Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: «Φιλόδοξος» ο στόχος για 1,8% ανάπτυξη το 2017

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: «Φιλόδοξος» ο στόχος για 1,8% ανάπτυξη το 2017

Ανατροπή και δυσμενείς εξελίξεις αν δεν κλείσει η αξιολόγηση έως το τέλος έτους - «Δεν θα χτυπάνε απλά καμπανάκια, θα έχουμε εκτροπή»

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: «Φιλόδοξος» ο στόχος για 1,8% ανάπτυξη το 2017
«Φιλόδοξο» χαρακτήρισε τον στόχο της κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης 1,8% το 2017 ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας ενώ παράλληλα εκτίμησε πως αν η αξιολόγηση
δεν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους «θα έχουμε πολύ πιο δυσμενείς εξελίξεις».

Ο επικεφαλής του Γραφείου Παρακολούθησης του κρατικού Προϋπολογισμού της
Βουλής
Κλείσιμο
μιλώντας στην επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους είπε πως «Για να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης  1,8% το 2017, θα πρέπει στο υπολειπόμενο διάστημα – δηλαδή στο τελευταίο εξάμηνο - να έχουμε ρυθμό ανάπτυξης 3 – 3,1%. Αν δεν είναι 3% δεν θα πετύχουμε ρυθμό ανάπτυξης 1,8%» και πρόσθεσε «Εκτιμώ ότι αυτό το τρίτο 3μηνο που έχει και τους θερινούς μήνες ο ρυθμός θα είναι πιο μεγάλος από ότι το τελευταίο τρίμηνο που συσσωρεύονται οι υποχρεώσεις πολιτών και έχουμε φορολογική αφαίμαξη».

Αναφορικά δε με την αξιολόγηση είπε «όντως, η τρίτη  αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γρήγορα και αν είναι δυνατόν να κλείσει εντός του μήνα. Εως το τέλος Οκτωβρίου σύμφωνα με τον σχεδιασμό» για να συμπληρώσει. «Αν πάει μέχρι το τέλος του έτους θα είναι αναθεώρηση σχεδιασμού. Αν πάει και μετά το τέλος του έτους τότε χτυπάνε όχι απλά καμπανάκια αλλά θα είναι εκτροπή και θα έχουμε πολύ πιο δυσμενείς εξελίξεις. Άρα η κόκκινη γραμμή είναι το τέλος του έτους».

Παράλληλα, ο κ. Λιαργκόβας υποστήριξε πως αν το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπεράσει τους στόχους του μνημονίου, τότε για την διανομή του θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τους Θεσμούς. 

«Το συμπληρωμένο μνημόνιο αναφέρει συγκεκριμένα που μπορει να γίνει διανομή του πλεονάσματος σε  2 κατευθύνσεις:

-          Μείωση φορολογίας

-          Κοινωνικούς σκοπούς

Δεν αναφέρει ποσοστά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης