Κυπριακό: Κατάθεση προτάσεων και στο βάθος... διαπραγμάτευση

Κυπριακό: Κατάθεση προτάσεων και στο βάθος... διαπραγμάτευση

Οι συμμετέχοντες θα προβούν σε γραπτή κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις

Κυπριακό: Κατάθεση προτάσεων και στο βάθος... διαπραγμάτευση
Σε ουσιαστική διαπραγμάτευση μπαίνουν σήμερα όλες οι πλευρές στη διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Οι συμμετέχοντες θα προβούν σε γραπτή κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Τα δύο θέματα, τα οποία και αποτελούν το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, είναι:

α) Ποιος θεωρούν ότι μπορεί να είναι ο μηχανισμός επίβλεψης και εφαρμογής της λύσης σε όλες της τις διαστάσεις, από τη διαδικασία εφαρμογής των συμφωνηθέντων, όπως την αποχώρηση των στρατευμάτων και τον σεβασμό της συνταγματικής τάξης, μέχρι και αν θεωρούν πως υπάρχει ανάγκη για επίβλεψη της λύσης και μετά την εφαρμογή της και από ποιους οργανισμούς ή κράτη προτείνουν ότι πρέπει αυτό να γίνεται.
β)Πώς απαντώνται οι ανησυχίες των δύο κοινοτήτων για την ασφάλεια τους, και ειδικότερα των Τουρκοκυπρίων για τον σεβασμό των πολιτικών δικαιωμάτων της κοινότητας από τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για τον ρόλο της Τουρκίας.

Κλείσιμο
Εκ των πραγμάτων, αυτό που θα κάνουν όλες οι πλευρές είναι η κατάθεση πρακτικών προτάσεων οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Η συζήτηση ξεκινά στις 11 το πρωί  με το Τραπέζι 1 (ασφάλεια-εγγυήσεις) με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελλάδας, Τουρκίας, Μεγάλης Βρετανίας και ΕΕ), και συνεχίζεται στις 12 στο Τραπέζι 2 με αντικείμενο τα ζητήματα που εκκρεμούν στα υπόλοιπα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής με συμμετοχή μόνο των δύο κοινοτήτων. Βάσει της προσέγγισης στην οποία κατέληξαν τα μέρη χάρη στην παρέμβαση Γκουτέρες, η Τουρκία θα πρέπει μετά από τις αρχικές ενδείξεις να μετακινηθεί από τις θέσεις της ώστε η ελληνοκυπριακή πλευρά να δείξει ευελιξία, ενώ και οι δύο κοινότητες θα πρέπει να σημειώσουν πρόοδο σε μια σειρά εσωτερικών θεμάτων, όπως στο εδαφικό , η διακυβέρνηση, οι έποικοι, το περιουσιακό κλπ.

Εν τω μεταξύ, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει διαμηνύσει πως είναι έτοιμος να επανέλθει στο Κραν Μοντανά σε περίπτωση προόδου, ενώ δεν αποκλείεται η συμμετοχή των  πρωθυπουργών των εγγυητριών δυνάμεων αν τα μέρη βρεθούν σε ακτίνα συμφωνίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης