Κυβέρνηση για έξοδο στις αγορές: Με σχέδιο και υπομονή

Κυβέρνηση για έξοδο στις αγορές: Με σχέδιο και υπομονή

Υπάρχει σχεδιασμός, αφήνει να εννοηθεί το Μαξίμου, αλλά δεν αποκαλύπτει αν θα βγει άμεσα η Ελλάδα στις αγορές

Κυβέρνηση για έξοδο στις αγορές: Με σχέδιο και υπομονή
Διατηρεί το μυστήριο η κυβέρνηση γύρω από την απόφαση για έξοδο στις αγορές, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου, για δεύτερη φορά σε δέκα ημέρες, σπεύδει να χαμηλώσει τις προσδοκίες.

Μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων που φέρουν την κυβέρνηση να σχεδιάζει την επόμενη εβδομάδα έκδοση πενταετούς ομολόγου, αλλά και στον απόηχο των δηλώσεων του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα και άλλων αξιωματούχων, η κυβέρνηση διαψεύδει μερικώς την έξοδο στις αγορές, καλώντας όσους ανυπομονούν, να περιμένουν. 

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις και "συμβουλές" και έχει σχέδιο και υπομονή, με απώτερο στόχο τη δυνατότητα σταθερής και διατηρήσιμης πρόσβασης των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, το καλοκαίρι του 2018. «Αυτός ο στόχος καθορίζει τις επιλογές μας και όχι τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών» αναφέρει αινιγματικά ο ίδιος αξιωματούχος. 

Κλείσιμο
Την περασμένη εβδομάδα, το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας δημοσιεύματα για άμεση έξοδο στις αγορές, διέρρεε ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα για μία επιτυχή έξοδο στις αγορές, με κύριο γνώμονα την προετοιμασία του εδάφους, ώστε από τον Αύγουστο του 2018 το Ελληνικό Δημόσιο να είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει το χρέος του χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ο ΟΔΔΗΧ, εμφανίζονται έτοιμοι σε πιθανή έξοδο στις αγορές, σε πρώτη φάση με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, λήξης 2022, με στόχο την άντληση περί τα τρία δισ. ευρώ. Το τελευταίο πενταετές ομόλογο που είχε εκδώσει η Ελλάδα το 2014 έφερε επιτόκιο 4,95% και αναμένεται το μεγαλύτερο μέρος του υπό έκδοση χρεογράφου να δοθεί σε κατόχους του πενταετούς ομολόγου του 2014 που ωριμάζει το 2019. Αυτό το ομόλογο έχει σήμερα απόδοση 3,7%. Η ελληνική πλευρά εξετάζει την κατάλληλα χρονική περίοδο με βάση το ύψος των επιτοκίων και το ποσό αντλήσεως, ξορκίζοντας, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση να κινείται με βάση τα επικοινωνιακά παιχνίδια. 

Αξίζει να σημειωθεί οτι η πλευρά των δανειστών, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, εμφανίζεται θετική σε μια δοκιμαστική έξοδο, ενω και οι αγορές εμφανίζονται αρκετά θερμές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

«Νομίζω πως είναι λίγο νωρίς» σημείωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως τονίζεται στο ίδιο δημοσίευμα.

"Η έξοδος από την Διαδικασία Υπερβολικού Eλλείματος στέλνει ένα σήμα προς τις αγορές και αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα στην έξοδό της προς αυτές" δήλωσε στον Αθήνα 984 ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, που έθεσε ως προϋπόθεση για την επιτυχή έξοδο στις αγορές τη συνέχιση της  εφαρμογής του τρέχοντος προγράμματος και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων: "Το πρόγραμμα πρέπει να παραμείνει σε τροχιά αναφορικά με την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. Είναι σημαντικό τώρα είναι να μείνουμε σταθεροί στις δημοσιονομικές μας προβλέψεις για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ του χρόνου και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτό υπό φυσιολογικές συνθήκες θα επέτρεπε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές" επισήμανε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης