Σταθάκης: Συζητάμε ήδη με τους δανειστές για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Σταθάκης: Συζητάμε ήδη με τους δανειστές για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

«Μερικοί από σας στη ΝΔ είναι σαν κάποιους πρώην συντρόφους μου που τα έβλεπαν όλα μαύρα», ανέφερε ο βουλευτής αφήνοντας αιχμές για πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ: Πολύ άσχημες εξελίξεις και ευχόμαστε πρώτοι να διαψευσθούμε

Σταθάκης: Συζητάμε ήδη με τους δανειστές για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ
Τις εν εξελίξει παρασκηνιακές συζητήσεις με τους δανειστές για ενεργειακά θέματα και για τη πώληση μονάδων της
ΔΕΗ αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης
από το βήμα της Βουλής, ο οποίος ερωτηθείς για το μέλλον της δημόσιας επιχειρήσεις δήλωσε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς  να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

«Προφανώς έχει ανοίξει η διαπραγμάτευση για τα θέματα  που υπάρχουν στην αξιολόγηση, αλλά δεν θα σας αποκαλύψω», είπε ο κ. Σταθάκης. 
Κλείσιμο

Κατά την ομιλία του έκανε λόγο για καταστροφολογία της ΝΔ σε όλους τους τομείς, ενώ άφησε αιχμές και για πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «δεν ξέρω αν έχουν μπει νεοφιλελεύθεροι στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά μερικοί από σας στη ΝΔ είναι σαν κάποιους πρώην συντρόφους μου που τα έβλεπαν όλα μαύρα».  Δήλωσε ότι η  ΝΔ κρατάει για τη ΔΕΗ την ίδια καταστροφική διάθεση που κρατάει και στα θέματα της οικονομίας, αλλά δεν τους βγαίνει και δεν τους ακούει και κανείς. «Το εγχείρημα της στρατηγικής της καταστροφολογίας στη ΔΕΗ είναι υπερβολικό γιατί γίνονται βήματα και έχει αποτελέσματα όπου απέχουν πολύ από την κατάρρευση,  απέχουν από ότι δεν θα έχει να πληρώσει μισθούς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι με τις αλλαγές.    

Υπογράμμισε ότι έχουν γίνει βήματα αντιμετώπισης των προβλημάτων και τα αποτελέσματα είναι θετικά. Διαβεβαίωσε δε, παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν παράγοντες της αγοράς, ότι υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτών για τις λιγνιτικές μονάδες που είναι προς πώληση και μάλιστα και ικανοποιητικό τίμημα. Υποστήριξε ότι το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, που είχε καταρτίσει η ΝΔ ως κυβέρνηση και υπερασπίζεται, είχε εντάξει και υδροηλεκτρικές μονάδες. 

Ειδικότερα, αναφορικά με την πώληση μονάδων, είπε ότι υπάρχει δέσμευση για πώληση λιγνιτικών μονάδων και σε αυτό το θέμα είναι διαφορετικό από το σχέδιο της Μικρή ΔΕΗ που είχε και υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά. Όπως είπε τα υδροηλεκτρικά έχουν κομβικό σημείο στα οικονομικά της ΔΕΗ, είναι το πιο κερδοφόρο κομμάτι στη παραγωγή, άρα αυτό το στοιχείο που αφαιρέσαμε από τη μικρή είναι στρατηγικό και ιδεοληπτικό. «Η πώληση αυτή έχει στόχο να μη θίγει τη βιωσιμότητα της εταιρείας, να είναι ανταγωνιστικά τα δυο κομμάτια αυτά που θα μείνει και αυτό που θα φύγει. Ναι αποτρέπεται οποιαδήποτε διαδικασία που ζημιώνει τη ΔΕΗ. Δεσμευση να προχωρήσουμε παρά τα όσα ακούγονται ότι δεν υπάρχουν αγοραστές και θα φέρει και οφέλη στη ΔΕΗ και ένα ικανοποιητικό τίμημα», είπε ο υπουργός.  

Δήλωσε ότι ο ενεργειακός τομέας θα αλλάξει προς όφελος των καταναλωτών και υπερ της ΔΕΗ. «Η ΔΕΗ  επιδιώκουμε να διατηρήσει το μεγαλύτερο βαθμό παραγωγής στο σύστημα της χώρας. Στόχος η διατήρηση της ΔΕΗ ως πυλώνα του ενεργειακού συστηματος και η ΔΕΗ θα αναπτυχθεί και σε νέα πεδία», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι θα εμφανιστεί σε ένα φάσμα νέων μορφών ενέργειας στη λιανική και στο εμπόριο, με  παρουσία και στα Βαλκάνια. «Η  δυναμική της ΔΕΗ δεν αλλάζει και αίρει ενα μονοπωλιακό χαρακτήρα που είχε, αλλά παραμένει πυλώνας», δήλωσε. 
ΝΔ για ΔΕΗ: Πολύ άσχημες εξελίξεις και ευχόμαστε πρώτοι να διαψευσθούμε

Για «ζοφερή κατάσταση στη ΔΕΗ» έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας από το βήμα της Βουλής, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδακης δήλωσε ότι «μπορεί να έχουμε πολύ άσχημες εξελίξεις και ευχόμαστε πρώτοι να διαψευσθούμε» υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση υπονομεύει τη ΔΕΗ. 

Αναφορικά με το σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», δήλωσε πως είχε αποφασιστεί  τα χρήματα από την πώληση να πάνε στο ταμείο της ΔΕΗ για να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις και να σταθεί στο νέο τοπίο. «Περάσαμε από τη μικρή ΔΕΗ, στη μισή ΔΕΗ και σε μια τσάμπα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» είπε ο κ. Χατζηδάκης. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης