Τσαβούσογλου: Δεν φταίνε οι Τούρκοι για την μη ύπαρξη προόδου στο Κυπριακό

Τσαβούσογλου: Δεν φταίνε οι Τούρκοι για την μη ύπαρξη προόδου στο Κυπριακό

Κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ότι στην τελευταία συνάντηση των ηγετών έθεσε προϋποθέσεις που δεν συνάδουν με τις συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών

Τσαβούσογλου: Δεν φταίνε οι Τούρκοι για την μη ύπαρξη προόδου στο Κυπριακό
Την άποψη ότι δεν είναι δυνατόν η τουρκική πλευρά να συζητά για πλήρη αποχώρηση του στρατού κατοχής από την Κύπρο εξέφρασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου
προσθέτοντας ότι υπάρχει έδαφος για να αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση. Είμαστε έτοιμοι πρόσθεσε, να συζητήσουμε σε μία διεθνή διάσκεψη μία προσαρμογή του συστήματος εγγυήσεων και ασφάλειας, ισχυριζόμενος ότι δεν φταίει ο τουρκικός στρατός για την μη ύπαρξη προόδου που να οδηγεί σε λύση του
Κυπριακού.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είπε ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί ποτέ στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο μπορούμε να το συζητήσουμε και το προσαρμόσουμε στο σήμερα. Εάν όμως είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκινά με την θέση μηδέν στρατός, τότε δεν υπάρχουν περιθώρια συζήτησης γιατί πρέπει να βρεθεί τρόπος ικανοποίησης των ανησυχιών και των δύο πλευρών. 

Εξάλλου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε κοινή διάσκεψη τύπου στα κατεχόμενα, είπε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο.

Κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ότι στην τελευταία συνάντηση των ηγετών έθεσε προϋποθέσεις που δεν συνάδουν με τις συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών. Σημείωσε επίσης ότι δεν υπήρξαν θετικά αποτελέσματα από την προσπάθεια του Έσπεν Μπάρθ Έιντε και πρόσθεσε ότι με τις προτάσεις εκτός συμφωνηθέντων απλά γίνεται ανάλωση ενέργειας. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να αφήσει την διαχείριση των εσωτερικών θεμάτων αν θέλει πραγματικά λύση κατηγορώντας τον Νίκο Αναστασιάδη ότι προβαίνει σε τακτική με στόχο το blame game (παιχνίδι επίρριψης ευθυνών). 


 O Τούρκος υπουργός εξωτερικών στη κοινή συνέντευξη τύπου με τον Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι εάν δεν υπάρξει αναθεώρηση των μονομερών – κατά την έκφραση του - ενεργειών από την ελληνοκυπριακή πλευρά (Κυπριακή Δημοκρατία) για τις γεωτρήσεις, τότε «και εμείς θα κάνουμε κάποια βήματα, καθώς εδώ υπάρχουν δικαιώματα και της Τουρκικής Δημοκρατίας και των Τουρκοκυπρίων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης