Γιούνκερ: Αν δεν πάλευα σκληρά για την Ελλάδα, η ευρωζώνη θα είχε διαλυθεί

Γιούνκερ: Αν δεν πάλευα σκληρά για την Ελλάδα, η ευρωζώνη θα είχε διαλυθεί

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρεται στις προσπάθειές του για τη σταθερότητα του Eurogroup, στο Brexit, ασκεί κριτική στον Τραμπ, ενώ κάνει σχέδια διακοπών.

Γιούνκερ: Αν δεν πάλευα σκληρά για την Ελλάδα, η ευρωζώνη θα είχε διαλυθεί
Στην Ελλάδα και την ευρωζώνη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico. 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε καλό δρόμο και αυτό λόγω του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με τον... Ζαν Κλοντ Γιούνκερ», σχολιάζει στην εισαγωγή του το Politico. 

«Αν η Κομισιόν δεν είχε διασφαλίσει πως η Ελλάδα δεν θα αποβληθεί από την ευρωζώνη το 2015, τότε η ισορροπία δεν θα ήταν τόσο καλή», τόνισε ο Γιούνκερ. 

Κλείσιμο
Και πρόσθεσε: «Τότε, πάλεψα σκληρά για τη σταθερότητα του Eurogroup, ιδιαίτερα για την Ελλάδα [ενάντια στις επιθυμίες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε]. Αν δεν το είχα κάνει, η ευρωζώνη θα είχε αποσυντεθεί».

Για το Brexit και τον Τραμπ

Αναφερόμενος στην απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος της Κομισιόν, ανέφερε ότι το Brexit, υπογράμμισε ότι δεν συμμερίζεται την ιδέα της πιθανής αντιστροφής της διαδικασίας. 

Σχολιάζοντας τη στάση του Αμερικανού προέδρου είπε πως έχει ήδη «εξηγήσει» στον Ντόναλντ Τραμπ πως «πρέπει να σταματήσει να εύχεται άλλοι να αντιγράψουν τη Βρετανία», αποχωρώντας από την ΕΕ.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στον Αμερικανό Πρόεδρο για τον ανοργάνωτο τρόπο με τον οποίο διοικεί τον Λευκό Οίκο.

«Είναι απίστευτο», ανέφερε, απαντώντας σε ρώτηση για την απόλυση του Άντονι Σκαραμούτσι μόλις 10 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του. 

«Είμαστε πιο οργανωμένοι από την κυβέρνση του Τραμπ. Κι αυτό επειδή εκεί υπάρχουν πολλές εσωτερικες δυσκολίες. Οι δυσκολίες αυτές ξεπερνώνται με συζήτηση κατά πρόσωπο και όχι απολύοντας κόσμο», τόνισε ο Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι δεν είχε ποτέ κανέναν λόγο να απολύσει κανέναν

Αν η ΕΕ διαλύονταν, όπως έχει υποστηρίξει ο κ. Τραμπ, τότε «τα δυτικά Βαλκάνια θα έχαναν την Ευρωπαϊκή προοπτική», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ, όπως αναφέρει το Εuro2day.

«Δεν είμαι υπέρ της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ σύντομα», είπε. «Αν όμως αφαιρέσεις την Ευρωπαϊκή προοπτική, τότε θα βιώσουμε πάλι αυτό που βιώσαμε την δεκαετία του 1990. Από αυτήν την άποψη, η σταθερότητα της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προαπαιτούμενο για να μην υπάρξει πάλι πόλεμος στα Βαλκάνια. Ελπίζω να το κατάλαβε αυτό ο Τραμπ».

Για την Τουρκία

Όσον αφορά την Τουρκία, ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να σταματήσουν, στα χαρτιά τουλάχιστον, παρά τη γραμμή που ακολουθούν Ευρωκοινοβούλιο και Αυστρία, που έχουν ζητήσει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις λόγω των επιχειρήσεων καταστολής κατά των αντιπάλων του προέδρου Ερντογάν.

«Η Τουρκία είναι γείτονάς μας, δεν μπορούμε απλά να την αφήσουμε να πέσει στη λήθη. Δεν είμαι υπέρ του τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, που είναι απαίτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το γεγονός όμως είναι πως η Τουρκία απομακρύνεται από την αυτοεπιβληθήσα υποχρέωση να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι η ΕΕ που εντάσσεται στην Τουρκία, αλλά η Τουρκία στην ΕΕ», κατέληξε. 

Διακοπές στην Αυστρία με... Ορχάν Παμούκ!


Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πλέον σχεδιάζει τις διακοπές του στην Αυστρία. Όπως επισημαίνει, μαζί του θα πάρει βιβλία του Τούρκου νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, τον οποίο χαρακτηρίζει «δύσκολο να διαβαστεί».

Επίσης, στα αναγνώσματα του καλοκαιριού θα συμπεριλάβε και το «1913: Η χρονιά πριν τη θύελλα» του Γερμανού Φλοριάν Ίλις, το οποίο έχει ήδη διαβάσει και «συστήνει ανεπιφύλακτα στους νέους της Κομισιόν»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης