Γεννηματά: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, ζητώ καθαρή εντολή για να προχωρήσουμε μαζί

Γεννηματά: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, ζητώ καθαρή εντολή για να προχωρήσουμε μαζί

Σε συγκέντρωση στελεχών της κεντροαριστεράς στην Κρήτη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση

Γεννηματά: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, ζητώ καθαρή εντολή για να προχωρήσουμε μαζί
«Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι στην επικείμενη 3η αξιολόγηση του Προγράμματος, όλα θα γίνουν σωστά και  στην ώρα τους. Πάλι τα ίδια ψέματα» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία της η κυρίας Γεννηματά και προσέθεσε:

«Ήδη καθυστερούν τραγικά σε οτιδήποτε αφορά θεσμικές αλλαγές στο Δημόσιο, στην αγορά, στην ενέργεια, στον τραπεζικό τομέα, ενώ εκτίθενται με τις χαριστικές-ρουσφετολογικές ρυθμίσεις που προωθούν».

Στο πλαίσιο αυτό, προέβλεψε ότι μετά τα λόγια και τις καθυστερήσεις θα έρθει στο τέλος η... παράδοση άνευ όρων. «Ο λογαριασμός για την  οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες θα είναι πάλι βαρύς» σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.




Κλείσιμο


Τα βασικά σημεία της ομιλίας της κυρίας Γεννηματά:

1. Η παρουσία σας εδώ στην Κρήτη, με γεμίζει συγκίνηση και ελπίδα. Γιατί βλέπω νέoυς ανθρώπους, χαμογελαστά πρόσωπα, γνωστούς και φίλους που δίνουν αγώνες εδώ και χρόνια, βλέπω ανάμεσά σας το παρόν και το μέλλον της Παράταξής μας. Ξανασυναντιόμαστε και δυναμώνουμε μέρα με τη μέρα και αυτό είναι δική σας κατάκτηση είναι δική μας κατάκτηση.

2. Δημιουργούμε τη νέα μεγάλη σύγχρονη Κεντροαριστερά. Με βαθιά πίστη στις αξίες της Αλλαγής. Με σεβασμό στην διαχρονική προσφορά μας στον τόπο και στον λαό μας. Το εγχείρημά μας συνδέεται άμεσα με το μέλλον της Ελλάδας και των Ελλήνων. Γιατί στόχος μας είναι η Προοδευτική Διακυβέρνηση της χώρας. Το Κίνημά μας όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε για να υπηρετεί το λαό και την πατρίδα. Αυτός είναι ο στόχος μας: Να γίνουμε και πάλι πλειοψηφικό ρεύμα.

3. Καλούμε σε συστράτευση όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τους άνεργους, τους επαγγελματίες, τους ανθρώπους  της παραγωγής και της εργασίας. Ζητούμε  να ενώσετε τις δυνάμεις σας μαζί μας.  Έχουμε ιστορία, διαδρομή, στελέχη, γνώση, έχουμε την ικανότητα, έχουμε την ετοιμότητα να αναλάβουμε ευθύνες και να οδηγήσουμε τη χώρα μακριά από την επιτροπεία, με μια προοδευτική διακυβέρνηση και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος. Το εγχείρημά μας συνδέεται άμεσα με το μέλλον της Ελλάδας και των Ελλήνων. Καθαρές κουβέντες, ζητάμε την συμβολή σας για να γίνει πράξη το "Σχέδιο Ελλάδα".   Το προοδευτικό σχέδιο που εγγυάται την ανασυγκρότηση του τόπου, τις επενδύσεις, την δημιουργία θέσεων εργασίας, την Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη.

4. Όσοι βλέπουν στο μέλλον της Κεντροαριστεράς το ρόλο του βολικού κυβερνητικού εταίρου και όσοι μας τοποθετούν προς τη μια ή την άλλη μεριά, θα διαψευστούν. Οι προοδευτικοί πολίτες προσβλέπουν ξανά σε μας, γιατί ξέρουν ότι όσο ψεύτικη είναι η Αριστερά του κ. Τσίπρα, τόσο γνήσια είναι Δεξιά του κ. Μητσοτάκη.  Η μεγάλη προοδευτική παράταξη σπρώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία στο αληθινό μέγεθος και στις πραγματικές θέσεις τους, στα δύο συντηρητικά άκρα της πολιτικής σκηνής. Οι επόμενες εκλογές θα είναι αναμέτρηση για τρεις.

5. Είμαστε υπερήφανοι για την προσφορά μας στον τόπο

Το αποτύπωμα της ιστορικής μας διαδρομής είναι θετικό και πρέπει επιτέλους να νιώσουμε υπερήφανοι για την προσφορά μας σε αυτό τον τόπο, να στηρίξουμε τους ανθρώπους μας, τις επιλογές μας, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ακόμη και μέσα στην κρίση τόλμησε το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη να κάνουν.  Οφείλουμε να αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν ό,τι μας πλήγωσε όλα αυτά που έδιωξαν κόσμο από κοντά μας, που απογοήτευσαν κόσμο. Ανοίγουμε νέους δρόμους

6. Πολυπαιγμένο και κακόγουστο κυβερνητικό έργο σε 3 πράξεις

- ΠΡΑΞΗ 1η: Στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού «όλα βαίνουν καλώς». Μαγική εικόνα, που δυστυχώς η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει αφού η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντλήσει τα όρια της. Το ιδιωτικό χρέος φθάνει στο ύψος ρεκόρ των 300 δις ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες συνεχίζουν να  αυξάνονται ραγδαία έχοντας εκτιναχθεί και πάλι στα 6 δις ευρώ.  Μέσα σε ένα μόλις μήνα αυξήθηκαν κατά 588 εκ. ευρώ! Και βέβαια η σκληρή για του πολίτες  πραγματικότητα πολύ σύντομα θα επιδεινωθεί από τις νέες επιβαρύνσεις 1.8 δις ευρώ που ακόμη και το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού δεν μπορεί να κρύψει.

- ΠΡΑΞΗ 2η: Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι στην επικείμενη 3η αξιολόγηση του Προγράμματος, «όλα θα γίνουν σωστά και  στην ώρα τους». Πάλι τα ίδια ψέματα. Ήδη καθυστερούν τραγικά σε οτιδήποτε αφορά θεσμικές αλλαγές στο Δημόσιο, στην αγορά, στην ενέργεια, στον τραπεζικό τομέα, ενώ εκτίθενται με τις χαριστικές-ρουσφετολογικές ρυθμίσεις που προωθούν. Λόγια πολλά, καθυστέρηση και τέλος παράδοση άνευ όρων. Ο λογαριασμός για την  οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες θα είναι πάλι βαρύς.

- ΠΡΑΞΗ 3η: Την ίδια ώρα χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες απειλούνται άμεσα με «λουκέτο». Βλέπουν τους εξοντωτικούς φόρους και την μη ένταξή τους στα κριτήρια του εξωδικαστικού συμβιβασμού, να τους οδηγεί σε αδιέξοδο. Η ανεργία παραμένει υψηλή, οι μακροχρόνια άνεργοι αυξάνονται και η Κυβέρνηση κάνει ασκήσεις δημιουργικής στατιστικής καλύπτοντας 1 θέση σταθερής και πλήρους απασχόλησης με 2 θέσεις ελαστικής ημι-απασχόλησης. Με αυτές τις πολιτικές, με αυτή την ανικανότητα, με την παράταση της αβεβαιότητας, ούτε  Ανάπτυξη ούτε και «έξοδος» από τα Μνημόνια μπορεί να υπάρξει.

7. Τέσσερις βασικές διαφορές με τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και τη Νέα Δημοκρατία

α) Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μιλούν για "ανάπτυξη" αλλά δεν το εννοούν. Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δέσμιοι ενός μίγματος  ιδεοληψιών και ανικανότητας κηρύσσουν τον πόλεμο στις επενδύσεις, στην υγιή επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Από το Ελληνικό μέχρι το Taxi Beat. Από την Χαλκιδική ως την Κασσιόπη της Κέρκυρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στόχο την εξαφάνιση της μεσαίας τάξης. Είναι στρατηγική τους επιλογή η φτωχοποίηση της, για να μπορέσουν να επιβληθούν με τα συσσίτια και τα επιδόματα. Ακούσαμε από την άλλη τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι περίπου «οι ανισότητες είναι ένα φυσικό φαινόμενο». Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με αυτό κ. Μητσοτάκη. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά με τη Δεξιά, ότι εμείς παλεύουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες οι οποίες μέσα στην κρίση έχουν μεγαλώσει. Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει  την  ανάπτυξη, ως οικονομική δραστηριότητα των λίγων, των  ισχυρών. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται να φέρουμε μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό, αλλά χρειάζεται να στηρίξουμε και τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, που άντεξαν μέσα στην κρίση και που αν σήμερα στηριχθούν μπορούν να επενδύσουν στην καινοτομία  και να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Για μας η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ. Όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Και πρώτα εκείνους, που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Που βιώνουν την φτώχεια και τον κίνδυνο του περιθωρίου.

β) Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θεωρούν τον Δημόσιο Τομέα περίπου ως λάφυρo τους, ως χώρο δημιουργίας πελατειακών σχέσεων και κομματικών στρατών. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, μιλούν για δραστική περικοπή των δημόσιων δαπανών, αδιαφορώντας αν αυτό οδηγήσει σε υπολειτουργία του κράτους και ανεπαρκή παρουσία του σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία και η Παιδεία. Όχι και στις 2 αυτές εξίσου καταστροφικές λογικές.

Θέλουμε Κράτος ευέλικτο, με επιτελικό και ελεγκτικό ρόλο. Χρειάζονται δημόσιες επενδύσεις για την αναβάθμιση  των δημόσιων κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών  που φθάνουν στα όρια της κατάρρευσης.

Είναι επιβεβλημένη η στήριξη των Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας (με νέα συστήματα που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο σπατάλης), αλλά και η δημιουργία ενός σύγχρονου, ποιοτικού και εξωστρεφούς Δημόσιου Συστήματος Παιδείας, που δεν επιτρέπει την οικονομική εξόντωση της ελληνικής οικογένειας, που δίνει περισσότερες δυνατότητες στην νέα γενιά. Χρειάζονται ισχυροί δημόσιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ρυθμιστικές αρχές, ώστε να λειτουργεί η αγορά με κανόνες και σεβασμό  των νόμων.Ένα Δημόσιο με αξιοκρατία, διαφάνεια, μακριά από κομματικές παρεμβάσεις και πελατειακές λογικές.

γ) Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ παραχώρησαν ως ενέχυρο στους δανειστές τον εθνικό πλούτο για 99 χρόνια. Δεν διστάζουν μάλιστα να συζητούν για την εκποίηση ακόμη και των βασικών δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό. Η ΝΔ είναι γνωστό ότι συμφωνεί δογματικά με  την γενικευμένη και προνομιακή για τους αγοραστές εκποίηση του συνόλου του εθνικού πλούτου. 

Είναι ώρα για δραστικές αλλαγές. Το λεγόμενο "Υπερταμείο", πρέπει να μετατραπεί σε Ταμείο Αξιοποίησης και όχι εκποίησης του Εθνικού πλούτου. Να προωθήσει συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, με δίκαιο τίμημα, και κατεύθυνση των πόρων που θα προκύψουν,  από το Δημόσιο προς την Ανάπτυξη και στην στήριξη του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Προτείνουμε παράλληλα και "ρήτρες" στις συμβάσεις εκμετάλλευσης:

ρήτρα Απασχόλησης,
ρήτρα Περιβάλλοντος,
ρήτρα  ενίσχυσης της Τοπικής Οικονομίας και Κοινωνίας.
δ) O κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, ξεκαθαρίζουν ότι γι’ αυτούς δεν χρειάζονται οι κλαδικές συμβάσεις, ότι δεν χρειάζεται στήριξη ο απροστάτευτος εργαζόμενος έναντι του εργοδότη, ενώ κηρύσσει τον πόλεμο στα συνδικάτα και διατυμπανίζει ότι θα περιορίσει το δικαίωμα της απεργίας. Εμείς δεν θα υποσχεθούμε βέβαια ότι αύριο το πρωί «ο κατώτερος μισθός θα γίνει 751 ευρώ», γιατί δεν λέμε ψέματα, δεν στηρίζουμε την πολιτική μας στον λαϊκισμό όπως έκανε ο κ.Τσίπρας. Τίποτα από ότι υποσχέθηκε και στον τομέα αυτό δεν υλοποίησε. Λέμε όμως και στους δύο, ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την αρνητική κατάσταση που κυριαρχεί στην αγορά εργασίας. Δεν κλείνουμε τα μάτια για το τι συμβαίνει με τους εργαζόμενους των 500 ευρώ. Δεν ανεχόμαστε το παιχνίδι των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με τα ποσοστά της ανεργίας. Μοιράζουν μια θέση στα δύο. Έχουμε ως σοσιαλιστικός φορέας, πάντα ως στρατηγική μας επιλογή την πλήρη απασχόληση και την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου. Στόχος μας είναι η δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας. Αλλά και η δυνατότητα των εργαζόμενων και των συνδικάτων να διαπραγματεύονται ελεύθερα αξιοπρεπείς αμοιβές, και συνθήκες εργασίας. 

Στόχος να τηρούνται απόλυτα με την ευθύνη των δημόσιων ελεγκτικών αρχών οι προβλέψεις της νομοθεσίας στους εργασιακούς χώρους. Τα συνδικάτα μαζί με τους άλλους φορείς της παραγωγής, των επαγγελματιών, της Αυτοδιοίκησης, είναι οι κρίσιμοι και χρήσιμοι Κοινωνικοί εταίροι και συνομιλητές μας, στην προσπάθεια μας για την Ανάπτυξη και την Ανασυγκρότηση της Οικονομίας.

8. Η νέα Αλλαγή ξεκίνησε συντρόφισσες και σύντροφοι, ο κύβος ερρίφθη και πλέον η σκυτάλη είναι στα χέρια σας, είναι στα χέρια των προοδευτικών πολιτών. Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, ζητώ καθαρή εντολή για να προχωρήσουμε μαζί.

 Ζητώ εντολή ανατροπής του  ζοφερού πολιτικού σκηνικού που βαλτώνει μέσα στον διπλό συντηρητισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.  Εγγυώμαι ότι ενωμένοι θα φτάσουμε στη νίκη, στην πραγματική ελπίδα.

Στείλτε το μήνυμα παντού, κάντε τη μαζική συμμετοχή  σε αυτή την δημοκρατική διαδικασία, υπόθεσή σας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης