ΥΠΕΞ Κύπρου: Τουρκικό σλόγκαν το «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις»

ΥΠΕΞ Κύπρου: Τουρκικό σλόγκαν το «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις»

Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως η ετοιμότητα με την οποία η τουρκική πλευρά, έσπευσε να ανακοινώσει πως θα ακολουθήσει δρόμο εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ, με Plan B ή Plan C, δείχνει πως αυτός ήταν ο στόχος τους ευθύς εξαρχής

ΥΠΕΞ Κύπρου: Τουρκικό σλόγκαν το «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις»
Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πολίτης 1076» ανέφερε πως η πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κραν Μοντανά, ισχύει μόνο αν η Τουρκία επανέλθει και αποσύρει τις απαιτήσεις της για τη συνθήκη εγγυήσεως και τα επεμβατικά δικαιώματα. Σημείωσε ακόμα πως η αναφορά σε «μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις», αποτελεί τουρκικό σλόγκαν. «Δεν είναι αυτή η θέση μας» είπε ο κ. Κασουλίδης, «η θέση μας είναι μηδέν τουρκικές εγγυήσεις», αλλά υπάρχει στις αντιπροτάσεις μας και ο ρόλος της ΕΕ και του ΣΑ και του μηχανισμού επίβλεψης της λύσης κ.λπ. Όσο για το «μηδέν στρατεύματα», εμείς είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, ήμασταν έτοιμοι να διαπραγματευτούμε χρονοδιάγραμμα αποχώρησής τους, «αλλά όταν θα φτάσει το τέλος να είναι ολοκληρωτική η αποχώρηση». Και πάλι όμως δεν μιλάγαμε για «μηδέν στρατό» αφού θα υπήρχε και η ειρηνευτική δύναμη και η πολυεθνική αστυνομική δύναμη.

Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως η ετοιμότητα με την οποία η τουρκική πλευρά, έσπευσε να ανακοινώσει πως θα ακολουθήσει δρόμο εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ, με Plan B ή Plan C, δείχνει πως αυτός ήταν ο στόχος τους ευθύς εξαρχής. Όσο για το Plan A, το ήθελαν αλλά με τους όρους τους που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί. Αν και εμείς μπούμε σε διαδικασία αλλαγής στρατηγικής, εγκαταλείποντας τη ΔΔΟ, όπως κάποια κόμματα, κατά τον κ. Κασουλίδη, παίζουμε το παιχνίδι της Τουρκίας, η οποία αυτό ακριβώς επιδιώκει. Σημείωσε ακόμα ότι, η άλλη στρατηγική, οδηγεί ουσιαστικά στη διχοτόμηση και ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να συνδεθεί το όνομά του στην ιστορία με τη διχοτόμηση.

Ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε επίσης λανθασμένη τη δήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι επρόκειτο για την τελευταία ευκαιρία και διερωτήθηκε αν σκόπευε με αυτό τον τρόπο να ασκήσει πίεση. «Αν ήθελε οποιοσδήποτε να ασκήσει πίεση» κατέληξε ο κ. Κασουλίδης «ας πήγαινε να τα πει σε αυτούς που επιμένουν σε επεμβατικά δικαιώματα και σε διατήρηση εγγυήσεων και κατοχικών στρατευμάτων σε μια χώρα μέλος της ΕΕ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης