Τροπολογία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Τροπολογία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Πρόκειται για συμβάσεις «συνδρομητικές» ή «με χρονοχρέωση» - Προβλέπεται ενσωμάτωση των τεχνολογικών εξελίξεων και των νέων εφαρμογών που αφορούν τα ηλεκτρονικά συστήματα

Τροπολογία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
Την πλήρη απελευθέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μέσω hi-tech διαδικασιών προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή
ο υπουργός Δικαιοσύνης
Σταύρος Κοντονής.

Η ρύθμιση αποσαφηνίζει το νομικό πλαίσιο της λειτουργίας των συμβολαιογράφων και των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων ώστε για την διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών να ενσωματώνουν χωρίς περιορισμούς τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και τις νέες εφαρμογές.
Κλείσιμο
Στην αιτιολογική έκθεση δε, γίνεται λόγος για «τεχνολογικές εξελίξεις» και «νέες εφαρμογές» ενώ στο βασικό κείμενο της ρύθμισης αναφέρεται πώς επιτρέπεται η δημιουργία, «ηλεκτρονικών συστημάτων», «λογισμικού» «πλατφόρμας ή πύλης ηλεκτρονικών εφαρμογών και συναφών υπηρεσιών», διατυπώσεις που δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο πλειστηριασμών μέσω εφαρμογής app κινητών τηλεφώνων. Εκτιμάται επίσης πως η μετάβαση στο νέο καθεστώς που δημιουργούν οι τεχνολογικές διευκολύνσεις θα επιτρέψει την παράκαμψη των έντονων αντιδράσεων που εκδηλώνονται κάθε εβδομάδα στις δικαστικές αίθουσες για τους πλειστηριασμούς.

Αναλυτικά η έκθεση αναφέρει πως: «οι διατάξεις του νέου άρθρου αποσκοπούν στην ταχύτερη και ομαλή εκπλήρωση των υποχρεώσεων τις οποίες ο νομοθέτης αναθέτει στους συμβολαιογράφους και τους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους ενόψει της διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που προβλέπονται στο νόμο 4472/2017. Ειδικότερα, με το άρθρο 59 του ως άνω νόμου προβλέπεται η άμεση διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από πιστοποιημένους, για το σκοπό αυτό, συμβολαιογράφους, μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμού, η διοίκηση και διαχείριση των οποίων ανήκει στους κατά τόπο αρμόδιους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους.

Επομένως, για την περίπτωση αυτή, αλλά και για μελλοντικές επαγγελματικές ενέργειες ή δράσεις των συμβολαιογράφων και των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων που θα απαιτηθούν λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων και των νέων εφαρμογών που αφορούν τα ηλεκτρονικά συστήματα, είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο των συμβάσεων αυτών ως ιδιωτικού δικαίου καθώς πρόκειται για συμβάσεις «συνδρομητικές» ή «με χρονοχρέωση» ή με «καταβολή αντιτίμου κατά περίπτωση» τόσο προς του Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους που δρουν για λογαριασμών των μελών τους όσο και για τα μέλη αυτών».
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο από την Ολομέλεια του κοινοβουλίου.
Το ίδιο νομοσχέδιο έχει «φορτωθεί» με επτά ακόμα τροπολογίες που επιχειρούν να ρυθμίσουν ζητήματα υποβρυχίων, οικονομικού εισαγγελέα, ασύλου κ.α
 
Ειδικότερα, η τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τα υποβρύχια «συμπληρώνει» το νόμο που ρυθμίσει την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών και δοκιμών για την πιστοποίηση και την επιχειρησιακή ένταξη των υποβρυχίων «Πιπίνος», «Ματρώζος», «Κατσώνης» και «Ωκεανός» και προβλέπει τη διάθεση επιπλέον 19,7 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση πρόσθετων εργασιών πλήρους επιχειρησιακής απόδοσης των εν λόγω υποβρυχίων, την αντιμετώπιση βλαβών που προκύπτουν από τις δοκιμές καθώς και για τη συντήρηση των συνοδών πλοίων.
 
Επίσης με την τροπολογία που αφορά την λειτουργία της Οικονομικής εισαγγελίας μετατίθεται χρονικά κατά δύο μήνες:

1)      Η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση, διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης ή προανακριτικής, για υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί και διαβιβαστεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)εισαγγελική παραγγελία και έχουν προτεραιοποιηθεί ή πρόκειται α προτεραιοποιηθούν (σ.σ. εως 30.9.2017 αντί εως 31.7.2017 που ισχύει)

2)      Η ανάθεση από 1.10.2017 (αντί 1.8.2017 που ισχύει) εκτέλεσης των εισαγγελικών παραγγελιών, για τη διενέργεια ελέγχων σε Υπηρεσία εκτός της ΑΑΔΕ με ειδικούς προανακριτικούς υπαλλήλους, που εποπτεύονται από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και με αρμοδιότητα την έρευνα τέλεσης εγκλημάτων φοροδιαφυγής ή λοιπόν οικονομικών αδικημάτων.
 
Η τροπολογία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προβλέπει:
-          την δυνατότητα πραγματοποίησης στους οριζόμενους χώρους εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών όλων των απαιτούμενων εργασιών (εκτέλεση μετασκευών, τοποθέτηση ή ανέγερση προκατασκευασμένων κτιρίων κ.α.) κατά παρέκκλιση των ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων
-          Προβλέπεται η χορήγηση καθεστώτος παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους σε αιτούντες διεθνή προστασία, των οποίων η αίτηση είχε υποβληθεί το αργότερο μέχρι και τις 31.7.2017 και εκκρεμεί σε β’ βαθμό πλην των οριζόμενων εξαιρέσεων
-          Νομιμοποιούνται δαπάνες του υπουργείου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης