PROTOTHEMA

Πολιτική

Την Τρίτη το απόγευμα

Η πρώτη τετραμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας στη Βάρνα

Η πρώτη τετραμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας στη Βάρνα

Κύριο θέμα συζήτησης η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ενόψει και της Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2018

Στη Βάρνα της Βουλγαρίας μεταβαίνει αύριο Τρίτη ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,  προκειμένου να συμμετάσχει στην 1η Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας- Σερβίας-Ρουμανίας.


Η Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής που αναμένεται να ξεκινήσει στις 5.00 το απόγευμα,  έρχεται ως συνέχεια της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας, που έγινε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη (φωτογραφία). 

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε, και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, η διασφάλιση και η ενίσχυση της σταθερότητας, και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων αποκτά ιδιαίτερη σημασία και δυναμική ενόψει της Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, καθώς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχαν δώσει στην Καβάλα, στις αρχές Σεπτεμβρίου ο κ. Τσίπρας είχε προτείνει να λειτουργήσει η Βουλγαρική Προεδρία ως "Βαλκανική" και ο κ. Μπορίσοφ το είχε αμέσως αποδεχτεί.

Η Ελλάδα, ως παλαιότερο κράτος-μέλος και εισηγήτρια της «Ατζέντας της Θεσσαλονίκης» στη Σύνοδο Κορυφής το 2003, έχει προσφερθεί να συμβάλει με τεχνογνωσία στην προετοιμασία της προεδρίας από τη «νεοφώτιστη» σε προεδρία της ΕΕ Βουλγαρία.

Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται η σημασία σύγκλισης μιας Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής προεδρίας το 2018 και ήδη έχει αρχίσει να αποκτά δυναμική, αφού υπήρξε αντικείμενο συζήτησης στη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στο Ταλίν της Εσθονίας.

Επίσης στην Τετραμερή Σύνοδο της Βάρνας δίνεται περαιτέρω ώθηση στη συνεργασία της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, και της ενέργειας.
Η Σύνοδος της Βάρνας εντάσσεται στην ευρύτερη δραστηριοποίηση της ελληνικής διπλωματίας στα Βαλκάνια, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την Αθήνα να προωθεί σειρά πρωτοβουλιών περιφερειακής συνεργασίας πάνω στον άξονα της Ελληνο-Βουλγαρικής συνεργασίας.

Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών λειτουργούν ήδη δύο σχήματα: Η Τετραμερής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Αλβανίας-ΠΓΔΜ και η Τετραμερής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Κροατίας (ως βαλκανικά κράτη-μέλη της Ε.Ε.).
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Mirjan O03/10/201711:42

Και ή Αλβανία? Γιατί είναι απών? Δικαίωμα έχει σαν αλβανικό κράτος ( το μοναδικό στα Βαλκάνια με αύξων πληθυσμιακή μονάδα βάση γεννήσεων) να είναι παρών. Κάτι τέτοια ψήνουν οί γύρω και μετά βρίσκονται "έκπληκτοι" όταν θα ενωθεί το Κόσοβο με την Αλβανία (σε πρώτη φάση,σε δεύτερη Μαυροβούνιο (Τιβαρ) και ΠΓΔΜ (Τετοβα).

Απάντηση
Νίκος02/10/201721:29

Αυτή ίσως να είναι η μοναδική καλή κίνηση αυτής της κυβέρνησης. Η σύσφιξη των σχέσεων, των Βαλκανικών λαών, και ειδικότερα των 4 Ορθοδόξων δηλαδή Ελλάδος, Σερβίας, Βουλγαρίας, και Ρουμανίας, η οποία μπορεί να επεκταθεί σε μια πανβαλκανική συμμαχία σε όλους τους τομείς (οικονομική, τεχνολογική, ενεργειακή, στρατιωτική) συμπεριλαμβάνοντας όλες τις Βαλκανικές χώρες, και η οποία θα μπορούσε να φέρει επιτέλους την σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία στα Βαλκανία, και θα τα θωράκιζε, κόβωντας ταυτόχρονα και τις ορέξεις στους εξ Ανατολής γείτονες.

Απάντηση
SOSTA02/10/201721:22

Πέρυσι υπέγραψε με τον τούρκο πρωθυπουργό τη Σιδηροδρομική Εγνατία, που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Ηγουμενίτσα και αργότερα πέρυσι υπέγραψε στο Βελιγράδι στην συνάντηση με τον Σέρβο υπέγραψε σύνδεση του δούναβη με τον θερμαϊκο και σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά Θεσσαλονίκης Βελιγραδίου. Με τον Βούλγαρο σύνδεση Αλέξ/λης με την Βάρνα. Φέτος που είναι Τετραμερής????????Βλέπω κανά πυραυλικό πρόγραμμα μιάς και έχουμε και δορυφόρο.....

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία