Ακιντζί: Φτάσαμε στο σημείο που ή θα πρέπει να λύσουμε το Κυπριακό ή να μιλήσουμε για το τι έγινε

Ακιντζί: Φτάσαμε στο σημείο που ή θα πρέπει να λύσουμε το Κυπριακό ή να μιλήσουμε για το τι έγινε

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τότε που Αναστασιάδης-Ακιντζί συμφώνησαν, το 2015, να ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες

 Ακιντζί: Φτάσαμε στο σημείο που ή θα πρέπει να λύσουμε το Κυπριακό ή να μιλήσουμε για το τι έγινε
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μετά τη χθεσινή συνάντηση του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη,
υπενθύμισε ότι συμπληρώνονται 2 χρόνια από το δείπνο που είχαν με τον
Νίκο Αναστασιάδη και είχαν αποφασίσει να επαναρχίσουν στις 15 Μαίου 2015 οι συνομιλίες για επίλυση του
Κυπριακού
Κλείσιμο
. Σήμερα, είπε,  στο σημείο που φτάσαμε πρέπει πλέον να αποφασίσουμε για το εάν μπορούμε να φτάσουμε ή όχι σε ένα αποτέλεσμα.

Υπενθύμισε ότι έχουν γίνει πέραν των 60 συναντήσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και περισσότερες από 150 των διαπραγματευτών ενώ παράλληλα συνεχείς ήταν και οι συνεδρίες των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών με πολλές επιτυχίες και μη επιτυχίες. Το υλικό που έχει συσσωρευτεί στα χέρια μας, είπε ο
Μ. Ακιντζί, «μας φέρνει στο επίπεδο μιας απόφασης για το τί θα γίνει από δω και πέρα. Στην πραγματικότητα σε αυτό το σημείο φτάσαμε πριν 3-5 μήνες».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρθηκε και στη πενταμερή (όπως τη χαρακτήρισε) διάσκεψη στη Γενεύη με τη κατάθεση χαρτών στο εδαφικό και πρόσθεσε ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχισθεί με ανοικτό τέλος για πάντα και αυτό πλέον δεν το βλέπουν μόνο οι ίδιοι, αλλά είναι μια πραγματικότητα που βλέπουν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές. Όλοι γνωρίζουν, είπε, χωρίς να το λένε ότι υπάρχει ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα.

Για τη χθεσινή συνάντηση, ο κ. Ακιντζί είπε πως αξιολόγησαν όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και οι διαπραγματευτές τους ενημέρωσαν για κάποια εργασία που έγινε στο περιουσιακό στους οποίους και έδωσαν εντολή για το τί θα πράξουν μέχρι την επόμενη συνάντηση στις 17 Μαϊου.
Επανέλαβε ότι η αποφασιστικότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση είναι πολύ γνωστή και πως αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική αποφασιστικότητα και βούληση «και δεν αρκεί να το λες πρέπει να αποδειχθεί. Αυτό είναι πλέον το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Εάν αυτή η αποφασιστικότητα διαφανεί το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι εφικτό να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Εάν δεν διαφανεί, θεωρώ ότι πρέπει να βγούμε και να πούμε ξεκάθαρα στον κόσμο ποια είναι η πραγματική εικόνα, η πραγματική κατάσταση».

Κανείς δεν θέλει αυτή η εντατική δουλειά που έχει γίνει να χαθεί, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε η ΕΕ, ούτε άλλοι παράγοντες, αλλά κυρίως αυτό δεν το θέλουν – ανέφερε – οι Τουρκοκύπριοι ενώ εξέφρασε βεβαιότητα ότι ούτε και οι Ελληνοκύπριοι το θέλουν.

Παραμένει, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, στις συνομιλίες γιατί πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί αυτή η ευκαιρία για λύση στις δύο κοινότητες και επανέλαβε ότι υπήρξαν κάποιοι λόγοι που τον οδήγησαν να απομακρυνθεί από το τραπέζι στους οποίους η τουρκοκυπριακή κοινότητα έδιδε μεγάλη σημασία, εννοώντας την απόφαση για αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα.
Θα ήταν, πρόσθεσε, πολύ εύκολο να συνέχιζε εκείνη τη στάση και κανείς δεν θα τον επέκρινε ωστόσο εάν με επιμονή συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις είναι γιατί γνωρίζει πόσο σημαντικές είναι οι επόμενες μερικές εβδομάδες.

«Τις επόμενες ημέρες» κατέληξε «ελπίζω να μπορέσουμε να φέρουμε καλά νέα σε εσάς. Αλλά εάν δεν γίνει, σίγουρα είναι ευθύνη μας να πούμε στο λαό μας με ειλικρίνεια το τί έχει συμβεί, και αν χρειαστεί αυτό θα το πράξουμε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης