Μακρόν: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις - Η Ευρωζώνη χρειάζεται έναν υπουργό Οικονομικών

Μακρόν: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις - Η Ευρωζώνη χρειάζεται έναν υπουργό Οικονομικών

Μήνυμα του Γάλλου προέδρου: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει αν κάποια μέλη της αμφισβητούν βασικές αρχές όπως η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» - «Εμείς θα κάνουμε ό,τι συμφωνήσαμε, περιμένουμε κινήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους» τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος

Μακρόν: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις - Η Ευρωζώνη χρειάζεται έναν υπουργό Οικονομικών
Στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε η επίσημη τελετή υποδοχής του γαλλικού προεδρικού ζεύγους Μακρόν, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τη σύζυγό του.

Μετά την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Γαλλίας και Ελλάδας, και την επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος οι δύο Πρόεδροι συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους διέσχισαν τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου μεταβαίνοντας εντός του κτιρίου.

O Eμανουέλ Μακρόν στο Προεδρικό Μέγαρο 
Κλείσιμο




Έκεί πραγματοποιήθηκε η παρασημοφόρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος.



Σε κοινές δηλώσεις με τον Γάλλο πρόεδρο ο Πρ. Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα προς την Ευρώπη ότι η Ελλάδα θα πράξει ό,τι έχει συμφωνήσει αλλά και ότι παράλληλα περιμένει την εκπλήρωση της υποχρέωσης σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.


LIVE EIKONA 



Για εμάς ο κανόνας pacta sunt servanda είναι ιερός και με βάση αυτόν τον κανόνα περιμένουμε την εκπλήρωση των υποχρέωσεων για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν διανοείται τον εαυτό της και το μέλλον της εκτός Ευρώπης ενώ ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για τη στήριξή του και σήμερα και ως υπουργός Οικονομικών επί προεδρίας Ολάντ για τη στήριξη της Γαλλίας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίσουμε να λέει το δικαστήριο της ΕΕ να λέει ότι το Eurogroup είναι ένα άτυπο όργανο. Ζήτησε, επίσης, αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε ο εκάστοτε διοικητής να έχει τα μέσα για να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Απηύθυνε έκκληση τέλος για παρέμβαση όσον αφορά το θέμα των κοινωνικών ανισοτήτων. Χαρακτήρισε, δε, τη νίκη Μακρόν θρίαμβο στα λαϊκιστικά μορφώματα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ξεκίνησε τον χαιρετισμό του στα γαλλικά εκφράζοντας τα συλληπητήριά του στον Γάλλο πρόεδρο για την καταστροφή στις Γαλλικές Αντίλες.

Όλα αυτά που συμβαίνουν είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, οφείλουμε να προβληματιστούμε σοβαρά για τα ζητήματα αυτά και μάλιστα οφείλουν να προβληματιστούν αυτοί που διστάζουν να το παραδεχτούν.

 
Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τις οποίες χαιρέτησε, ζήτησε ο Εμμανουέλ Μακρόν στον χαιρετισμό του μετά την παρασημοφόρησή του από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Όπως τόνισε τόσο ο ίδιος και ως πρόεδρος και ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Ολάντ, αλλά και οι υπουργοί του πολέμησαν ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρώπη.

Ζήτησε να υπάρξει, δε, μια συλλογική δέσμευση που θα μας επιτρέψει η Ελληνική δημοκρατία να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

«Θα πρέπει να βρούμε ένα πνεύμα συμφιλίωσης ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και την αλληλεγγύη που πρέπει να δείξει η Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν ανέπτυξε το σχέδιό του για την Ευρώπη λέγοντας ότι αν θέλουμε να προχωρήσει η Ευρώπη μαζί πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή Ευρώπη που πρέπει να στηρίζει τις αρχές της.

Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι «χρειαζόμαστε έναν ευρωπαικό προυπολογισμό και  έναν υπουργό Οικονομικών που να ασκεί τα ευρωπαικά δικαιώματα που του ανήκουν» ενώ χαρακτήρισε «σωστή την ιδέα ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου».

«Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας γιατί η Ευρώπη οικοδομήθηκε με συνεχείς μεταμορφώσεις και με μια σταθερή φιλοδοξία. Ποτέ δεν δημιουργήθηκε με μειώσεις και συρρικνώσεις» ξεκίνησε τον επίλογό του ο κ. Μακρόν.

«Σας το οφείλουμε η αντοχή σας και το κουράγιο σας, οι μεταρρυθμίσεις που έχετε θεσπίσει δεν θα πρέπει να ξεχαστούν. Ο πρωθυπουργός σας ήθελε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη ενώ υπήρχαν πιέσεις για το αντίθετο» ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ο Εμμανουέλ Μακρόν.



Στην Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έφτασε με το προεδρικό αεροσκάφος στο Ελ. Βενιζέλος στις 12.43, περίπου 15 λεπτά πριν την προγραμματισμένη άφιξη. 

Λίγο νωρίτερα είχε προσγειωθεί και το πρώτο αεροσκάφος της συνοδείας του. Τον Γάλλο πρόεδρο και τη σύζυγό του Μπριζίτ υποδέχτηκε ο υπουργός Επικρατείας  Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο υπουργός Επικρατείας καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κατά την έλευσή του στο αεροδρόμιο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα της κυβέρνησης πως θα διεξαχθεί μία εποικοδομητική συνάντηση. 
 
Παράλληλα, τόνισε εκ μέρους του συνόλου της κυβέρνησης τη θλίψη και την αλληλεγγύη για τα θύματα του Σεντ Μαρτέν. "Η Ελλάδα σας συμπαραστέκεται σε αυτή τη δύσκολη στιγμή" σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Δυο Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας από την 332 Μοίρα συνόδευσαν το γαλλικό προεδρικό αεροσκάφος από τη στιγμή που μπήκε στον εθνικό εναέριο χώρο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη
Εκεί τον υποδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

O Εμανουέλ Μακρόν στην πλατεία Συντάγματος  
















Στις 3:30 μετά το μεσημέρι ο κ. Μακρόν και η Γαλλική Αντιπροσωπεία θα φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο και στις 4:15 μμ είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών, υπό τον Γάλλο πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στις 5μμ οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στις 7:05μμ ο κ. Μακρόν και η σύζυγός του θα μεταβούν στην Πνύκα, όπου θα υπάρξει προσφώνηση από τον κ. Τσίπρα και αντιφώνηση από τον Γάλλο πρόεδρο.

Θα ακολουθήσει, στις 9μμ, το επίσημο δείπνο, που θα παραχωρήσουν προς τιμήν του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας, ο κ. Παυλόπουλος και η σύζυγός του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Παρασκευή (στις 10πμ) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας στρογγυλής τραπέζης των επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικής επιχειρήσεων, υπό την προεδρία των κυρίων Μακρόν και Τσίπρα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Στις 11:45μμ ο Γάλλος πρόεδρος και η σύζυγός του Μπριτζίτ, θα επισκεφθούν την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, όπου θα παρακολουθήσουν παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.

Αμέσως μετά (12:00-13:15) θα δοθεί δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Γάλλο Πρόεδρο και θα ακολουθήσει (13:30-14:45) γεύμα του κ. Μακρόν και της συζύγου του, με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Μετά το γεύμα (14:45-15:15) ο κ. Μακρόν θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ και στις 3:15μμ το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας θα αναχωρήσει για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης τις 4μμ. 

Η άφιξη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα  










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης