Κύπρος: Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Ακιντζί-Έιντε

Κύπρος: Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Ακιντζί-Έιντε

«Τα καλά νέα είναι πως και οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι στο να λύσουν το Κυπριακό και θέλουν να το κάνουν στην Γενεύη, αλλά είναι μακριά όσον αφορά την μεθοδολογία για μια νέα Γενεύη», επισήμανε ο Έιντε

Κύπρος: Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Ακιντζί-Έιντε
Δεν υπάρχει αποτέλεσμα, η εκ του σύννεγυς διαδικασία συνεχίζεται, ανέφερε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας πως «αυτό φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο».

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη που διήρκεσε κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είπε ότι «τα καλά νέα» είναι πως και οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι στο να λύσουν το Κυπριακό και θέλουν να το κάνουν στην Γενεύη, αλλά «είναι μακριά όσον αφορά την μεθοδολογία για μια νέα Γενεύη». Η εκ του σύνεγγυς επικοινωνία είναι χρήσιμη, γιατί μπορούμε να επεξεργαστούμε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε αλλά είναι ακόμα μακριά, πρόσθεσε, λέγοντας «θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν είναι κοντά».

Συνάντηση Έιντε - Αναστασιάδη
Νωρίτερα, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είχε συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο
Κλείσιμο
Νίκο Αναστασιάδη, και αμέσως μετά είχε δηλώσει πως η συνάντηση ήταν καλύτερη από τη χθεσινή, αλλά «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι, εάν οι διαφορές μεταξύ των δύο ηγετών γεφυρωθούν τότε θα οδηγηθούμε σε νέα διάσκεψη στη Γενεύη, εάν όχι τότε τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα.

Σύμφωνα με τον κ. Έιντε, η διαφορά αφορά τη σειρά που θα συζητηθούν τα θέματα, εάν θα υπάρξει συνδυασμός θεμάτων ή αν θα συζητηθούν μεμονωμένα. Ο κ. Έιντε αυτή την ώρα συναντάται στα Κατεχόμενα με τον Μουσταφά Ακιντζί και, αν χρειαστεί, θα κάνει και νέο κύκλο επαφών.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «ο κ. Άιντε δεν έχει μεταφέρει κάποια διαμεσολαβητική πρόταση, αλλά συζητά στη βάση της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας». 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα για ανακοίνωση, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι σύντομα αυτό θα καταστεί εφικτό με στόχο να καταλήξουμε σε λύση το συντομότερο δυνατό. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ακόμη πως η ουσιαστική εμπλοκή της Τουρκίας θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην όλη διαδικασία. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι «Είναι σημαντικό πως η πρόταση του Προέδρου ερμηνεύεται ως μία πρωτοβουλία που μπορεί να φέρει αποτελέσματα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης