Σταθάκης για Eldorado: Δεν υπάρχει άλλοθι, οι εργαζόμενοι να στραφούν στην εταιρεία

Σταθάκης για Eldorado: Δεν υπάρχει άλλοθι, οι εργαζόμενοι να στραφούν στην εταιρεία

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η διαιτησία είναι επιβεβλημένη, ότι δεν τίθεται θέμα αδειών, καθώς η Ολυμπιάδα είναι 100% αδειοδοτημένη, ενώ έκανε λόγο για έκπληξη με την ανακοίνωση περί αναστολής στις 22 Σεπτεμβρίου

Σταθάκης για Eldorado: Δεν υπάρχει άλλοθι, οι εργαζόμενοι να στραφούν στην εταιρεία
Στην πρόθεση της Eldorado
Gold να αναστείλει την επένδυσή της στα ορυχεία της στη Χαλκιδική αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ. 

«Δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω τις πολιτικές προθέσεις της Eldorado, θεωρώ αδιανόητο για μία εταιρεία και έναν διευθύνονται σύμβουλο να τοποθετείται για τους πρωθυπουργούς, τους υπουργούς και τα κόμματα μίας χώρας, μίας ευρωπαϊκής χώρας.  Άρα υπάρχει μία ευχέρεια που πολιτικολογεί η εταιρεία, πράγμα που το θεωρώ αδιανόητο. Εμένα με ενδιαφέρει η θεσμική διάταξη αυτής της συζήτησης και εκεί μένω προσηλωμένος», ανέφερε ο κ. Σταθάκης σχετικά με το αν υπάρχει πολιτική διάσταση πίσω από την απόφαση. 

Κλείσιμο
Ερωτηθείς αν πρόκειται για μία μορφή άσκησης πίεσης ή για μία οριστική απόφαση, ο κ.Σταθάκης απάντησε: «Για το πρώτο σκέλος θεωρώ ότι υπάρχει ένα στοιχείο πυροτεχνήματος. Στην τελευταία συνάντηση η κυβέρνηση θα κάνει τρία πράγματα: πρώτον θα ολοκληρωθεί η προσφυγή στη διαιτησία, δεύτερον η αδειοδότηση της Ολυμπιάδας είναι πλήρης και θα είναι ως τις 15 Σεπτεμβρίου, άρα δεν υπάρχει άλλοθι αναστολή των εργασιών ελλείψει αδειών και η αδειοδότηση των Σκουριών που είναι πιο περίπλοκο θέμα περιβαλλοντικά, θα ενταχθεί στη συζήτηση για τη διαιτησία. Οι συζητήσεις ολοκληρώνονται αυτήν την εβδομάδα. Από εκεί και πέρα ιδέα ότι έβαλε το δήθεν εκβιαστικό δίλημμα για τις 22 Σεπτεμβρίου, μου προκάλεσε έκπληξη δεδομένων αυτών των πραγμάτων»

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η διαιτησία είναι επιβεβλημένη και ότι υπάρχουν μεγάλες τεχνικές διαφορές για την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου τις εταιρίας, τονίζοντας ότι η εταιρεία οφείλει να φτιάξει ένα εργοστάσιο μεταλλουργίας στην Ελλάδα, ώστε να μην γίνεται εξαγωγή του μεταλλεύματος και να καθετοποιηθεί στη χώρα, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. «Όμως αυτό το κομμάτι έχει τεχνικές δυσκολίες, δεν έχει ολοκληρωθεί σχετικά με τις μεθόδους, όπως το κυάνιο που έχει απορριφθεί, υπάρχουν τεχνικές ενστάσεις. Συνεπώς, εμείς με τη διαιτησία επιθυμούμε μία πιο θεσμική καλή διαδικασία », πρόσθεσε. 

Σε ερώτηση για το αν θα αφήσει η κυβέρνηση την εταιρεία να φύγει από τη χώρα, ο κ.Σταθάκης απάντησε ότι «με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, η εταιρεία δεν έχει ισχυρό άλλοθι ότι θέλει να αποκλιμακώσει τις επενδύσεις της. Και σε άλλες χώρες αποκλιμακώνει τις επενδύσεις. Εμάς μας ενδιαφέρει τα πράγματα να προχωρούν με έναν συγκεκριμένο και θεσμικό τρόπο και να διατηρούμε την περιβαλλοντική νομοθεσία».
 
Για τους εργαζόμενους σε περίπτωση που η εταιρεία φύγει, ο κ.Σταθάκης σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή αν η εταιρεία αναστείλει τις δραστηριότητές της, ως τις 22 Σεπτέμβρη θα αποφασίσει, οπότε ας περιμένουμε τι θα αποφασίσει. Δεν έχει άλλοθι από την πλευρά της η κυβέρνηση να προχωρήσει σε απολύσεις ή διαθεσιμότητα του εργατικού δυναμικού. Επαναλαμβάνω ο κύριος όγκος των δραστηριοτήτων της εταιρείας είναι η Ολυμπιάδα που σ' αυτή τη φάση είναι 100% αδειοδοτημένη με βάση και την προσωρινή εξάμηνη άδεια λειτουργίας που αναμένεται να υπογράψουμε αυτήν την εβδομάδα. Συνεπώς, δεν υπάρχει άλλοθι, θα έλεγα στους εργαζόμενους να στραφούν στην εταιρεία και να δουν γιατί και πώς προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες»

Τέλος, όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «είναι σεβαστές οι απόψεις και οι ανησυχίες, όμως πρόκειται για μία επένδυση 22 ετών που δεν έχει προχωρήσει. Σημείωσε ακόμη ότι η τεχνολογία έχει βελτιωθεί ότι οι περιβαλλοντικοί όροι έχουν γίνει αυστηρότεροι. «Δουλειά μας είναι να προχωράμε και να διαπιστώνουμε αν με την τήρηση των όρων, αν μπορεί να γίνει η επένδυση, ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις», κατέληξε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης