Με τα αντίμετρα αμύνεται η κυβέρνηση στην κριτική για το νέο Mνημόνιο

Με τα αντίμετρα αμύνεται η κυβέρνηση στην κριτική για το νέο Mνημόνιο

Προσπάθεια να περάσουν όσο πιο «μαλακά» γίνεται τα σκληρά μέτρα των 4,9 δισ. ευρώ

Με τα αντίμετρα αμύνεται η κυβέρνηση στην κριτική για το νέο Mνημόνιο
Με τις συζητήσεις για το χρέος να είναι ακόμα θολές και χωρίς να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την έκβαση της σχετικής κόντρας ανάμεσα σε Βερολίνο και
ΔΝΤ, η κυβέρνηση εναποθέτει όλες τις ελπίδες της για να περάσουν «μαλακά» τα σκληρά μέτρα των 4,9 δισ. ευρώ, στο πακέτο των λεγόμενων αντίμετρων, που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, το οποίο συζητείται στη Βουλή
και ψηφίζεται την Πέμπτη.

Τόσο ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες μέσω άτυπων ενημερώσεων, όσο και κορυφαίοι υπουργοί, που παρουσιάζουν το
Κλείσιμο
πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, επιμένουν στη σημασία των αντιμέτρων, προεξοφλώντας την εφαρμογή τους από το 2019 και το 2020.

«Τα θετικά μέτρα είναι περισσότερα από τα αρνητικά, 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 4,9 δισεκ. ευρώ. Άρα, ο Πανελευσηνιακός κέρδισε την Μπαρτσελόνα 7 - 5, παρότι θα ήθελα να κερδίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης», είπε ενδεικτικά στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών
Ευκλείδης Τσακαλώτος και αναφερόμενος στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις αναρωτήθηκε αν θα ήταν καλύτερο να έχουν αυτές ολοκληρωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο με καθαρά μέτρα χωρίς αντίμετρα.

Παραδέχθηκε πάντως ότι «θα υπάρχουν και ζώνες γκρίζες όταν θα φύγουμε από το πρόγραμμα» και σημείωσε ότι το πρόβλημα της επιτροπείας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είτε είναι σε πρόγραμμα είτε όχι. «Ο στόχος μας είναι το 2018 να φύγουμε από αυτό το πρόγραμμα, να φύγουμε από την ακραία επιτροπεία και να μπούμε σε έναν άλλο δρόμο. Και γι’ αυτόν τον άλλο δρόμο χρειάζεται μια λύση του χρέους ώστε να είναι βιώσιμο, χρειάζεται η έξοδος στις αγορές» σημείωσε.
 
Αγωνία για το χρέος

Πάντως κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η διαφωνία ανάμεσα σε Γερμανία και ΔΝΤ για το χρέος είναι υπαρκτή και πως σε δύσκολη θέση είναι το Βερολίνο που θέλει το Ταμείο να μετέχει στο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση παρακολουθεί με αγωνία τις διεργασίες και διαμηνύει, μάλλον απευθυνόμενη όμως στο εσωτερικό, ότι εάν δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τότε δεν θα εφαρμόσει και τα μέτρα που ψηφίζει μεθαύριο η ελληνική Βουλή! Πάντως η εκτίμηση του Μαξίμου είναι ότι ΔΝΤ θα μπει τελικά στο πρόγραμμα και η συμφωνία για το χρέος θα είναι έτοιμη έως αρχές Ιουνίου.

Κυβερνητικός παράγοντας έλεγε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να περιμένουμε για πολύ, μόλις ανακοινώσει το ΔΝΤ την απόφασή του για το εάν θα λάβει ή όχι μέρος στο πρόγραμμα, θα γίνει ξεκάθαρη και η στάση της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα που θα ψηφιστούν για το 2019-2020».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης