Αυστηρές οδηγίες για τρομοδέματα: «Τρέχουν» να προλάβουν νέο φιάσκο στην Βουλή

Αυστηρές οδηγίες για τρομοδέματα: «Τρέχουν» να προλάβουν νέο φιάσκο στην Βουλή

Η εισερχόμενη αλληλογραφία μέσω ΕΛΤΑ θα ελέγχεται από μικτό συνεργείο της Υπηρεσίας Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων καθώς και από μηχάνημα X – Ray

Αυστηρές οδηγίες για τρομοδέματα: «Τρέχουν» να προλάβουν νέο φιάσκο στην Βουλή
Αναλυτικό συμπληρωματικό οδηγό για τον έλεγχο και τον εντοπισμό ύποπτων δεμάτων έλαβε και η φρουρά της Βουλής μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Όπως αποκάλυψε χθες το
protothema.gr
σχετικές οδηγίες έλαβαν και τα μέλη ασφάλειας υπουργών και βουλευτών.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τα «εμπιστευτικά» έγγραφα η εισερχόμενη αλληλογραφία μέσω ΕΛΤΑ θα ελέγχεται από μικτό συνεργείο της Υπηρεσίας Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων καθώς και από μηχάνημα X – Ray.

Επίσης, «πάσης φύσεως αλληλογραφία ή δέμα, ή εισερχόμενος τύπος (εφημερίδες) η άλλο συναφές αντικείμενο, που εισέρχεται μέσω Courier ή από διαφορετικούς συνδέσμους Υπουργείων, από αστυνομικούς της ΥΑΒΕ που είναι διατεθειμένοι στη συνοδευτική ασφάλεια Επισήμων Προσώπων ή αστυνομικούς οποιασδήποτε άλλες υπηρεσίας, καθώς και η αλληλογραφία για το Πρωτόκολλο του Πρωθυπουργού, Προέδρου της Βουλής, κομμάτων κλπ (οι οποίοι θα εισέρχονται χωρίς μεταφορικό μέσο), θα ελέγχεται απαρέγκλιτα μέσω των μηχανημάτων X-RAY». Παράλληλα, απαγορεύεται η είσοδος υπαλλήλων courier για τη διανομή φακέλων εντός των κτιρίων της Βουλής, παρότι θα έχουν ελεγχθεί μέσω X-RAY στο κεντρικό φυλάκιο. Η αλληλογραφία μέσω courier θα ελέγχεται και δεύτερη φορά παρουσία αρμόδιου υπαλλήλου της υπηρεσίες του γραφείου  για το οποίο προορίζεται αυτή και δεν θα παραδίδεται εάν ο υπάλληλος δεν προσέλθει.
 
Για τις Υπηρεσίες – Συνδέσμους εκτός Βουλής ο αιτούμενος έλεγχος αλληλογραφίας – δεμάτων από την ΥΑΒΕ προβλέπεται αποκλειστικά κατόπιν αδείας από τον Φρούραρχο ή τους δύο Υποφρουράρχους της Βουλής στο κεντρικό φυλάκιο.

Ορίζεται, δε, πως μετά τον έλεγχο ο αστυνομικός που διενήργησε τον έλεγχο θα υποβάλλει σχετική αναφορά με το αποτέλεσμά του στο Υπασπιστήριο του Φρουράρχου, όπου θα τηρείται και ειδικό βιβλίο στο οποίο θα αναγράφεται

-   η αιτηθείσα υπηρεσία

-   τα στοιχεία & η ιδιότητα του προσώπου που προσκομίζει την αλληλογραφία – δέμα για έλεγχο

-  η ημερομηνία και η ώρα ελέγχου

-   ο διενεργών τον έλεγχο από την ΥΑΒΕ.
Αφού ο φάκελος –δέμα θεωρηθεί ασφαλές θα σφραγίζεται με το εντύπωμα «ΕΛΕΧΘΗΚΕ».
 
 
Στο κατεπείγον έγγραφο, αναφέρονται και 17 περιπτώσεις που καθιστούν ένα δέμα ύποπτο. Συγκεκριμένα, «ηχεί συναγερμός» όταν:

- δεν φέρει ευδιάκριτο τον αποστολέα ή τον παραλήπτη
- δεν φέρει ταχυδρομικές σφραγίδες
- έχει λάθος διεύθυνση ή άγνωστο αποστολέα
- έχει διαστρεβλωμένη ή τρεμάμενη γραφή
- έχει μυρωδιά πικραμύγδαλου ή απλώς αμύγδαλου
- ορατές καλωδιώσεις ή αλουμινόχαρτο
- εάν έχει άνιση κατανομή βάρους ή πάχος 6-7 εκατοστά
 
Εφόσον, παρατηρηθεί τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά τότε τα μέλη της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Βουλής (ΥΑΒΕ) οφείλουν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες όπως: δημιουργία ζώνης ασφάλειας. Προειδοποιούνται μάλιστα να «μην μυρίζετε, αγγίζετε ή δοκιμάζετε περιεχόμενο που έχει χυθεί».

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης