Στις συμπληγάδες «ΕΝΦΙΑ - διπλές Πανελλαδικές» η φθινοπωρινή επίθεση της κυβέρνησης

Στις συμπληγάδες «ΕΝΦΙΑ - διπλές Πανελλαδικές» η φθινοπωρινή επίθεση της κυβέρνησης

Το Μαξίμου πάντως υπενθυμίζει ότι «τον ΕΝΦΙΑ, τον επέβαλε η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ»

Στις συμπληγάδες «ΕΝΦΙΑ - διπλές Πανελλαδικές» η φθινοπωρινή επίθεση της κυβέρνησης
Η στροφή της πολιτικής ατζέντας στα σοβαρά και πραγματικά κρίσιμα θέματα, φέρνει τις πρώτες μεγάλες δυσκολίες για την κυβέρνηση, που αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η σχεδιαζόμενη από το Μαξίμου
«φθινοπωρινή επίθεση», εξελίσσεται σε δοκιμασία.

Με την έναρξη ουσιαστικά της νέας πολιτικής σεζόν, που σηματοδοτήθηκε από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου χθες και ενόψει της ΔΕΘ, αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα εμπόδια στις κυβερνητικές προσδοκίες: Η ένταση της φοροκαταιγίδας με την αποστολή των προβληματικών και φέτος ειδοποιητηρίων για τον
ΕΦΚΑ,
Κλείσιμο
σε συνδυασμό με το φαραωνικό σύστημα που μελετά η κυβέρνηση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το οποίο προσγειώνει ανώμαλα τις προσδοκίες για κατάργηση των Πανελλαδικών
και εύκολη πρόσβαση στα ΑΕΙ, διαμορφώνουν ένα βαρύ πολιτικό κλίμα για τους κυβερνώντες.

Ο ΕΝΦΙΑ
αποτελεί και φέτος μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, καθώς επιβεβαιώνεται μία διπλή διάψευση: αφενός της υπόσχεσης από το 2014 για πλήρη κατάργηση του φόρου αυτού, αφετέρου και της πιο πρόσφατης διαβεβαίωσης ότι θα διορθωθούν αδικίες και θα προσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες στα πραγματικά δεδομένα. Η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανής και αποκαλύπτεται από τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν τα στελέχη του στην κριτική της αντιπολίτευσης. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος πλέον της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης απάντησε ενδεικτικά, όταν ρωτήθηκε σχετικά, με τον εξής τρόπο: «Για να είμαστε επίκαιροι, γιατί ξεκινάει τώρα και η συγκομιδή των σταφυλιών... περσινά ξινά σταφύλια. Δηλαδή πόσα χρόνια θα λέμε αυτό το επιχείρημα;».

Η ανησυχία ωστόσο για εντεινόμενη κοινωνική δυσφορία λόγω της φοροκαταιγίδας είναι εμφανής, καθώς η κόπωση των φορολογουμένων είναι μεγάλη και αποτυπώνεται ήδη στα (μειωμένα) έσοδα του Ιουλίου. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν να εκφραστεί αυτό το κλίμα και στις πρώτες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου, ανατρέποντας το πέπλο τεχνητής αισιοδοξίας που θέλει να απλώσει η κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Μαξίμου αναγκάστηκε και εξέδωσε ανακοίνωση για να απαντήσει στις επικρίσεις της ΝΔ, την οποία κατηγόρησε για φθηνή αντιπολίτευση και ότι νομίζει πως οι πολίτες πάσχουν από μαζική αμνησία.

Το Μαξίμου υπενθύμισε ότι «τον ΕΝΦΙΑ, τον επέβαλε η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ», ότι «η σημερινή κυβέρνηση, στο μετρό του δυνατού, προχώρησε σε μειώσεις του φόρου για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα» και ότι «η ΝΔ πρέπει να αποκτήσει το πολιτικό θάρρος και να ομολογήσει ότι έκανε λάθος όταν καταψήφιζε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα που έφερε η κυβέρνηση με τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση».

Την ίδια ώρα, μάλλον απογοήτευσε η συνεδρίαση του υπουργικού για την Παιδεία. Στο κυβερνών κόμμα ήλπιζαν ότι το σχέδιο του αρμόδιου υπουργείου θα έφερνε σημαντικό περιορισμό των δυσκολιών για την είσοδο των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ακόμη και με κατάργηση των Πανελλαδικών. Αντί αυτού, η θεσμοθέτηση διπλών εξετάσεων, περιπλέκει την κατάσταση και δεν διαμορφώνει ένα καθαρό τοπίο που θα μπορούσε να αξιοποιήσει πολιτικά και επικοινωνιακά η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας. Στην περίπτωση μάλιστα που οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο και της διαβούλευσης του σχετικού νομοσχεδίου, βάλουν νέα εμπόδια, τότε πολύ δύσκολα η όλη υπόθεση της Παιδείας θα εξελιχθεί σε σημαντικό όπλο και θα επιτρέψει εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Στον Παπαστράτο ο Αλέξης Τσίπρας 

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί σήμερα, (στις 10:30), το εργοστάσιο της βιομηχανίας «Παπαστράτος ΑΒΕΣ» στον Ασπρόπυργο Αττικής. Τον Αλέξη Τσίπρα, θα συνοδεύσουν η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης