Ο Τόσκας κρύβει τις ευθύνες του και μιλά για πρόβλημα σε όλο το Νότο με τη διαθεσιμότητα των Καναντέρ

Ο Τόσκας κρύβει τις ευθύνες του και μιλά για πρόβλημα σε όλο το Νότο με τη διαθεσιμότητα των Καναντέρ

«Μπορεί να γίνει ένα πρόγραμμα επισκευών, που θα χρειαστεί χρήματα, και αυτό το προχωράμε, έχουμε βρει κάποια χρήματα και είναι θέμα που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, που έκανε λόγο για «μεσαίου μεγέθους πυρκαγιά» στον Κάλαμο

Ο Τόσκας κρύβει τις ευθύνες του και μιλά για πρόβλημα σε όλο το Νότο με τη διαθεσιμότητα των Καναντέρ
Όπως αποκαλύπτει το ΠΡΩΤΟ Θέμα που κυκλοφορεί σε σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στο υπ. Άμυνας οι αξιωματικοί που είναι αρμόδιοι σχολιάζοντας το γεγονός ότι τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου ήταν διαθέσιμα από 4-6 από τα συνολικά 18 Καναντέρ αποκάλυψαν ότι θα μπορούσαν να είναι επιχειρησιακά όλα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου CL415 και CL215.

«Μπορεί να γίνει ένα πρόγραμμα επισκευών, που θα χρειαστεί χρήματα, και αυτό το προχωράμε, έχουμε βρει κάποια χρήματα και είναι θέμα που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες» δήλωσε το πρωί της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Θέλοντας, ωστόσο, να υποβαθμίσει το πρόβλημα που παρουσιάστηκε όταν οι βλάβες σε συνδυασμό με την έλλειψη ανταλλακτικών και υλικών κρατούσαν καθηλωμένα 14 από 18 πυροσβεστικά αεροσκάφη υποστήριξε ότι «υπάρχει πρόβλημα γενικότερο με τα καναντέρ σε όσους έχουν τέτοια αεροπλάνα, δηλαδή στο Νότο, μιλάω για Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία. Αυτή τη στιγμή η διαθεσιμότητα των ιταλικών καναντέρ είναι περίπου στο μισό, έχουν 18 καναντέρ και πετούν 8-9 γιατί υπάρχει γενικότερο πρόβλημα».

Κλείσιμο
Επιχειρώντας να ωραιοποιήσει την κατάσταση είπε ότι από τα ελληνικά Καναντέρ πετούν συνήθως 7 από τα 11 παλαιότερου τύπου CL 215 και τρία από τα 7 CL415. Εάν ήταν, όμως, έτσι, το τριήμερο 14-15-16 Αυγούστου που η Ελλάδα καιγόταν σε ανατολική Αττική, Ζάκυνθο και Ηλεία για την κατάσβεση των πυρκαγιών θα μπορούσαν να πετάνε 10 Καναντέρ και όχι έως 4-6 που ήταν σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές.

«Την εποχή των παχιών αγελάδων θα μπορούσαν να αντικατασταθούν, τώρα και να θέλουμε και να έχουμε τα λεφτά, δεν μπορούμε γιατί η γραμμή παραγωγής του καναδικού εργοστασίου έχει κλείσει. Είναι πρόβλημα για όλες τις χώρες του νότου» συμπλήρωσε ο κ. Τόσκας.

Όσον αφορά στις φωτιές, ο κύριος Τόσκας πήρε πίσω τα περί σχεδίου αποσταθεροποίησης μέσω των εμπρησμών και είπε: «Κανένας δεν μίλησε για θεωρίες συνωμοσίας, μιλήσαμε για προβληματισμούς, αλίμονο αν δεν είχαμε προβληματισμούς, αυτή είναι η δουλειά μου». Προβληματιζόμαστε για διάφορα συμφέροντα, είπε ο υπουργός και επισήμανε πως «δεν μπορεί όσοι βάζουν τις φωτιές να είναι τρελοί».

Πάντως ο κύριος Τόσκας, δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον Σκάι, λέγοντας πως «η γραμμή του Σκάι ήταν γραμμή της ΝΔ της υπερπροβολής της φυσικής καταστροφής, μιας πυρκαγιάς μεσαίου μεγέθους», όπως την χαρακτήρισε.

Δεν μίλησα για κλίμα αποσταθεροποίησης, μίλησα για προβληματισμούς στην Αττική, σε όλο το νησί της Ζακύνθου, στην Κεφαλονιά. Η εμπειρία μου 35 χρόνων και στο στρατό, μου επιβάλει να ψάχνουμε κάθε περίπτωση, έχουμε ήδη συλλάβει κάποιους και κάνουμε έρευνες για άλλους που κάνουν ύποπτες κινήσεις, επανέλαβε.

Η μάχη που δόθηκε ήταν πολύ σκληρή, ήταν τιτάνια κι εγώ βρέθηκα τέσσερις ημέρες στο κέντρο της πυροσβεστικής, πρόσθεσε. 



Δεν υπάρχει πρόβλημα με την τρομοκρατία στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατική επίθεση στη χώρα μας, επισήμανε το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σχολιάζοντας το χτύπημα στην καρδιά της Βαρκελώνης. 

Ο κύριος Τόσκας επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ηρεμίας σε σχέση και με τον περίγυρό μας και όλη την Ευρώπη και τόνισε ότι δεν έχουμε ενδείξεις οργάνωσης τέτοιων πράξεων στη χώρα μας. Πρόσθεσε πάντως πως ποτέ δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιος την δράση κάποιου «μοναχικού λύκου».

Όπως εξήγησε ο κύριος Τόσκας μιλώντας στην ΕΡΤ, το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μόνο εάν επικρατήσει ειρήνη στην Μέση Ανατολή, όπου η αναταραχή είναι μεγάλη. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης