Παπούλιας, Στάη, Καϊλή (και το τρατάρισμα του Σταύρου) έδωσαν τον τόνο στις εκλογές

Παπούλιας, Στάη, Καϊλή (και το τρατάρισμα του Σταύρου) έδωσαν τον τόνο στις εκλογές

Στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων πήγε να ψηφίσει και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας - Φαγητό μοίρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης - Οι κάλπες θα μείνουν ανοικτές μέχρι να ψηφίσει και ο τελευταίος πολίτης που περιμένει στην ουρά  

Παπούλιας, Στάη, Καϊλή (και το τρατάρισμα του Σταύρου) έδωσαν τον τόνο στις εκλογές
Περισσότεροι από 100.000 πολίτες είχαν δώσει το παρών στις κάλπες μέχρι τις 13:30 μετά το μεσημέρι, ενώ  στις 20:30, οι ψηφοφόροι που πήγαν να ψηφίσουν για αρχηγό της Κεντροαριστεράς είχαν ξεπεράσει τους 210.000. 

Αποτέλεσμα ήταν σε αρκετά εκλογικά τμήματα να σταλούν επιπλέον ψηφοδέλτια, ενώ ζητήθηκε να τυπωθούν και επιπλέον ψηφοδέλτια και να σταλούν σε εκλογικά τμήματα όπου προβλέπεται να τελειώσουν. 

Σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του Νίκου Αλιβιζάτου, οι κάλπες θα μείνουν ανοικτές μέχρι να ψηφίσει και ο τελευταίος πολίτης που περιμένει στην ουρά. 

Κλείσιμο
Νύχτωσε, αλλά οι ουρές καλά κρατούν...








Ο Σταύρος Θεοδωράκης έφερε φαγητό για τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής
 



Ο Σταύρος Θεοδωράκης με τη Μαίη και τον Κάρολο Παπούλια




Χαμογελαστή ψήφισε και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή




Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ψήφισε για νέο αρχηγό στον υπό σύσταση φορέα της Κεντροαριστεράς



«Η δημοκρατική παράταξη δίνει το παρών σε μια διαδικασία αρκετά κρίσιμη για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα» δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας στον Νικήτα Κορωνάκη.



Και η δημοσιογράφος Έλλη Στάη στην ουρά για να ψηφίσει




Η Εύα Καϊλή με τον Σταύρο Θεοδωράκη








Ουρές έξω από το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων στην οδό Σόλωνος



Η Φώφη Γεννηματά ευχαρίστησε τους πολίτες:

Η παράταξη είναι όρθια και δυνατή με τη δική σας συμμετοχή. Ποτέ δεν συμβιβάστηκα με την ιδέα ενός μικρού κόμματος. Όπως και οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δίνουν  σήμερα τη δική τους απάντηση. Συγκίνηση και ευθύνη. Μαζί #tolmame



Ειδικά στη Θεσσαλονίκη και στο εκλογικό κέντρο της Τούμπας τα 600 ψηφοδέλτια που είχαν διατεθεί τελείωσαν γρήγορα και σύμφωνα με το thestival.gr, η  επιτροπή ζήτησε και πήρε άμεσα νέο υλικό. 

Με τα δεδομένα που καταγράφονται έως τώρα υπάρχει αισιοδοξία πως ο τελικός αριθμός συμμετεχόντων μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και τις 200.000 ψηφοφόρους.

Να σημειωθεί πως εκτός από τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου είναι και η διαδικασία είναι λίγο χρονοβόρα και γι' αυτό οι ουρές. 





Ο ψηφοφόρος πρέπει πρώτα να συμπληρώσει μια σχετική αίτηση για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, στη συνέχεια ελέγχεται η ταυτότητά του, μέσω τάμπλετ, και μετά επιλέγει σε παραβάν τον υποψήφιο της προτίμησής του πριν ρίξει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

Η προσέλευση σε πολλά εκλογικά κέντρα στην Αθήνα αναμένεται να αυξηθεί μετά τις 5 το απόγευμα και αυτό διότι μετά από εκείνη την ώρα θα «ελευθερωθούν» οι δρόμοι, οι οποίοι έχουν κλείσει λόγω του Μαραθωνίου. 










Πού και πώς μπορείτε να ψηφίσετε


Η ψηφοφορία διεξέγεται στα Εκλογικά Κέντρα που έχει καθορίσει η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας (ΑΕΔΔ), βάσει των προτάσεων των Νομαρχιακών Οργανώσεων Εμπιστοσύνης (ΝΟΕ).

Σε Εκλογικά Κέντρα μεγάλων πόλεων μπορεί να λειτουργήσουν περισσότερα Εκλογικά Τμήματα.

Δείτε τα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα

Δείτε τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό


Έναρξη και λήξη ψηφοφορίας...

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 8 το πρωί  έως τις 8 το βράδυ. Ειδικά στις 12 Νοεμβρίου,  στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων και σε Δήμους όμορους της Μαραθώνιας διαδρομής, η ψηφοφορία θα λήξει μια ώρα αργότερα, στις 9 το βράδυ. 

Στα Εκλογικά Κέντρα του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σύμφωνα με το ωράριο που θα ανακοινωθεί με ειδική εγκύκλιο της ΑΕΔΔ.


Δικαίωμα ψήφου...

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι προσερχόμενοι πολίτες  που είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο.

Για να ψηφίσουν οι προσερχόμενοι, εκτός των προεγγραφέντων,  οφείλουν να επιδεικνύουν ταυτότητα ή διαβατήριο, να συμπληρώνουν και υπογράφουν την προβλεπόμενη αίτηση/δήλωση και να καταβάλουν ως εισφορά/δωρεά  για την κάλυψη της δαπάνης της ψηφοφορίας  το ποσό των τριών(3) Ευρώ κατ’ ελάχιστο.

Στον δεύτερο γύρο (19.11.2017), δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον όσοι εκλογείς ψήφισαν στον πρώτο (12.11.2017). 
Οι επιθυμούντες να ψηφίσουν μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε Εκλογικό Τμήμα. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής μπορεί να συστήσει στους ενδιαφερόμενους να ψηφίσουν σε παραπλήσιο Εκλογικό Τμήμα.


Διαδικασία ψηφοφορίας...

Η διαδικασία της ψηφοφορίας περιλαμβάνει τέσερις(4) στάσεις, τις ακόλουθες:
Στην πρώτη στάση, σε τραπεζάκι που βρίσκεται στην είσοδο του Εκλογικού Τμήματος, εθελοντής τον οποίο επιλέγει γι’ αυτή τη δουλειά ο ΥΕΚ, καλεί κάθε προσερχόμενο να συμπληρώσει αίτηση/δήλωση για τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία. Γι’ αυτό τον σκοπό τον ερωτά  αν επιθυμεί απλώς να ψηφίσει ή, επί πλέον,  και να μετάσχει στη διαδικασία που θα ακολουθήσει, μετά την εκλογή του νέου επικεφαλής,   για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα. Αναλόγως της απαντήσεως, του παραδίδει για συμπλήρωση την αντίστοιχη αίτηση/δήλωση (Παράρτημα Β’). Αμέσως μετά, στο ίδιο τραπεζάκι, ο ψηφοφόρος καταβάλλει εισφορά τριών(3) ευρώ κατ’ ελάχιστο  και ο εθελοντής που ασκεί χρέη ταμία αποκόπτει από το στέλεχος  και του παραδίδει αντίστοιχη απόδειξη.

Στην δεύτερη στάση, ο ψηφοφόρος προσέρχεται ενώπιον της Εφορευτικής Επιτροπής και παραδίδει στον Πρόεδρό της είτε την συμπληρωμένη αίτηση/δήλωση, είτε το έντυπο προεγγραφής. Ταυτόχρονα του  παραδίδει  ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και την απόδειξη για την καταβολή της ελάχιστης εισφοράς του των τριών(3) Ευρώ. Ακολούθως, αφού ο Πρόεδρος  βεβαιώσει την ταυτοπροσωπία, ο χειριστής  εντοπίζει τον ψηφοφόρο στην ταμπλέτα και, συγκεκριμένα,  στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, από τον οποίο και τον διαγράφει ηλεκτρονικά.  Σε περίπτωση που, για οποιοδήποτε λόγο, ο ψηφοφόρος δεν εντοπισθεί στον Εθνικό Εκλογικό κατάλογο, ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στο Παράρτημα Γ’. 

Κατόπιν, ο Γραμματέας   αναγράφει στην αίτηση/δήλωση τον αριθμό διαπίστευσης  του ψηφοφόρου και την τοποθετεί σε διαφορετικό φάκελο αν πρόκειται για (απλό) ψηφοφόρο και  διαφορετικό  αν πρόκειται για πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στην διαδικασία για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα. Ο Γραμματέας αναγράφει επίσης τα στοιχεία του ψηφοφόρου  (επώνυμο, όνομα και ΑΔΤ) στην κατάσταση ψηφισάντων, την οποία και ο ψηφοφόρος υπογράφει παραπλεύρως του ονόματός του. Τότε μόνον  παραδίδεται στον ψηφοφόρο  το ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο (Παράρτημα Δ’),   και  α φάκελος. 

Στην τρίτη στάση, ο ψηφοφόρος μεταβαίνει πίσω από το παραβάν και σημειώνει στο ψηφοδέλτιο έναν το πολύ σταυρό προτίμησης. Εν συνεχεία, τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στον φάκελο και, αφού τον κλείσει,  κατευθύνεται προς τον Πρόεδρο, ο οποίος τον σφραγίζει και τον μονογράφει. Τότε μόνον,   ο ψηφοφόρος ρίχνει το ψηφοδέλτιο  στην κάλπη κατά τρόπο εμφανή, ενώπιον του Προέδρου. Του επιστρέφεται η ταυτότητα ή το διαβατήριό του και η διαδικασία ολοκληρώνεται (τέταρτη στάση).

Τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, οι εκπρόσωποι  και οι εθελοντές μπορούν να ψηφίσουν στο Εκλογικό Τμήμα όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους.










Ουρές στο εκλογικό κέντρο Νέας Ερυθραίας







Μεγάλη προσέλευση και στο εκλογικό κέντρο του Ψυχικού λίγο μετά τις 3 μετά το μεσημέρι





Οι ουρές των πολιτών έχουν σκορπίσει χαμόγελα στα επιτελεία των υποψηφίων. 








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης