Αναστασιάδης: «Διαφωνεί» με Κοτζιά για το έγγραφο Γκουτέρες

Αναστασιάδης: «Διαφωνεί» με Κοτζιά για το έγγραφο Γκουτέρες

«Άτυπο» το έγγραφο Γκουτέρες, στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα ο Νίκος Κοτζιάς, λέει ο Κύπριος Πρόεδρος και προσθέτει ότι «έγινε επιδερμικά μία συζήτηση»

Αναστασιάδης: «Διαφωνεί» με Κοτζιά για το έγγραφο Γκουτέρες
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, για την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του εγγράφου που κατέθεσε στο δείπνο της 6ης Ιουλίου στο Κραν Μοντανά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ,
ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα άτυπο έγγραφο το οποίο δεν έτυχε μακράς συζήτησης, καθώς εκείνη την ώρα ήταν σε ένταση ο διάλογος για τις θέσεις της Τουρκίας στα ζητήματα κατάργησης των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, το τι εννοούσαν με την εσαεί παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων ή την δημιουργία βάσεως. Έγινε επιδερμικά μία συζήτηση. Όντως ο κ.
Νίκος Κοτζιάς ανεφέρθη, όπως κι εμείς, όμως ομιλώ για μια ολιγόλεπτη παρέμβαση σ’ αυτά τα θέματα, διότι το ουσιώδες ήταν το πλαίσιο Γκουτέρες και πιο συγκεκριμένα η πρώτη πτυχή που άπτονταν του τερματισμού των εγγυήσεων και ιδιαίτερα των επεμβατικών δικαιωμάτων».

Κλείσιμο
Ο Νίκος Αναστασιάδης
υπενθύμισε ότι εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς υπεβλήθησαν γραπτές θέσεις για τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα γινόταν δεκτή η πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ, όπως υπεβλήθη στις 4 Ιουνίου, αλλά επαναλήφθηκε με μεγαλύτερη σαφήνεια στις 30 Ιουνίου, όταν έθεσε τις παραμέτρους μέσα στις οποίες έπρεπε τα μέρη να κινηθούν.

Ο Κύπριος Πρόεδρος σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Μουσταφά Ακιντζί, επανέλαβε ότι ο ίδιος εκφράζει «τις δικές μας θέσεις και την αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε τον διάλογο  μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, πάντα με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Και ως κράτος μέλος της επιδιώκουμε πάντα η λύση να διέπεται από τις αρχές και αξίες της Ε.Ε».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει, μετά από συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες, γενικό γραμματέα του ΟΗΕ: «Εμείς εκφράσαμε την βούληση μας να συνεχίσουμε στα πλαίσια των συζητήσεων που είχαμε κάναμε στο Κραν Μοντανά, ειδικότερα, στις προτάσεις που είχε διατυπώσει στο τέλος ο Γενικός Γραμματέας και στις οποίες είμασταν σύμφωνοι.  Υπογραμμισαμε την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ που έχει κατατεθεί στην διάρκεια της διαπραγμάτευσης την τελευταία βραδιά, που ήτανε για το πλαίσιο μέσα στο όποιο θα εφαρμόζονταν οι αποφάσεις με τις οποίες θα μπορούσε κανείς να καταργήσει και την συνθηκη των εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα κοκ. Δυστυχώς αυτό το κείμενο όπως ξέρετε εκείνο το βράδυ πλην εμου και εν μέρει της Κύπρου δεν σσυζητήθηκε από τις άλλες πλευρές. Το σαμποτάραν κατά κάποιον τρόπο οι Βρετανοί, ένα κείμενο που το έβαλε ο ΓΓ πάνω στο τραπέζι και το οποίο αποτελεί καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».

Επαφές Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη

Ο κ. Αναστασιάδης ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την 72η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα έχει σήμερα συναντήσεις με τον Νίκο Κοτζιά και τους υπουργούς εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας. Θα έχει επίσης συναντήσεις με την πρωθυπουργό της Βρετανίας και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης