Guardian: Σημαντική η συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ και για τις δύο χώρες

Guardian: Σημαντική η συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ και για τις δύο χώρες

«Ένας απρόσμενος επισκέπτης στο Οβάλ Γραφείο», γράφει η βρετανική εφημερίδα - Εκτενής αναφορά και για το κούρεμα του χρέους: «Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της διοίκησης του Τραμπ»

Guardian: Σημαντική η συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ και για τις δύο χώρες
Στη σημερινή κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα
και του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ αναφέρεται δημοσίευμα του «Guardian» που εστιάζει σε θέματα γεωστρατηγικής σημασίας αλλά και το χρέος.

Πρόκειται για «μια
σημαντική συνάντηση για τις δύο χώρες
Κλείσιμο
» σχολιάζει ο Νίκολας Μπερνς, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών στη χώρα του.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «απρόσμενη» επίσκεψη, καθώς, όπως σχολιάζει, ο έλληνας πρωθυπουργός είχε «εκφραστεί ανοιχτά κατά της εκλογικής κούρσας του Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ» και τον χαρακτηρίζει «ένα απρόσμενο επισκέπτη στο Οβάλ Γραφείο». 





«Οι σχέσεις είναι καλύτερες σήμερα σε σχέση με τις περασμένες δεκαετίες όταν κυριαρχούσε αντιαμερικανικό αίσθημα στην ελληνική πολιτική», αναφέρεται, υπογραμμίζοντας, ωστόσο: «Η Αθήνα έχει κερδίσει την εύνοια της διοίκησης Τραμπ αφιερώνοντας περίπου το 2,38% του ΑΕΠ στην άμυνα – το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ, παρά την παρατεταμένη κρίση και την εύθραυστη οικονομική κατάσταση της χώρας».

«Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προβλήματα με την Τουρκία, η Ελλάδα είναι ένας σχετικά σταθερός σύμμαχος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», δηλώνει ο αρθρογράφος. 

Κατά την αρθρογράφο, «ο Τσίπρας αναμένεται κατά τη συνάντησή του με τον Τραμπ να δώσει έμφαση στο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας εστιάζοντας στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, που είναι το κέντρο επιχειρήσεων του 6ου αμερικανικού στόλου στη ανατολική Μεσόγειο». 

Το ξένο δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά και στο ζήτημα του χρέους αλλά και του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, σημειώνοντας ότι «με τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στόχος του Τσίπρα είναι η έξοδος από το πρόγραμμα τον επόμενο Αύγουστο, οπότε και λήγει επίσημα».

Αυτό, όμως, συμπληρώνει, «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της διοίκησης του Τραμπ ως προς το αν πρέπει να γίνει κούρεμα του χρέους».

«Ένα κεντρικό ερώτημα για τις ΗΠΑ είναι εάν θα ζητήσουν μακροπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους και διεθνείς επενδυτές», δήλωσε ο Burns. «Είναι δύσκολο να δούμε την Ελλάδα να επανέρχεται στην ευημερία και στην ανάπτυξη χωρίς αυτό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης