Κυπριακό: Μια ανάσα πριν το «ναυάγιο»

Κυπριακό: Μια ανάσα πριν το «ναυάγιο»

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα συναντηθεί με Αναστασιάδη και Ακιντζί 

Κυπριακό: Μια ανάσα πριν το «ναυάγιο»
Ύστατη προσπάθεια αποτροπής του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού θα καταβάλει σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε με συναντήσεις που θα έχει το μεσημέρι με τον Πρόεδρο
Αναστασιάδη και στις 16:00 με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη
Κλείσιμο
Μουσταφά Ακιντζί. Στόχος να γεγυρίσει τις διαφορές σε σχέση με τις προϋποθέσεις που θέτουν οι δύο πλευρές για να συγκληθεί διάσκεψη με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και της ΕΕ στη Γενεύη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε κατά τη διάρκεια της χθεσινής 5ωρης διαπραγμάτευσης των ηγετών, στη Γενεύη να συζητηθούν πρώτα τα σημαντικά και δύσκολα θέματα, και μετά την ολοκλήρωσή τους να έρθουν στην ατζέντα οι υπόλοιπες εκκρεμότητες. Την πρόταση είδαν θετικά τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά όχι ο Μουσταφά Ακιντζί που απαιτούσε δέσμευση για ματαίωση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν χθες το απόγευμα στις διαδικτυακές εκδόσεις των τουρκοκυπριακών εφημερίδων «Kibris Postasi» και «Kibris» θέλουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να έχει προτείνει η συζήτηση στη Γενεύη να ξεκινήσει με το κλείσιμο του εδαφικού και των αναπροσαρμογών και στη συνέχεια με τη συζήτηση και το κλείσιμο των εγγυήσεων.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει να γίνει διαπραγμάτευση, υπό τη μορφή πακέτου πλέον, στα εκκρεμούντα θέματα στα κεφάλαια της ΕΕ (με το οποίο σχετίζονται οι τέσσερις ελευθερίες), οικονομίας (όπου υπάρχει διαφωνία για τη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας), περιουσιακού και διακυβέρνησης (δηλαδή σε σχέση με την εκ περιτροπής προεδρία και την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ομοσπονδιακές δομές).

Πηγές από την ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά και διπλωματικές πηγές απέφυγαν να σχολιάσουν τα δημοσιεύματα, πέρα από το ότι η διαφωνία που υπάρχει αφορά στη σειρά των ζητημάτων τα οποία θα συζητηθούν στη Γενεύη. Παρ’ ότι μεθοδολογική, η διαφορά αυτή έφερε τις δύο πλευρές κοντά σε αδιέξοδο, με τα Ηνωμένα Έθνη να παρεμβαίνουν προτείνοντας να γίνει μια τελευταία προσπάθεια κατάληξης σε μια φόρμουλα που να επιτρέψει τη μετάβαση σε διεθνή διάσκεψη. Κι αυτό γιατί, όπως μεταφέρουν διπλωματικές πηγές, και οι δύο ηγέτες έδειξαν να θέλουν να βρεθεί ο τρόπος συνέχισης και ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Κανένας δεν αποκλείει όμως πλέον την κατάρρευση της προσπάθειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης