Έιντε: Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν

Έιντε: Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν

Ο Eιδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ επισήμανε ότι χρειάζεται λίγη διπλωματική δουλειά και θα πάρει λίγο χρόνο για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο

Έιντε: Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν
Ο Eιδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο «Ανατολού» μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως «δεν έχει τελειώσει ακόμη, οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν», προσθέτοντας ότι χρειάζεται λίγη διπλωματική δουλειά και θα πάρει λίγο χρόνο για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Ο Έιντε είπε ακόμη πως ο ίδιος συμφωνεί με τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς πως όλα τα θέματα συνδέονται μεταξύ τους, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει στο να τονιστούν ιδιαίτερα κάποια ζητήματα.

Είπε ότι υπάρχει μια καθαρή στάση της Τουρκίας υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας και ότι ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη  να συμμετάσχει στη Σύνοδο για το Κυπριακό στη Γενεύη αν συνέλθει ξανά χωρίς καμιά προϋπόθεση.
Κλείσιμο

Κληθείς από το Ανατολού να σχολιάσει ότι ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης «θέτει όρο να συζητηθούν το θέμα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και του εδαφικού πριν από τα άλλα θέματα αντίθετα με τις προηγούμενες συμφωνίες των πλευρών», ο Έιντε απάντησε: «Πάντοτε προσπαθώ για να καταλήξουν σε συμφωνία οι πλευρές. Η άποψη της νοτίου Κύπρου (σύμφωνα με το Ανατολού) είναι αυτή. Η άποψη της τουρκοκυπριακής πλευράς την οποία στηρίζει και η Τουρκία είναι να συζητηθούν όλα μαζί και αλληλένδετα στο πλαίσιο των παραμέτρων που είχαν οριστεί προηγουμένως. Προσπαθώ να βρω ένα τρόπο να τα φέρω όλα αυτά μαζί σε ένα χαρτί. Ασφαλώς πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δει κανείς ότι όλα τα θέματα συνδέονται μεταξύ τους. Από αυτή την άποψη συμφωνώ με την άποψη της τουρκικής πλευράς ότι όλα τα θέματα συνδέονται μεταξύ τους. Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να τονίσουμε ιδιαίτερα κάποια ζητήματα. Σε αυτό το στάδιο είναι πολύ δύσκολο να κάνω περισσότερα σχόλια επειδή αυτό είναι που προσπαθώ ακριβώς να διαπραγματευτώ αυτές τις μέρες».

Σε ερώτηση εάν πιστεύει πως η αλλαγή μεθόδου που προτάθηκε εν μέσω της διαδικασίας  προκαλεί πρόβλημα, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε: «Ναι. Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα να συνεχίσουμε τη Διάσκεψη όπως ήταν αρχικά και όπως ήταν το αρχικό σχέδιο. Τότε θα καταναλώναμε την ενέργειά μας στις πραγματικές διαπραγματεύσεις παρά στο να συζητούμε πώς να τις οργανώσουμε».

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι ακόμη δεν υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα συναντήσεων της διαδικασίας για το άμεσο μέλλον και πως είναι σε συνεχή επαφή με τις πλευρές. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία για σύνοδο που θα συμμετάσχουν οι πλευρές. Είπε ακόμα πως «μια συνάντηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων στην οποία θα συμμετάσχουν και οι πλευρές στην Κύπρο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν συνέλθουν για τη διάσκεψη. Και το θέμα της συνάντησης των ηγετών της Κύπρου είναι ένα θέμα που θα το αποφασίσουν οι ίδιοι στην Κύπρο. Πιστεύω ότι θα πάρει λίγο χρόνο για να ξεπεραστεί αυτό το αδιέξοδο. Είναι ένα αδιέξοδο. Αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμη, οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν. Από μια άποψη είμαστε σε ένα αδιέξοδο και πρέπει να κάνουμε λίγη διπλωματική δουλειά για να υπάρξει διέξοδος». 
 
Πιθανή η διέξοδος

Εξάλλου ο κ. Έιντε σε άλλες δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε πως είναι πιθανόν να υπάρξει διέξοδος και οι πλευρές να καταφέρουν να πάνε στη Γενεύη, σημειώνοντας, επίσης, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να πάει στη Γενεύη χωρίς όρους.

Ανέφερε, περαιτέρω, ότι δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες για το τί ακριβώς συζήτησε στις επαφές του, ωστόσο, διαπίστωσε – όπως είπε- ότι είναι καθαρό ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να πάει στη Γενεύη χωρίς όρους αλλά είναι και έτοιμη να συζητήσει το θέμα των εγγυήσεων. Σε ερώτηση εάν διαπίστωσε μετακίνηση στη θέση της Τουρκίας για το θέμα της ασφάλειας, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ότι “αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχει θέληση για συζήτηση”. 
Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ακόμη ότι εξακολουθεί να υπάρχει το βασικό πρόβλημα για να πάνε οι πλευρές στη Γενεύη και πως ο ίδιος τους ανέπτυξε κάποιες ιδέες για το πως τελικά μπορεί αυτό να ξεπεραστεί. “Δεν έχει γεφυρωθεί το χάσμα για το πώς θα οργανωθεί η σύνοδος της Γενεύης, αλλά δεν νομίζω ότι το πρόβλημα είναι εδώ, οι δύο εγγυήτριες είναι έτοιμες”, ανέφερε. 
Ο κ.  Έιντε ανέφερε ότι αναχωρεί σήμερα από την Άγκυρα αλλά ότι δεν θα μεταβεί στην Κύπρο προς το παρόν.
 
Στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου


Απόψε φτάνει στα κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος αύριο θα έχει συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί με επίκεντρο την παρούσα φάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με το τουρκοκυπρικό «πρακτορείο ειδήσεων», η συνάντηση Τσαβούσογλου – Ακιντζί θα γίνει αύριο στις 12 το μεσημέρι. Αρχικά θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών και στη συνέχεια των δύο αντιπροσωπειών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης