Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη: Ραντεβού με Γιούνκερ, συζήτηση για ΠΓΔΜ και... επεισοδιακές συγκεντρώσεις

Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη: Ραντεβού με Γιούνκερ, συζήτηση για ΠΓΔΜ και... επεισοδιακές συγκεντρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί «σημαντικό αρωγό» στην προσπάθεια για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα - Συγκρούσεις στη Θεσσαλονίκη μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γιούνκερ

Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη: Ραντεβού με Γιούνκερ, συζήτηση για ΠΓΔΜ και... επεισοδιακές συγκεντρώσεις
Ιδιαίτερης σημασίας για την ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας, χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση, οι επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
στη Θεσσαλονίκη με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, με τις τρεις χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία να τονίζουν ότι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ως παράγοντας σταθερότητας. 

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη σταθεροποίησης των εξελίξεων στο εσωτερικό της
ΠΓΔΜ
Κλείσιμο
στη σταθερότητα της οποίας όλοι προσδοκούν. Συμφώνησαν, παράλληλα, ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, πράγμα που αποτελεί και προϋπόθεση για την ολόπλευρη στήριξη των τριών χωρών σε ότι αφορά την προοπτικής ένταξης της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Η αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας με τη θέσπιση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και η δημιουργία ενός τριμερούς πλαισίου συνεργασίας σε ανώτατο επίπεδο Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας αποτελούν, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των ηγετών, σημαντικά βήματα για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή.

Όπως επεσήμανε ο κ. Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία μπορούν να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο, ως παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή και χαρακτήρισε «ευτυχή συγκυρία» το γεγονός ότι η συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών συνέπεσε με την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη του προέδρου της
Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την αναγόρευση του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, γιατί, όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί «σημαντικό αρωγό» στην προσπάθεια για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στηρίζουμε απολύτως την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στη κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας Α. Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοφ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ένα σημείο σύμπτωσης απόψεων είναι η σταθεροποίηση στην ΠΓΔΜ. Υπογράμμισε πως συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστικό διάλογος για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, το ένα αφορά στην πλωτή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι και το δεύτερο στη σιδηροδρομική διασύνδεσης από τη Θεσσαλονίκη στον Δούναβη ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της πολύ γρήγορης μεταφοράς εμπορευμάτων και πολιτών προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και επισήμανε πως το κοινό πρόσημο είναι κοινή ανάπτυξη ειρήνη και ευημερία στη Βαλκανκή χερσόνησο.

Αλέξαντερ Βούτσιτς: Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία δεν είναι μόνο τρεις δρόμοι αλλά πολλοί περισσότεροι όταν είμαστε μαζί 

Ευχαριστώ τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την στήριξή τους στον Ευρωπαϊκό δρόμο της Σερβίας», είπε ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς και τόνισε ότι η Σερβία είναι πρόθυμη να συμμετέχει σε διάφορα Projects τα οποία έχουν οικονομικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας και πολιτικό ενδιαφέρον για τα έθνη και τις χώρες μας. Ταυτόχρονα συζητήσαμε για έργα υποδομής. ανέφερε.

Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία δεν είναι μόνο τρεις δρόμοι αλλά πολλοί περισσότεροι όταν είμαστε μαζί, τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας 

Μπόικο Μπορίσοφ: Τρεις λαοί μαζί, δεν είμαστε τρεις χώρες αλλά δέκα φορές πιο δυνατοί

«Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο Βούτσιτς, είναι και για μένα το όνειρό μου να δω τη διασύνδεση μεταξύ των χωρών μας και τη σιδηροδρομική, και των οδικών αξόνων», είπε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Είναι προτεραιότητα για μας κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας στην Ε.Ε. Τρεις λαοί μαζί, δεν είμαστε τρεις χώρες αλλά δέκα φορές πιο δυνατό. 

Τσίπρας σε Γιούνκερ: Είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε

«Είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο ευχαρίστησε για την απόφαση της Ε.Ε. να βγάλει την Ελλάδα από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

«Η επίσκεψή σας γίνεται σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πολύ για την ανακοίνωσή σας χθες, ότι κινήθηκε η διαδικασία τερματισμού υπερβολικού ελλείμματος, ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Και οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι η διαδικασία αυτή κινήθηκε το 2009, όταν το ελληνικό έλλειμμα έφτασε το 15,1% του ΑΕΠ. Τώρα, βρίσκεται στο 1,2%, ενώ οι προβλέψεις για το 2018 είναι πολύ αισιόδοξες. Και αυτό οφείλεται στις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο ελληνικός λαός, στις θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι μοναδική η συγκυρία για την Ελλάδα. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανάκαμψη πλέον. Είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε. Αυτό είναι το μήνυμα».
 
Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε τα εξής: «Όταν πρωτοσυναντηθήκαμε στα τέλη του 2015, το έλλειμμα κινούνταν σε επίπεδο του 5,1%, είχε ακολουθήσει πτωτική πορεία. Πλέον, ναι, η χώρα σας βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής παύση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Το είχαμε υποσχεθεί, άλλωστε, και έφτασε η στιγμή να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας. Οφείλω έναν φόρο τιμής στον ελληνικό λαό, ιδίως στα φτωχότερα μέρη της κοινωνίας που έχουν υποφέρει πολύ περισσότερο από τους λοιπούς. Ο μέσος πολίτης έχει καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες. Οφείλω αυτό να το αναγνωρίσω στον ελληνικό πληθυσμό». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης