Θεοδωράκης: Με το νέο μνημόνιο, κλείνει η εποχή της κωλοτούμπας

Θεοδωράκης: Με το νέο μνημόνιο, κλείνει η εποχή της κωλοτούμπας

«Υπάρχει κάτι χειρότερο από το ψέμα. Να συνηθίσεις το ψέμα. Να μην σου κάνει πια εντύπωση. Να το θεωρείς κάτι δεδομένο. Και σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ασκώντας σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση

Θεοδωράκης: Με το νέο μνημόνιο, κλείνει η εποχή της κωλοτούμπας
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό άσκησε ο Σταύρος Θεοδωράκης κάνοντας λόγο για  μια κουτοπόνηρη αντίληψη πολιτικής, τονίζοντας ότι δεν είναι η απειρία.  Ο πρόεδρος του Ποταμιού υπογράμμισε ότι «πιεστήκατε και τελικά υπογράψατε ότι να 'ναι. Όπως και το καλοκαίρι του ΄15» και πρόσθεσε ότι «με την ψήφιση του νέου μνημονίου, από τον αριστερό
ΣΥΡΙΖΑ και τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, κλείνει η εποχή της κωλοτούμπας!».

Μιλώντας στη Βουλή, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι «θέλετε να ζείτε στο σύννεφο: "διαπραγματευόμαστε σκληρά". Και στα σύννεφα δεν υπάρχουν ρολόγια. Υπάρχει κάτι χειρότερο από το ψέμα. Να συνηθίσεις το ψέμα. Να μην σου κάνει πια εντύπωση. Να το θεωρείς κάτι δεδομένο. Και σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε», δήλωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού
Κλείσιμο
 
Κάνοντας έναν απολογισμό, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι:  
«η Ελλάδα μπήκε στο 1ο μνημόνιο το  2010. Στο 2ο μνημόνιο το 2012. Στο 3ο το 2015 και σήμερα, μετά από όλα αυτά:
 
- Ενάμισι εκατ. Έλληνες, στην πλειονότητά τους νέοι, ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας
 
- Η μερική απασχόληση και η μαύρη εργασία έχουν γίνει καθεστώς. Και αν μιλήσεις, απλώς απολύεσαι.
 
- Αυτοί που δουλεύουν, αλλά δεν πληρώνονται για μήνες, ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. 
 
- Τα χρήματα στα νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 33%.



Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για  ψέματα του Γενάρη του ‘15, του Σεπτέμβρη του ‘15. Θύμισε ότι «κλείσατε τις τράπεζες. Και φέρατε το χειρότερο από τα 3 μνημόνια. Είναι γνωστή η σύγκρουση μας. Τον Ιούνιο του 2015. Όταν σας έλεγα "φέρτε την συμφωνία του Γιούνκερ Μην καθυστερείτε άλλο". Εσείς μας χλευάζατε. Με τον τρόπο που μόνο εσείς ξέρετε. Και τελικά χρεώσατε τη χώρα μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια».   
 
Ο πρόεδρος του Ποταμιού παρουσίασε το κόστος της καθυστέρησης να κλείσει η αξιολόγηση:
 
- Χάσαμε τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει περίπου 1.5 δις ευρώ.
 
- Σταμάτησε η επιστροφή των καταθέσεων
 
- Αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια
 
- Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ
 
- Οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ έπεσαν
- Η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε
 
Εμείς ήμασταν από την αρχή ξεκάθαροι, δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, να  μειώσουμε φόρους, να μειώσουμε εισφορές, να ενισχύσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις, να βοηθήσουμε τις εξαγωγές. Ανέφερε δε ότι τα επτά τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας είναι το επιστημονικό της προσωπικό. «Πάνω από 300.000 νέοι, κυρίως ανώτατης εκπαίδευσης, έφυγαν για το εξωτερικό. Το κράτος έχει δαπανήσει για την εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων 8 δις», δήλωσε. «Αν δεν ξεμπλέξουμε με τη βαριά φορολογία, την ατέλειωτη γραφειοκρατία, την αργή απονομή δικαιοσύνης και την καθυστέρηση στην έγκριση των αδειοδοτήσεων, ξεχάστε τους επενδυτές», πρόσθεσε στην ομιλία του.
  
Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε επίσης ότι τον Φεβρουάριο, εδώ στην Βουλή, ο κ.Τσίπρας είπε ότι τα βεβαιωμένα ποσά από τη φοροδιαφυγή είναι 1 δις και ότι η είσπραξη προχωράει με γοργούς ρυθμούς και έχει μπει κόφτης σε μίζες, ρεμούλα και φοροδιαφυγή.  «Ποιους κλέφτες πιάσατε, για να δούμε… Ζητήσαμε τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις λίστες και τη φοροδιαφυγή έχετε εισπράξει μόλις 80 εκατομμύρια. Από το λαθρεμπόριο των ποτών και των τσιγάρων μόνο 31 εκατομμύρια», πρόσθεσε. 
 
«Παντού η ίδια ανικανότητα! Και η ανικανότητα φέρνει συνεχώς νέα μέτρα!», ανέφερε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αύξησε τα πλεονάσματα με υπερβολική φορολόγηση, με μείωση των δημόσιων επενδύσεων και στάση πληρωμών, αν κάτι αυξήθηκε στις δαπάνες του 2016 ήταν το κόστος μισθοδοσίας του Δημοσίου!
 
«Η λιτότητα made in ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δίνει την δυνατότητα να ενισχύεται τους δικούς σας ανθρώπους», είπε και πρόσθεσε ότι «το Ποτάμι έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την διάλυση του κομματικού κράτους. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να το καταφέρουμε γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις και παρά-κομματικούς μηχανισμούς στο κράτος».
 
«Κύριοι της συγκυβέρνησης αντί να κάνετε κάποια από τα αυτονόητα εφευρίσκετε επικοινωνιακά τρικ! Και αυτή τη φορά βρήκατε την λέξη που πιστεύετε ότι θα σας σώσει: Αντίμετρα», είπε, προσθέτοντας πως «σε απλά ελληνικά, λέει ότι το ΔΝΤ και η Κομισιόν θα αποφασίσουν το καλοκαίρι του 2018 αν και σε τι βαθμό θα εφαρμοστούν και ο υπουργός Οικονομικών απλά θα εκδώσει σε ΦΕΚ την απόφαση. Δεν είναι αντίμετρα. Είναι αναδιανομή της μιζέριας. Θα βάλετε τον κόσμο να μαλώνει για τα φιλοδωρήματα». 
 
«Η  αλήθεια είναι ότι τους ισοφαρίσατε τους προηγούμενους στην παράταση. 2-2. Δύο μνημόνια οι προηγούμενοι δύο μνημόνια εσείς.  Εσείς βέβαια τα φέρατε σε πολύ μικρότερο χρόνο. Και το δεύτερο – τώρα  χωρίς νέα χρηματοδότηση», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης. 

Υπογράμμισε ότι μάθαμε ότι αυτές τις μέρες ο κ.Τσίπρας θα βγει για ψώνια. Ψάχνει για την κατάλληλη γραβάτα. Έρχεται Το κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. 

Βέβαια, η διαβεβαίωση – σε εσάς τους βουλευτές – ήταν:
-        Ότι πρώτα θα μειωθεί το χρέος
-        Μετά θα φορέσετε γραβάτες
-        Και μετά θα ψηφιστούν τα μέτρα.
 
Τώρα άλλαξε ο προγραμματισμός
-        Πρώτα μέτρα
-        Μετά γραβάτες και ίσως
… Κάποια στιγμή θα κοπεί και το χρέος.
 
«Όταν τα βρουν οι Γερμανοί με το ΔΝΤ. Αυτό περιμένετε. Και να έχετε την τόλμη να το πείτε στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης. 
 
«Το Ποτάμι δε θα ψηφίσει το νέο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» υπογράμμισε και πρόεσθεσε «όμως η διαχρονική μας πρόταση να μην έχουν φορολογική ασυλία οι βουλευτές έχει γίνει αποδεκτή. Αυτό θα το ψηφίσουμε,
όπως θα ψηφίσουμε και την μερική, έστω, μείωση των φορολογικών βαρών της αγροτικής παραγωγής». 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης