Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει από την Κρήτη ρεαλιστική λύση για «κόκκινα» δάνεια και οφειλές

Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει από την Κρήτη ρεαλιστική λύση για «κόκκινα» δάνεια και οφειλές

Εισηγείται οι τράπεζες να υποχρεώνονται να προτείνουν την αναδιάρθρωση των χρεών με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες και την ίδια ώρα το Δημόσιο να κάνει αυτόματα ντίστοιχη διαγραφή οφειλών από πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει από την Κρήτη ρεαλιστική λύση για «κόκκινα» δάνεια και οφειλές
Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και το υπερπλεόνασμα θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 4ο Προσυνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συνέρχεται στο Ηράκλειο Κρήτης και έχει στο επίκεντρό του τις επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ κάνουν λόγο για «αξιόπιστη και άμεσα εφαρμόσιμη λύση» που έχει ως στόχο «να επιβιώσουν οι υγιείς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τα κόκκινα δάνεια και την κυβερνητική γραφειοκρατία που τους πνίγουν».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης θα εισηγηθεί, αντί της χρονοβόρου διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των ατελείωτων δικαιολογητικών που υποχρεώνονται να συγκεντρώνουν οι επιχειρήσεις, να υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ της τράπεζας και του οφειλέτη η οποία θα συμπαρασύρει και όλα τα άλλα τυχόν χρέη τους στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η πρόταση που θα παρουσιάσει περιέχει δύο απλά βήματα:

*Πρώτον, οι τράπεζες να υποχρεώνονται να προτείνουν την αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες.
Κλείσιμο

*Δεύτερον, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και τραπεζών, το ποσοστό της διαγραφής να συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά όλες τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. 

Με άλλα λόγια, αν το ποσοστό διαγραφής των χρεών ενός οφειλέτη προς τράπεζες είναι Χ%, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι Χ% θα είναι και το ποσοστό διαγραφής των προσαυξήσεων και των προστίμων προς το Δημόσιο και τα  Ασφαλιστικά Ταμεία.

Από το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευκρινίζεται ότι η πρόταση που θα διατυπώσει ο αρχηγός του κόμματός τους αφορά επιχειρήσεις  που βρίσκονται σε λειτουργία, υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και ισολογισμούς χρήσης, όπως επίσης και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Καθώς επίσης και ότι από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα πρόστιμα που τυχόν έχουν επιβληθεί στους οφειλέτες για φοροδιαφυγή, απάτη σε βάρος του Δημοσίου ή κάποιου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στελέχη της Πειραιώς υποστηρίζουν ότι η πρόταση τους «προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία και -επί της ουσίας- τη μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση στην οικονομική ασφυξία που πνίγει πια χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, λόγω της χρονοβόρας και -στην πράξη- ήδη αποτυχημένης διαδικασίας που νομοθέτησε η κυβέρνηση». 
Επισημαίνουν ως προς αυτό ότι, ενώ έχουν περάσει 3 ολόκληροι μήνες από την εφαρμογή του λεγόμενου «εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων», έχουν υποβληθεί μόλις 180 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών.

Το μοίρασμα του υπερπλεονάσματος 

Στη διάρκεια του Προσυνεδρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα εξειδικεύσει και την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την επιστροφή στους πολίτες του υπερπλεονάσματος, που ήρθε ως αποτέλεσμα της δυσβάσταχτης φορολογίας που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Όπως αναφέρουν συνεργάτες του, θα εισηγηθεί να διανεμηθεί το υπερπλεόνασμα στις ακόλουθες τρεις κατευθύνσεις:

*δίκαιη μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους, 
*οικονομική ανακούφιση των μακροχρόνια άνεργων, και 
*αποπληρωμή τμήματος των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. 
Με την πρότασή της, λένε γαλάζιοι αξιωματούχοι, «η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να διορθώσει αδικίες, να αιμοδοτήσει την ελληνική οικονομία που φυτοζωεί λόγω της κυβερνητικής πολιτικής  και κυρίως να ανακουφίσει τους οικονομικά ασθενέστερους».

Ποιοι θα μιλήσουν στο Προσυνέδριο

Στο 4ο Προσυνέδριο της ΝΔ θα συζητηθούν μεταξύ άλλων η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, η ριζική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας καθώς και μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις για κλάδους με σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία. 

Το Προσυνέδριο θα εξελιχθεί σε τέσσερις ενότητες:

1. Στην  πρώτη ενότητα με τίτλο Βιομηχανία, Εμπόριο και Εξωστρέφεια: Πλαίσιο φιλικό στις επενδύσεις έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν οι:
*Αλέξης Μαρκαντωνάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μύλοι Κρήτης Α.Ε., χημικός με εξειδίκευση στα τρόφιμα, μέλος της Ελληνικής Παραγωγής, ένα Συμβούλιο Βιομηχανιών για την ανάπτυξη. 
*Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ ΧΗΜΙΚΗ Α.Ε., μιας εταιρείας διανομής χημικών προϊόντων και α’ υλών σε διάφορους βιομηχανικούς κλάδους στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. 
*Χάρης Καββαδίας, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Megaplast, μιας εταιρείας με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα στον κλάδο της συσκευασίας προϊόντων.
2. Στη δεύτερη ενότητα οι ομιλητές θα τοποθετηθούν πάνω στο ζήτημα της ψηφιακής οικονομίας και τη συνεισφορά του διαδικτύου στην εθνική οικονομία της χώρας μας. Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι:
*Χάρης Καρώνης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Viva Wallet, του πρώτου ηλεκτρονικού πορτοφολιού στην Ελλάδα.
*Αρίστος Δοξιάδης, οικονομολόγος με έντονη δραστηριότητα στο χώρο των επιχειρηματικών συμμετοχών επιχειρήσεων ψηφιακής τεχνολογίας. 
*Γιάννης Δοξαράς  ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της  Warply, ενός ελληνικού startup που δραστηριοποιείται έντονα παγκοσμίως στον κλάδο του mobile marketing.
3. Στην τρίτη ενότητα θα αναπτυχθεί η ναυτιλία και ο τουρισμός, δύο κλάδοι στους οποίους μπορεί να στηριχθεί η ελληνική οικονομία για να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση από την οποία πλήττεται τα τελευταία χρόνια. Θα μιλήσουν οι:
*Γιώργος Σύμπουρας, στέλεχος ναυτιλιακής εταιρείας.
*Γιάννης Οικονομου﷽﷽﷽﷽﷽﷽μμετκ και ο τουρισμός ς δυνατόμου, διευθυνων﷽﷽﷽﷽﷽﷽μμετκ και ο τουρισμός ς δυνατύνων σύμβουλος και μέτοχος της Economou Hotels με σημαντική εμπειρία στο εξωτερικό και ευρεία και μακρόχρονη ενασχόληση με τα κοινά του τουρισμού.
*Κωνσταντίνος Κλαδάκης, νομικός σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Orloff Spa Experts.
4. Στην τέταρτη ενότητα με θέμα τη νέα επιχειρηματικότητα, ομιλητές θα είναι οι:
*Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, βιοκαλλιεργητής ελαιόλαδου, μελιού και τσικουδιάς, βραβευμένος ως αγρότης της  χρονιάς 2017.
*Πάνος Ζαμάνης, επιχειρηματίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων.
*Μιχάλης Τσικνάκης, διευθύνων σύμβουλος Cosmos Sport, ιδρυτής του www.cosmossport.gr  βραβευμένο ως το καλύτερο online αθλητικό κατάστημα στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης