Κατερίνα Παπακώστα: Από το «ναρκοπέδιο» της Β' Αθηνών στην... αγκαλιά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

Κατερίνα Παπακώστα: Από το «ναρκοπέδιο» της Β' Αθηνών στην... αγκαλιά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

Γιατί οδήγησε την κατάσταση στα άκρα παρά την πρώτη «κίτρινη κάρτα» στη διένεξή της με τον Άδωνι Γεωργιάδη; - Μέχρι πού μπορεί να οδηγήσει το «φλερτ» με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο;

Κατερίνα Παπακώστα: Από το «ναρκοπέδιο» της Β' Αθηνών στην... αγκαλιά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;
Έντονο είναι το παρασκήνιο πίσω από τη διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, έπειτα από το τρίτο «ολίσθημα» της βουλευτή της Β' Αθηνών.



Το «διαζύγιο» των δύο πλευρών έμοιαζε με προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, καθώς η χθεσινή στήριξη που παρείχε η βουλευτής στον αρχηγό των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, στη διένεξή του με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, ήταν η... σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Είχαν προηγηθεί άλλα δύο «επεισόδια», τα οποία αξίζει, ίσως να θυμηθούμε:
Κλείσιμο

- Τον περασμένο Μάρτιο, η Κατερίνα Παπακώστα είχε αναγκαστεί να ανασκευάσει δηλώσεις που φερόταν να είχε κάνει στην εφημερίδα «Ειδήσεις», καθώς εμφανιζόταν να διαφοροποιείται από την κομματική γραμμή, η οποία είχε στον «πυρήνα» της το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η κυρία Παπακώστα, μάλιστα, προχωρώντας τότε ένα βήμα παραπέρα, είχε υποστηρίξει ότι η ΝΔ κινδύνευε να γίνει «γραφική», εφόσον επέμενε στο αίτημά της για εκλογές, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

- Λίγες εβδομάδες αργότερα, τον περασμένο Απρίλιο, η κυρία Παπακώστα καθαιρέθηκε από αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας της ΝΔ και τη θέση της πήρε ο νεοαφιχθείς τότε στη ΝΔ, Ιάσων Φωτήλας. Ο λόγος της καθαίρεσης της κυρίας Παπακώστα ήταν η δημόσια αντιπαράθεσή της με τον Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς ζητούσε ουσιαστικά την παραίτησή του από την αντιπροεδρία της «γαλάζιας» παράταξης, μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο σε σχέση με το ρόλο του ως πρώην υπουργού Υγείας στην υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν», που βρισκόταν στο «μικροσκόπιο» της Εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία.

Το μήνυμα, στην ουσία, είχε από τότε σταλεί στην κυρία Παπακώστα. Εάν επέμενε να διαφοροποιείται από βασικές πολιτικές επιλογές της παράταξής της και να εστιάζει την κριτική της σε πρόσωπα εντός της ΝΔ -και δη, στον Άδωνι Γεωργιάδη- τότε θα έπρεπε να περιμένει και μια ανάλογη αντίδραση από την ηγεσία του κόμματος.



Πράγματι, αυτή δεν άργησε να έρθει. Με τη χθεσινή της παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυρία Παπακώστα έδειξε ουσιαστικά να αποδέχεται ότι πλέον ήταν... ξένο σώμα στη ΝΔ. «Φλερτάροντας» ανοιχτά με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος έσπευσε, σήμερα, μέσω Twitter, να της παράσχει αμέριστη στήριξη (σ.σ. «ο Μητσοτάκης διέγραψε μια μητέρα ΑΜΕΑ [...] υποτασσόμενος στα συμφέροντα»), η -τέως, πλέον- βουλευτής της ΝΔ έδειξε να χαράσσει πλέον μία νέα, προσωπική στρατηγική, η οποία ενδέχεται σύντομα να την φέρει στην «αγκαλιά» των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και ενδεχομένως και σε έναν υπουργικό θώκο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.



Αυτό το τελευταίο, μάλιστα, ενδέχεται να ήταν και το στοιχείο που «ζύγισε» και μέτρησε περισσότερο στην απόφασή της η κυρία Παπακώστα, καθώς η επιχειρούμενη ανανέωση της ΝΔ με «φρέσκα» πρόσωπα και πολλές γυναίκες στη Β' Αθηνών, θα καθιστούσε προφανώς επισφαλή την προσπάθεια επανεκλογής της στη Βουλή. Στο ίδιο πλαίσιο, δεν θα μπορούσε κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι στην ίδια εκλογική περιφέρεια «κατεβαίνει» και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που ήταν, και στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, κατά τις οποίες η κυρία Παπακώστα προκάλεσε «δυσφορία» στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κοινός παρονομαστής.  

Προξενεί, ωστόσο, ερωτήματα η χρονική συγκυρία του «φλερτ» της κυρίας Παπακώστα με τους ΑΝΕΛ. Και αυτό, καθώς ο σύζυγός της, Θεόδωρος Σιδηρόπουλος (στρατηγός εν αποστρατεία, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, διευθυντής Προγραμματισμού και Υποστήριξης στο Επιτελείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας από το 2004 έως το 2007 και διευθυντής Οικονομικού στην ΑΣΔΥΣ και στο ΓΕΕΘΑ) βρίσκεται στη λίστα με τα 35 πρόσωπα που αναδείχθηκαν από το Μητρώο Στελεχών του κόμματος, έχοντας σημαντικές πιθανότητες να βρεθεί και στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις επόμενες εκλογές.

Η Κατερίνα Παπακώστα με τον σύζυγό της, Θεόδωρο Σιδηρόπουλο


Η περίπτωση της κυρίας Παπακώστα καταδεικνύει, επίσης, ότι μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται ότι βρίσκεται σε αποδρομή, σύμφωνα τουλάχιστον με τα αποτελέσματα των σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης, ωστόσο διατηρεί ακόμη ερείσματα, που της επιτρέπουν να επιτυγχάνει ρωγμές στους αντιπάλους της -και αυτό, καθώς προσφέρει το «δέλεαρ» ενός υπουργικού χαρτοφυλακίου, για εκείνους τους πολιτικούς που θεωρούν εαυτόν ικανό να το κρατήσει.

Αυτό που μένει, πλέον, είναι να φανεί πώς θα κινηθεί η κυρία Παπακώστα μετά τη διαγραφή της. Θα υπάρξει άμεση προσέγγιση από τους ΑΝΕΛ ή το «φλερτ» των δύο πλευρών θα πρέπει να... ωριμάσει, προτού ευοδωθεί; 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης