Αναστασιάδης: Δεν κάνω προεκλογικούς χειρισμούς στο Κυπριακό

Αναστασιάδης: Δεν κάνω προεκλογικούς χειρισμούς στο Κυπριακό

Σε ερώτηση κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος επαφών με τον κ. Ακιντζί στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση στην Κύπρο

Αναστασιάδης: Δεν κάνω προεκλογικούς χειρισμούς στο Κυπριακό
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε τις επικρίσεις που δέχεται από κόμματα της αντιπολίτευσης για προεκλογικό χειρισμό των θεμάτων που άπτονται του Κυπριακού.  

«Αν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια όσα μου αποδίδουν, ότι ενδιαφερόμουν για τις προεδρικές εκλογές, δεν θα υπέβαλα την πρότασή μου για συνέχιση των συνομιλιών στη Γενεύη», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, συμπληρώνοντας: «Θα προτιμούσα να λαθροβιώνει ο διάλογος και να πολιτεύομαι κατά το πώς με κατηγορούν». Όπως είπε, εννοεί, ότι επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, «μέσα όμως από έναν ουσιαστικό διάλογο και πιστεύω ότι μέσα από την πρόταση που υπέβαλα, που δεν είναι δική μου αλλά κοινή με τον κ. Ακιντζί, μπορεί να πετύχουμε αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχεται η πρότασή του ότι μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι θα είχαν απόλυτο δίκαιο όσοι λένε ότι θέτει ή προαπαιτούμενα ή ως πρόκριμα για την περαιτέρω πρόοδο, αν ήταν η αρχή του διαλόγου. «Αν τώρα αρχίζαμε το διάλογο και έθετα ως πρόκριμα την πρόοδο στην εισήγηση που έχω κάνει, δηλαδή στα κεφάλαια ασφάλειας, εδαφικού και στα υπόλοιπα, βεβαίως», σημείωσε.

Κλείσιμο
Υπενθύμισε παράλληλα ότι έχουν εξαντληθεί δύο χρόνια, συζητώντας αυτά τα κεφάλαια που συζητούντο για άλλα 42 τόσα χρόνια. Όπως είπε, αυτό που προέβαλε, και δεν είναι διαδικασία αλλά ουσία, είναι αυτό που συμφωνήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη με τη συμμετοχή και της Τουρκίας στη Γενεύη, ότι θα πρέπει το κεφάλαιο της ασφάλειας να συζητηθεί σε μια πολυμερή διάσκεψη για την Κύπρο. Αυτό, είπε, αποφασίστηκε για πρώτη φορά την 1ηΔεκεμβρίου, επαναλήφθηκε με την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών στις 12 Ιανουαρίου και επαναλήφθηκε στην Κύπρο με κοινή έκκληση των δύο ηγετών προς τον Γενικό Γραμματέα για ενδιάμεση σύγκληση επί Υπουργικού επιπέδου προκειμένου να προετοιμαστεί η τελική σύγκληση.

«Αυτό που υπέβαλα και δεν είναι προαπαιτούμενο, δεν είναι η πρόταξη όπως ακούω, ή θέμα διαδικασίας, είναι θέμα ουσίας. Αν θέλουμε να βάλουμε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων κάποια στιγμή επιτέλους πρέπει να δοκιμαστούν οι προθέσεις όσων διέδιδαν ότι είναι ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς, προκειμένου να επιτύχουμε λύση», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.
Ερωτηθείς τι αναμένει να προκύψει μέσα από τις αυριανές συναντήσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ με τον ίδιο και τον Μ. Ακιντζί, ο Νίκος Αναστασιάδης  είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τί έχει κατά νουν ο κ. Έιντε.

«Εγώ γνωρίζω την πρόταση που υπέβαλα, οι διεργασίες είναι εν εξελίξει, θα επιδιώξει ο κ. Έιντε να βρει κάποια φόρμουλα, αν και εφόσον είναι μέσα στα πλαίσια της πρότασης μπορεί να υπάρξει ελπίδα και προοπτική για πρόοδο», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος επαφών με τον κ. Ακιντζί στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση στην Κύπρο.

«Εγώ δεν θα αρνούμουν προτού μεταβούμε στη Γενεύη να γίνουν ακόμα περισσότερες προσπάθειες στην Κύπρο για περισσότερες συγκλίσεις. Αλλά θα πρέπει να διαπιστώσω ότι από την ώρα που είχαμε αποφασίσει να πάμε για πρώτη φορά στο Μοντ Πελεράν για το εδαφικό, εν συνεχεία στη Γενεύη,  δεν έχουν παρατηρηθεί στο διακοινοτικό διάλογο στην Κύπρο τα αξιοσημείωτα βήματα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι στην ουσία βρίσκεται σε μια στασιμότητα ο διάλογος που περιστρέφεται γύρω από τα τέσσερα κεφάλαια. Για αυτό, είπε, έκρινε -όταν υπήρξε η πρόταση από πλευράς του Τ/κ ηγέτη για μια νέα Γενεύη- να είναι μια Γενεύη ουσίας που να στοχεύει όχι απλά στην πρόοδο αλλά ακόμα και στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης