Ο Κοντονής επεκτείνει το νόμο Παρασκευόπουλου και μειώνει τις ποινές

Ο Κοντονής επεκτείνει το νόμο Παρασκευόπουλου και μειώνει τις ποινές

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε την κατάθεση νέου Ποινικού Κώδικα που περιλαμβάνει «εξορθολογισμό» ποινών - Αντίδραση υπήρξε από τον κ. Μάκη Βορίδη (ΝΔ) που επισήμανε πως ο νόμος Παρασκευόπουλου «είναι λάθος» και αποτελεί «την εύκολη λύση των υπουργών»

Ο Κοντονής επεκτείνει το νόμο Παρασκευόπουλου και μειώνει τις ποινές
Εκπτώσεις ποινών αποκλειστικά για ποινικούς προανήγγειλε ο κ. Σταύρος Κοντονής
στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε την κατάθεση νέου Ποινικού Κώδικα που περιλαμβάνει «εξορθολογισμό» ποινών και που –όπως παραδέχθηκε ο ίδιος– «
είναι βέβαιο ότι κάποιοι από τους κρατούμενους θα επωφεληθούν
Κλείσιμο
» καθώς επίσης επέκταση του νόμου Παρασκευόπουλου υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως οι ευεργετικές του διατάξεις αφορούν κατάδικους που τιμωρήθηκαν με βαρύτερες ποινές σε σχέση με τι ισχύει σε άλλες χώρες.

Αντίδραση υπήρξε από τον κ.
Μάκη Βορίδη (ΝΔ) που επισήμανε πως ο νόμος Παρασκευόπουλου «είναι λάθος
» και αποτελεί «την εύκολη λύση των υπουργών» ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε και ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ) σημειώνοντας πως πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα το ζήτημα.

«Όσο ανθρωπινότερες είναι οι συνθήκες κράτησης τόσο περιορίζεται το ποσοστό επανεμπλεκομένων σε αξιόποινες πράξεις» υποστήριξε ο κ. Κοντονής για να προσθέσει «Πρώτο ζητούμενο είναι να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και εργαλείο για να το εξασφαλίσουμε είναι ο αριθμός των κρατουμένων που συνδυάζεται και με το επίπεδο των ποινών. Το πλαίσιο ποινών που έχουμε αυτή την ώρα και επιβάλλονται από τους δικαστές είναι ιδιαίτερα υψηλό λαμβάνοντας υπόψη τι ισχύει διεθνώς. Γι αυτό και ήρθε ο νομοθέτης και είπε για κάποιους ότι αν έχετε εκτίσει ένα ποσοστό ποινής θα αφεθείτε ελεύθεροι καθώς γι αυτούς υπήρχαν υψηλές ποινές εξ αρχής».

Ο ίδιος προανήγγειλε δε πως με το νέο Ποινικό Κώδικα «έρχεται ένας εξορθολογισμός των ποινών και είναι βέβαιο ότι κάποιοι από τους κρατούμενους θα επωφεληθούν».

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε τις φυλακές σε απαράδεκτη κατάσταση. «Οι φυλακές με 12 χιλ κρατούμενους ήταν κολαστήρια» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «ήρθε ο νόμος Παρασκευόπουλου για να φέρει την κατάσταση σε λελογισμένο επίπεδο. Πλέον μπορεί να γίνει δουλειά στις φυλακές, μακροπρόθεσμα να μειωθεί το ποσοστό αυτών που αποφυλακίζονται και επανεμπλέκονται σε αδικήματα. Γίνεται ουσιαστική δουλειά στις φυλακές με αποτελεσματικές και ανθρώπινες δομές (σχολεία 2ης ευκαιρίας, ΙΕΚ κ.α.).  Το άμεσο αποτέλεσμα ήταν πως η Ελλάδα από χώρα παρίας που καταγγελλόταν από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πλέον να της δίνουν συγχαρητήρια».

Βορίδης: είστε λάθος

Εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε τον νόμο Παρασκευόπουλου ως «βαριά επικίνδυνο» και συνέχισε «Δυστυχώς για χρόνια η πολιτεία αντί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της συμφόρησης έδινε την απαράδεκτη απάντηση «δεν μπορώ να σε κρατήσω θα εκτίσεις μικρότερη ποινή».
 
Ο ίδιος εξήγησε πως ο χρόνος τιμωρίας αποτελεί στοιχείο της ποινής και του σωφρονισμού και δεν μπορεί να μειωθεί και πρόσθεσε «Αν έχουμε ένα τρομοκράτη που μας λέει ότι τα έκανε θαυμάσια και με το νόμο Παρασκευόπουλου πρέπει να αποφυλακιστεί για να τα ξανακάνει εμείς τι θα κάνουμε; Θα τον αποφυλακίσουμε; Θα μπορούσε όμως να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση για όσους έχουν σωφρονιστεί».

Παρασκευόπουλος: η μεγάλη ποινή αυξάνει την πιθανότητα να εγκληματήσεις ξανά

Το νομοθέτημά του επιχείρησε να υπερασπιστεί ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος λέγοντας πως σύμφωνα με έρευνα «όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος κράτησης τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να εγκληματήσει ο κατάδικος ξανά. Στα ποσοστά υποτροπής επιδρούν πολύ οι συνθήκες κράτησης και οι συνθήκες επανένταξης. Αρα αναβάθμιση των συνθηκών διότι η συμφόρηση στις φυλακές οδηγεί σε βαρβαρισμό των φυλακισμένων»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης