Γ.Γ. ΟΗΕ: Κατατέθηκαν νέες ιδέες στο Κυπριακό αλλά μένουν να γίνουν πολλά

Γ.Γ. ΟΗΕ: Κατατέθηκαν νέες ιδέες στο Κυπριακό αλλά μένουν να γίνουν πολλά

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ  είπε ότι οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις επέδειξαν ευελιξία αλλά σημείωσε ότι τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι περίπλοκα - Η ασφάλεια της μίας πλευράς δεν πρέπει να λειτουργεί εις βάρος της άλλης τόνισε ο  Γκουτέρες

Γ.Γ. ΟΗΕ: Κατατέθηκαν νέες ιδέες στο Κυπριακό αλλά μένουν να γίνουν πολλά






Κλείσιμο

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε δηλώσεις του στο Κραν Μοντάνα ανέφερε πως υπάρχει ιστορική ευκαιρία για συνολική λύση του Κυπριακού. Ο δρόμος είπε για να γίνει η Διάσκεψη  δεν ήταν εύκολος, «αλλά ο δρόμος προς την ειρήνη δεν είναι ποτέ εύκολος».
Ο ΓΓ του ΟΗΕ έκανε λόγο για αποφασιστικότητα και καλή θέληση από όλα τα μέρη για να ξεπεραστούν τα τελικά εμπόδια και να φτάσουμε σε λύση. Κάλεσε επίσης του δύο ηγέτες να ακούσουν το κάλεσμα του για ειρήνη στη Κύπρο.

Σημείωσε ακόμα πως τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι δύσκολα και περίπλοκα επαναλαμβάνοντας πως η ασφάλεια της μίας πλευράς δεν πρέπει να λειτουργεί εις βάρος της άλλης.
Για την πρωινή σύνοδο είπε πως στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων υπήρξαν κάποιες νέες θέσεις με ευελιξία σε κάποιες πτυχές αλλά τα πιο σημαντικά μένουν ακόμα να γίνουν.

Σε σχέση με τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ο κ. Γκουτέρες είπε πως υπήρξε σημαντική πρόοδος για γεφύρωση των διαφορών στα εκκρεμή ζητήματα. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η πρόοδος είναι αργή και υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα που εκκρεμούν.
Ρωτήθηκε για την τοποθέτηση του, ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει κανονικό κράτος και κλήθηκε να διευκρινίσει αν αυτό μπορεί να γίνει με παραμονή τουρκικών στρατευμάτων. Ανέφερε πως είναι θέμα χρόνου ώστε η Κύπρος να γίνει κανονικό κράτος.

Ερωτώμενος αν υπάρχει κόπωση στον ΟΗΕ από το Κυπριακό είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν κουράζονται να στηρίζουν τα δύο μέρη να φτάσουν σε αποτέλεσμα. Όπως είπε «δεν θέλουμε να επιβάλουμε συμφωνία που δεν θα διαρκέσει. Δεν είμαστε ανυπόμονοι και δεν απειλούμε τα μέρη. Είμαστε εδώ με αποφασιστικότητα να βοηθήσουμε για λύση». Ανέφερε ακόμα πως δεν υπάρχουν σκέψεις σε σχέση με τη παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης στη Κύπρο.

Τέλος τάχθηκε κατά των χρονοδιαγραμμάτων λέγοντας πως αν έμπαινα χρονοδιαγράμματα αυτά θα λειτουργούσαν προς τη μη λύση. Ο ρόλος μας, επανέλαβε, είναι να στηρίξουμε τα δύο μέρη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης