«Μισόλογα» Τσίπρα για την πρόκληση με το Κοράνι στην Αγιά Σοφιά: Η Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες...

«Μισόλογα» Τσίπρα για την πρόκληση με το Κοράνι στην Αγιά Σοφιά: Η Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες...

Κάλεσε την Άγκυρα να εγκαταλείψει τις προκλήσεις, εάν θέλει να έχει ευρωπαϊκή προοπτική - Για το Κυπριακό, στάθηκε στην ανάγκη αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί

«Μισόλογα» Τσίπρα για την πρόκληση με το Κοράνι στην Αγιά Σοφιά: Η Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες...
Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ότι το μέλλον της Ευρώπης περνάει και από τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη Μεσόγειο -και δη, για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο κ.
Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και για τα διπλωματικά εργαλεία προς επίλυση των διαφορών με τρίτες χώρες, ενώ αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έγινε για τη δημιουργία ενός κοινού Ταμείου για την Άμυνα, λέγοντας ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν, δεν θα αφαιρεθούν από τους πόρους που διατίθενται για τη συνοχή.

Κλείσιμο
Όσο για το Κυπριακό
, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, ενώ αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας πώς υπογράμμισε στη
Σύνοδο Κορυφής ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε μια έντονη δραστηριότητα και παραβατικότητα από τους γείτονες στην περιοχή του Αιγαίου.

Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις περνάνε μέσα και από τον σεβασμό των κανόνων καλής γειτονίας, ενώ επανήλθε στο ζήτημα του Κυπριακού, κάνοντας λόγο για την ανάγκη αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συνομιλίες στη Γενεύη θα καταλήξουν σε δίκαιη και βιώσιμη λύση.



Αναφορικά με το μεταναστευτικό, επέμεινε στην ανάγκη η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας να γίνει σεβαστή και να τηρείται από όλες τις πλευρές, ενώ, αναφορικά με τη μεταφορά των μεταναστών, είπε ότι η Κομισιόν θα αναλάβει τους επόμενους μήνες να καταρτίσει μία λίστα με το ποιες είναι οι ασφαλείς τρίτες χώρες για τη μεταφορά, δίχως η λίστα αυτή να περιορίζεται στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι επισήμανε προς το Συμβούλιο την ανάγκη ενίσχυσης της βιομηχανίας, με μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική. Είπε ακόμη πώς επισήμανε την ανάγκη στροφής στην παραγωγή και την ανάπτυξη, ενώ, σχετικά με τον προστατευτισμό, ο πρωθυπουργός είπε ότι επισήμανε μια αντίφαση: από τη μία συζητάμε για μία ενιαία πολιτική προστατευτισμού έναντι των τριών χωρών, ενώ από την άλλη αρνούμαστε τη συζήτηση για την αμοιβαιοποίηση του ρίσκου στην κατεύθυνση της τραπεζικής ενοποίησης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά, ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς συμβάσεις και να εγκαταλείψει τις προκλήσεις, εάν θέλει να έχει βλέψεις για ευρωπαϊκή προσέγγιση.

«Να συμμορφωθεί η Τουρκία με όσα προβλέπουν οι συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και να αφήσει κατά μέρος αυτές τις προκλήσεις» ανέφερε συγκεκριμένα, χωρίς να δώσει περισσότερη έκταση στο θέμα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως πρόκειται για μία προσπάθεια να αξιοποιηθεί η Αγία Σοφία με τρόπο που δεν αρμόζει στην ιστορία και τον χαρακτήρα του μνημείου και παρατήρησε πως «η σταθερή και σθεναρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης βρήκε ανταπόκριση από την ΟΥΝΕΣΚΟ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

«Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, είμαι ρεαλιστής και με αποφασιστικότητα κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να γίνουν βήματα προς τα εμπρός» υπογράμμισε ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είναι αισιόδοξος ή όχι σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό κατά την 2η Διάσκεψη της Ελβετίας, στις 28 Ιουνίου.

«Η θεώρησή μας είναι ότι το Κυπριακό δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά ένα κατ' εξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, η προοπτική λύσης περνάει μέσα από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ατζέντα τους, ενώ η οποιαδήποτε εξέλιξη θα έχει επιπτώσεις και στην ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά «πώς είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αποδέχονται μία χώρα-μέλος και έναν πρόεδρο που θα βρίσκεται υπό την απειλή της παρουσίας στρατευμάτων κατοχής και υπό την επήρεια της δυνητικής παρέμβασης μίας τρίτης χώρας;».

Για τις εξελίξεις στην οικονομία

«Έχουμε όχι το τέλος του δρόμου, αλλά το άνοιγμα του δρόμου για την έξοδο από την κρίση. Πλέον, ο δρόμος είναι ανοιχτός και αυτό το επιβεβαιώνουν αυτές τις μέρες και οι αγορές. Σήμερα είχαμε τη χαμηλότερη τιμή σε δεκαετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου από την έναρξη της κρίσης, το 2010» επισήμανε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δεν υπήρξε «θέμα Ελλάδα», το ίδιο έκανε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος παρατήρησε: «Είναι θετικό το ότι δεν ήταν θέμα, διότι αν ήταν, θα ήταν θέμα κρίσης. Και δεν ήταν θέμα, διότι είχαμε ξεκαθαρίσει πως, αν δεν υπήρχε θετική κατάληξη στο Eurogroup, θα ήταν θέμα και θα είχαμε κρίση. Φάνηκε ότι την τελευταία στιγμή, όλοι θέλησαν να το αποφύγουν και αυτό είναι θετικό. Το γεγονός ότι είχαμε μια θετική εξέλιξη στο Eurogroup και δεν χρειάστηκε η παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής ή μια έκτακτη σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης είναι μια θετική εξέλιξη».

Παράλληλα είπε, ότι είναι καλύτερα η ΕΕ να μην αποφεύγει τις κρίσεις την τελευταία στιγμή, αλλά πριν δημιουργηθούν και τόνισε πως συνομίλησε για το ζήτημα με τον πρόεδρο της Γαλλίας και την καγκελάριο της Γερμανίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης