Συγκρατημένη αισιοδοξία για το Κυπριακό: Δεν αποσύρθηκε το κείμενο του Έιντε

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το Κυπριακό: Δεν αποσύρθηκε το κείμενο του Έιντε

Ο κ. Έιντε χαρακτήρισε τη πρωινή συνάντηση ως «καλή αρχή» σημειώνοντας πως ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική καθώς άρχισαν να αντιμετωπίζονται τα κρίσιμα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων  από όλα τα μέρη

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το Κυπριακό: Δεν αποσύρθηκε το κείμενο του Έιντε
Ως ιστορική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού χαρακτήρισαν τη διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα, της Ελβετίας, ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν, και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Μιλώντας σε διάσκεψη τύπου πριν από λίγο
Ο κ. Έιντε χαρακτήρισε τη πρωινή συνάντηση ως «καλή αρχή» σημειώνοντας πως ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική καθώς άρχισαν να αντιμετωπίζονται τα κρίσιμα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων  από όλα τα μέρη.

Σε σχέση με το έγγραφο που είχε ετοιμάσει είπε πως είναι λανθασμένη η άποψη ότι αποσύρθηκε. όπως είπε απλώς δεν είναι κοινό, αλλά τα ζητήματα που τίθενται σε αυτό και αποτελούν θέσεις που διατύπωσαν οι πλευρές που λαμβάνουν μέρος στη διάσκεψη, τίθενται στις συναντήσεις που γίνονται.

Ο κ. Έιντε ανέφερε πως το απόγευμα παράλληλα με τις εγγυήσεις θα συζητηθούν και τα άλλα θέματα της εσωτερικής πτυχής του κυπριακού στη βάση της δέσμευσης πως τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα. Οι διαπραγματευτικές ομάδες θα ξεκινήσουν με το εδαφικό και το περιουσιακό.
Κλείσιμο
 
Οι ελληνικές θέσεις
Στη πρωινή σύνοδο ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατέθεσε τη πρόταση του για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός μηχανισμό που θα παρακολουθεί την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Την θέση για κατάργηση των εγγυήσεων διατύπωσε και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σημειώνοντας πως τα δεινά της Κύπρου προέρχονται λόγω της ύπαρξης εγγυήσεων με τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου. Επεσήμανε επίσης τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν ο ΟΗΕ και η ΕΕ για την εφαρμογή της λύσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης