Μητσοτάκης: Μέχρι και η Βόρειος Κορέα απέκτησε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο

Μητσοτάκης: Μέχρι και η Βόρειος Κορέα απέκτησε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο

«Θα βάλουμε ένα τέλος στην τυραννία της μετριότητας στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και θα απελευθερώσουμε τις δυνάμεις τους  - Όραμά μου είναι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα να γίνουν πόλος υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ

Μητσοτάκης: Μέχρι και η Βόρειος Κορέα απέκτησε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο
Την ανάγκη να προχωρήσει η Συνταγματική αλλαγή για να ιδρυθούν ιδιωτικά Πανεπιστήμια επανέλαβε για ακόμη μια φορά σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης,
 ο οποίος έφερε μάλιστα και το παράδειγμα της Βόρειας Κορέας σημειώνοντας ότι ακόμα και αυτή η χώρα έχει προχωρήσει στην ίδρυση τους. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, επισκέφθηκε το πρωί την Τεχνόπολη όπου φιλοξενούνται επιχειρήσεις πληροφορικής, υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας και τόνισε με έμφαση την πρόθεση του να συγκρουστεί με την τυραννία της μετριότητας στα Ελληνικά Πανεπιστήμια που δεν επιθυμούν την αξιολόγηση και να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνατότητες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.  

Κλείσιμο
Παράλληλα, σημείωσε ότι «όραμα του είναι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα να γίνουν πόλος υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας». Σε ότι αφορά την πορεία της οικονομίας έδωσε έμφαση στην ανάγκη να τερματιστεί η υπερφορολόγηση καθώς η υψηλή φορολογία και οι εξαιρετικά υψηλές ασφαλιστικές  εισφορές υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. 



«Τυραννία της μετριότητας» στα ελληνικά πανεπιστήμια

Πιο συγκεκριμένα αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα Ελληνικά Πανεπιστήμια ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε:

«Μέχρι και η Βόρειος Κορέα απέκτησε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. Σήμερα εξάγουμε 60.000 φοιτητές σε περιφερειακές χώρες, όταν η χώρα μας θα μπορούσε να είναι ένα κέντρο εκπαίδευσης, όπου τα δημόσια Πανεπιστήμια θα βρίσκονται σε μία δημιουργική άμιλλα με τα ιδιωτικά. Θέλω να αλλάξουμε το άρθρο 16 και να δώσουμε τη δυνατότητα να δημιουργηθούν και ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην χώρα μας… Η  έμφασή μου, όμως, παραμένει στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Θέλω να το ξεκαθαρίσω σε όλους του τόνους…  Και η πρότασή μας είναι μια πρόταση απελευθέρωσης του Δημόσιου Πανεπιστήμιου με μεγαλύτερη ευελιξία, μεγαλύτερη αυτονομία, περισσότερη αξιολόγηση, περισσότερη σύνδεση με την αγορά. Και δεν θα κουραστώ να το λέω: Ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για όλους: Καθηγητές και φοιτητές. Το Κράτος παρέχει από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου, τη δυνατότητα σε κάθε Ελληνόπουλο να σπουδάσει δωρεάν. Αυτό σημαίνει ότι και ο φοιτητής έχει ορισμένες υποχρεώσεις… Να τελειώνει, παραδείγματος χάρη, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος τις σπουδές του. Πολύ φοβάμαι ότι υπάρχει και μία τυραννία της μετριότητας στα ελληνικά Πανεπιστήμια, που βολεύεται πάρα πολύ από το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση, δεν κρίνουμε τους καθηγητές με βάση το δημοσιοποιημένο ερευνητικό τους έργο. Γιατί σήμερα αρκεί μια αναζήτηση στο google για να δούμε πραγματικά ποιος καθηγητής έχει πραγματικό βάθος και ποιότητα στην δουλειά του. Εμείς σε αυτήν την τυραννία της μετριότητος θα βρεθούμε απέναντι. Και θα απελευθερώσουμε τις δυνητικές δυνάμεις των Πανεπιστημίων. Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούν πολλοί καθηγητές και πάρα πολλοί φοιτητές οι οποίοι θα είναι ωφελημένοι από αυτή την πρωτοβουλία και θα τη στηρίξουν». 



Η Θεσσαλονίκη να γίνει πόλος υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας


Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:  «Έχω ένα όραμα για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Να μπορεί εδώ να δημιουργηθεί ένας πόλος υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, ο οποίος θα είναι παγκόσμια ανταγωνιστικός ... Έχουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να μπορούμε αυτό να το πετύχουμε. 

Αναφέρε ακόμη ότι χρειαζόμαστε συγκέντρωση πυρός ως προς τα ερευνητικά μας προγράμματα, και η εφαρμοσμένη έρευνα να είναι στοχευμένη, συγκεντρωμένη και να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην εφαρμοσμένη έρευνα και λιγότερο στην βασική.

Σημείωσε επίσης ότι χρειαζόμαστε ένα νομοθετικό πλαίσιο ευέλικτο το οποίο θα επιτρέπει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τα ακαδημαϊκά κέντρα και τα ερευνητικά κέντρα στην πραγματική αγορά και δεν θα βάζει προσχώματα στους ερευνητές και τους καθηγητές να μπορούν και οι ίδιοι να ιδρύουν επιχειρήσεις και να επωφελούνται από τον κόπο της πνευματικής τους εργασίας.

Υπάρχει αναντιστοιχία των πτυχιούχων και των αναγκών στην αγορά εργασίας

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, σήμερα «υπάρχει μια βασική αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων, των πτυχιούχων μας είτε από τα Α.Ε.Ι είτε από τα Τ.Ε.Ι  και των αναγκών στην αγορά εργασίας». Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε κάνει πρακτικά τίποτα στο κομμάτι της επανεκπαίδευσης και της διαρκούς εκπαίδευσης, ώστε να μπορούμε να επανακαταρτίσουμε ανθρώπους για να αποκτήσουν συγκεκριμένες δεξιότητες και πιστοποίηση σε γνωστικά αντικείμενα που είναι χρήσιμα. Όλα αυτά είναι, λοιπόν, ζητήματα τα οποία, προσωπικά με απασχολούν πολύ…



Προβλήματα από την υψηλή φορολογία και τις εξαιρετικά υψηλές ασφαλιστικές  εισφορές


Για την φορολογία και την προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδύσεων, ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «χρειαζόμαστε ένα συνολικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης. 

Και χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό φορολογικό πλαίσιο ως προς την φορολόγηση, όχι μόνο του κεφαλαίου, αλλά και της εργασίας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ενώ έχει συμπιεστεί αρκετά το εργασιακό κόστος με την μείωση των μισθών, η οποία είναι  αποτέλεσμα των πολιτικών των τελευταίων 7 ετών , αυτή η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας υπονομεύεται από το γεγονός ότι έχουμε υψηλή φορολογία και εξαιρετικά υψηλές ασφαλιστικές  εισφορές. Αυτό σημαίνει ότι καλοί άνθρωποι, τους οποίους ενδεχομένως χρειάζεστε στις επιχειρήσεις, φεύγουν από την Ελλάδα, γιατί πολύ απλά δεν είμαστε ανταγωνιστικοί ως προς τα χρήματα που θα περισσέψουν στην τσέπη του εργαζομένου, του ερευνητή, του προγραμματιστή. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε, αυτή την στιγμή, να το αγνοήσουμε. Είναι μία πραγματικότητα, η οποία δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε πολλές επιχειρήσεις, ειδικά σε αυτές οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της γρηγορότερης ανάπτυξης». 



Βόλτα στην Πλατεία Αριστοτέλους

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το μεσημέρι την πλατεία Αριστοτέλους και περπάτησε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. 
 
Στην Πλατεία Αριστοτέλους ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συναντήθηκε με βουλευτές και στελέχη του Κόμματος, καθώς και μέλη της ΟΝΝΕΔ.
 
Στη διάρκεια της παρουσίας του στο κέντρο της πόλης, ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με νέους για θέματα της επικαιρότητας, ανάμεσα στα οποία η επένδυση στις Σκουριές και το ατύχημα στο Σαρωνικό. 
 
Συνάντησε, επίσης, καταστηματάρχες και συνομίλησε με περαστικούς - έναν οδοκαθαριστή, ένα λαχειοπώλη και άλλους - που έσπευσαν να τον χαιρετίσουν και να του πουν για τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.



Συνάντηση με τους μαθητές που διακρίθηκαν στην Μαθηματική Ολυμπιάδα 
 
Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με μαθητές που διακρίθηκαν στην Μαθηματική Ολυμπιάδα και με φοιτήτριες της Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που - στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας τους - κέρδισαν ένα από τα πρώτα βραβεία σε παγκόσμιο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού.
 
Ειδικότερα, συναντήθηκε με τον Βασίλη Γεωργιάδη, πρωτοετή φοιτητή του Α.Π.Θ., που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Μαθηματικών και τον Ραφαήλ Τσιάμη, μαθητή της Γ’ Λυκείου, που κέρδισε το αργυρό μετάλλιο. Σημειώνεται ότι ο Ραφαήλ Τσιάμης κατέκτησε την πρώτη θέση και στην τελική φάση του διαγωνισμού Αστρονομίας και θα συμμετάσχει, το Νοέμβριο, στην 11η Ολυμπιάδα Αστρονομίας, που θα γίνει στην Ταϊλάνδη.
 


Συναντήθηκε, επίσης, με τις τελειόφοιτες φοιτήτριες του τμήματος αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ., Μαρία Λανταβού και Ευθυμία Δουρουδή, οι οποίες  - με το σχέδιό τους για το έξυπνο ρούχο - απέσπασαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Product Design», ανάμεσα σε 512 προτεινόμενα έργα φοιτητών και επαγγελματιών αρχιτεκτόνων από 30 χώρες, στον παγκόσμιο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού για τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου «Rethinking the Future».
 
Οι δύο φοιτήτριες σχεδίασαν ένα «έξυπνο» ρούχο (wearable), που μπορεί να προσαρμόζεται στις εναλλαγές της θερμοκρασίας, αλλά και στις διαφορετικές δραστηριότητες της μέρας.  



Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου 
 
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου είχε συνάντηση με τον ιδρυτή του κ. Νίκο Παπαγεωργίου και το Διοικητικό Συμβούλιο. Συνομίλησε με γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς και επισκέφθηκε το τμήμα πυρηνικής ιατρικής. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι στο πρόσωπο του κ. Παπαγεωργίου αναγνωρίζει έναν μεγάλο εθνικό ευεργέτη που έχει αφήσει ένα μεγάλο κοινωνικό έργο για την Βόρεια Ελλάδα. «Έχετε δημιουργήσει ένα νοσοκομείο κόσμημα και θέλω, για άλλη μια φορά, να σας ευχαριστήσω για όλα όσα έχετε κάνει για την πόλη αλλά και ειδικά για την Βόρεια Ελλάδα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.



Το νοσοκομείο έγινε με τις πλάτες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Από την πλευρά του ο κ. Παπαγεωργίου αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΝΔ για την επίσκεψη ανέφερε ότι η οικογένεια του ήταν ο δημιουργός του νοσοκομείου αλλά αυτό έγινε με τις πλάτες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: «Θυμάμαι το εξής χαρακτηριστικό: Είχα πάει και τον είχα δει. Του είπα την πρόθεση που είχαμε για το νοσοκομείο και μου λέει “Κύριε Παπαγεωργίου, αν θέλετε το νοσοκομείο να τελειώνει και να το χαρείτε, κτίστε το μόνοι σας”. Αυτό εισακούστηκε. Και σήμερα ό,τι γίνεται οφείλεται στην βοήθεια της τότε Πολιτείας και οπωσδήποτε του πατέρα σας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης