«Happy end» στην κρίση με έξοδο από μνημόνιο και μποναμά υπόσχεται η κυβέρνηση

«Happy end» στην κρίση με έξοδο από μνημόνιο και μποναμά υπόσχεται η κυβέρνηση

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η χώρα θα είναι εκτός Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. Ακόμα και όσοι ήταν πιο επιφυλακτικοί, οφείλουν να το αναγνωρίσουν» 

«Happy end» στην κρίση με έξοδο από μνημόνιο και μποναμά υπόσχεται η κυβέρνηση
Κλίμα αισιοδοξίας και ικανοποίησης για την πορεία της οικονομίας επιδίωξε να καλλιεργήσει η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
, όπου ο πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας, εμφανίστηκε σίγουρος ότι το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης θα πετύχει.

Κλείσιμο
Πιστή στο κυβερνητικό δόγμα «όλα πάνε καλά» και στη θεωρία του «happy end» στην περιπέτεια των μνημονίων, η Πολιτική Γραμματεία έβαλε παράλληλα ψηλά τον πήχη για το κοινωνικό μέρισμα, παρότι δεν είναι τίποτα βέβαιο, όπως διαφαίνεται από τις αντιδράσεις των δανειστών. 

Μάλιστα ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση δεν έγινε εκτενής συζήτηση, καθώς τα οικονομικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στο τέλος Νοεμβρίου, η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας θέτει συγκεκριμένους στόχους και ουσιαστικά πιέζει την κυβέρνηση για την απόδοσή του φέτος εξ ολοκλήρου στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Τονίζεται χαρακτηριστικά ότι η δημοσιονομική πορεία και για το 2017 είναι τέτοια που αφήνει περιθώρια για την διανομή του, και μάλιστα μεγαλύτερου από το 2016 καθώς για τρίτη χρονιά η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος. Αναφέρει δε ότι το κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί ως αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης, πρέπει να κατευθυνθεί στους πολίτες των κατώτερων εισοδημάτων, με μέριμνα να ωφεληθούν όσο το δυνατό ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Κατά τα άλλα ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η χώρα θα είναι εκτός μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. Ακόμα και όσοι ήταν πιο επιφυλακτικοί, οφείλουν να το αναγνωρίσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα, σημειώνοντας ότι τα προαπαιτούμενα τα οποία συζητούνται με τους θεσμούς δεν θα προκαλέσουν εκπλήξεις.

«Με την τρίτη αξιολόγηση  μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την έξοδο από τα μνημόνια  και την επιτροπεία. Στόχος πρέπει να είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών στη βάση των συμφωνηθέντων ώστε, να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για τις τελικές διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα να εξέλθει από το καθεστώς των Μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 με ταυτόχρονη ρύθμιση του ελληνικού χρέους όπως ορίζει η απόφαση του EG της 15ης Ιουνίου του 2017» αναφέρει και η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη συζήτηση εξετάστηκαν οι πολιτικές εξελίξεις και ειδικά η στάση της ΝΔ, με την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, περί νέων μέτρων το 2018 ή ακόμη και τις προβλέψεις για εκλογές την άνοιξη της επόμενης χρονιάς. Η εκτίμηση της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης