Άρειος Πάγος: Έρευνα για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία

Άρειος Πάγος: Έρευνα για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία

Η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη θα ερευνήσει τις συνθήκες του deal και αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες

Άρειος Πάγος: Έρευνα για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία
Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Διαφθοράς βρίσκονται οι χειρισμοί των αρμοδίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφορικά με την υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού (300.000 βλήματα τύπου 105 mm) από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία, έπειτα από απόφαση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου
.

Θέλεις συνεχή ενημέρωση; Την πίσω πλευρά των γεγονότων; Συνεντεύξεις με ουσία; Συντονίσου από τις 20 Νοεμβρίου στον ΘΕΜΑ 104,6 FM

         
Κλείσιμο
Η εισαγγελέας
του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου
με αφορμή τις αποκαλύψεις του ΘΕΜΑΤΟΣ, παρήγγειλε στην Εισαγγελέα  Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για  τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η επίμαχη πώληση. Επίσης, η κυρία Δημητρίου
παρήγγειλε στην κυρία Τουλουπάκη να αναζητηθεί εάν ανακύπτουν ευθύνες ποινικά κολάσιμες  και σε καταφατική απάντηση να δρομολογηθούν τα δέοντα. Παράλληλα, η κυρία Δημητρίου διαβίβασε στην Εισαγγελέα Διαφθοράς και σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου.
         
Η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στο καυτό θέμα της πώλησης πυρομαχικών θα προκαλέσει ένα ντόμινο πολιτικών αντιδράσεων, ενώ αναμένεται μετά την γνωστοποίηση της εισαγγελικής έρευνας να καταθέσει  στην κυρία Δημητρίου, σχετική αναφορά και η ΝΔ.
         
Όπως είναι γνωστό πριν από  λίγους μήνες  ξεκίνησαν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας   διαπραγματεύσεις με το Ριάντ για τη μεταφορά βλημάτων που χρησιμοποιούνται από άρματα μάχης στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
         
Οι συζητήσεις αφορούν την πώληση 300.000 βλημάτων 105 mm από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία, με εκτιμώμενη αξία το ποσό των 66 εκατ. ευρώ. Το υλικό θα χρησιμοποιηθεί από τη σαουδαραβική κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, που έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων.
         
Για να ολοκληρωθεί η προμήθεια, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τον Έλληνα επιχειρηματία Βασίλειο  Παπαδόπουλο,  ο οποίος εμφανίζεται ως αντιπρόσωπος των Σαουδαράβων. Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας υπεγράφη την  13η  Ιουνίου μεταξύ του γενικού διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και του μεσάζοντα  Βασίλειο  Παπαδόπουλο στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη. 
         
Ο Βασίλειος Παπαδόπουλος   υποστηρίζει ότι ήταν εξουσιοδοτημένος από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ενώ σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο ο Βασίλειος Παπαδόπουλος, που δεν είναι «μεσάζων» αλλά ο αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας
         
Εκτός από την αγορά πυρομαχικών για άρματα μάχης, στη διακρατική συμφωνία περιλήφθηκε και πρόβλεψη για πιθανή πώληση στο Ριάντ και αεροπορικών βομβών τύπου MK-82 και MK-83, αφού ο αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας το έθετε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης