Πολιτική θύελλα από τις τρεις δικαστικές αποφάσεις μέσα σε 48 ώρες κατά της κυβέρνησης

Πολιτική θύελλα από τις τρεις δικαστικές αποφάσεις μέσα σε 48 ώρες κατά της κυβέρνησης

Αφορούν τις νέες περικοπές στις συντάξεις, την παράταση συμβάσεων εργαζομένων σε δήμους και την απόλυση διοικητών νοσοκομείων

Πολιτική θύελλα από τις τρεις δικαστικές αποφάσεις μέσα σε 48 ώρες κατά της κυβέρνησης
Πολυεπίπεδη πολιτική θύελλα προκάλεσε το τριπλό «ράπισμα» που δέχθηκε μέσα σε ένα 48ώρο η Κυβέρνηση από τη Δικαιοσύνη.

Το τρίπτυχο των αρνητικών για την Κυβέρνηση αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας που αφορούσε τους τομείς «συντάξεις-συμβασιούχοι-διευθυντές νοσοκομείων», πυροδότησε το πολιτικό κλίμα και σήκωσε του πολιτικούς τόνους.

Το πρώτο «χτύπημα» της Δικαιοσύνης ήρθε από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία γνωμοδότησε ότι είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής  Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι περικοπές των κυριών και επικουρικών συντάξεων  κατά 18% από το 2019 που συμφώνησε η Κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους δανειστές.

Κλείσιμο
Αμέσως το Μαξίμου με «non paper» προσπάθησε να υποβαθμίσει το όλο θέμα λέγοντας ότι η γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έχει «αμιγώς γνωμοδοτικό» χαρακτήρα.

Ταυτόχρονα, το Μαξίμου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή «θα συνοδεύεται από έκθεση αιτιολόγησης όλων των ρυθμίσεων, ενώ η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ληφθεί υπόψη και, όπου κρίνεται αναγκαίο και θα υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις.  

Ειδικότερα, το «non paper» που δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο για το θέμα των περικοπών στις συντάξεις έχει ως εξής:

«1. Η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στα νομοσχέδια που αφορούν συνταξιοδοτικά ζητήματα του δημοσίου, είναι αμιγώς γνωμοδοτική. Oι ρυθμίσεις, για τις οποίες γνωμοδότησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποτελούν μέρος μόνο του συνολικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή. 
2. Το νομοσχέδιο θα συνοδεύεται από έκθεση αιτιολόγησης όλων των ρυθμίσεων, ενώ η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ληφθεί υπόψη και, όπου κρίνεται αναγκαίο, θα υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις. Από την αιτιολογική έκθεση θα προκύπτει με σαφήνεια, όπως εξάλλου συστήνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο λόγος επιλογής όλων των ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και των συνταξιοδοτικών. 
3. Τονίζουμε ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ένα σύνολο θετικών μέτρων κοινωνικής στήριξης, τα οποία θα ελαχιστοποιούν τις επιβαρύνσεις, οδηγώντας σε μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο». 
 
Συμβασιούχοι
 
Το δεύτερο ηχηρό «ράπισμα» που δέχθηκε η Κυβέρνηση από την Δικαιοσύνη είναι και πάλι από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αυτή τη δεύτερη φορά αποφάνθηκε ομόφωνα ότι οι παρατάσεις των χιλιάδων συμβασιούχων των ΟΤΑ (Δήμων και Κοινοτήτων) είναι αντισυνταγματικές.

Παράλληλα, αποφάνθηκε η Ολομέλεια του ΕΣ κατά πλειοψηφία (17-14) ότι οι συμβασιούχοι-εργαζόμενοι υποχρεούνται να επιστρέψουν όσα χρήματα έλαβαν κατά το χρόνο της παράτασης των συμβάσεων τους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ δήλωσε ότι  «ευτυχώς, για άλλη μια φορά, το Σύνταγμα βάζει φραγμό στις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις του κ. Τσίπρα και των υπουργών του.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να ψεύδευται, να παρανομεί και να κοροϊδεύει τους πολίτες. «Παίζουν με τη ζωή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. Στήνουν ανεύθυνα ένα εμπόριο ελπίδας, μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Μοιράζουν υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα. Βάζουν σε περιπέτεια τους πολίτες, τους θεσμούς, την ίδια τη λειτουργία του κράτους. Δυστυχώς, δεν ακούν καμία σοβαρή και υπεύθυνη φωνή», συμπλήρωσε.
  
Δημήτρης Τζανακόπουλος-Όλγα Γεροβασίλη
 
Αμέσως μετά  δριμεία επίθεση στους δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ χαρακτήρισε  απαράδεκτη  τη διαρροή στον Τύπο  του «δια ταύτα» της διάσκεψης της Ολομέλειας.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα επιδρώντας αρνητικά στο κύρος της Δικαιοσύνης» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  και προσέθεσε:

«Η Δικαιοσύνη οφείλει να προστατεύει τον εαυτό της από τις προσπάθειες πολιτικών δυνάμεων να αξιοποιούν δικαστικές αποφάσεις στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η ίδια η Δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική και να τηρεί με μεγάλη αυστηρότητα τους συνταγματικούς κανόνες που προβλέπουν ότι οι δικαστικές αποφάσεις γίνονται γνωστές μόνο με τη δημοσίευσή τους».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ απαράδεκτα θριαμβευτική και προκλητική δήλωση που έσφυζε από χαιρεκακία.

Όμως, όπως έλεγαν πολιτικοί παρατηρητές, ο  Δημήτρης Τζανακόπουλος λησμόνησε ότι η προκάτοχός του Όλγα Γεροβασίλη, είναι εκείνη η οποία το βράδυ που τελείωσε η διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (27 Οκτωβρίου 2016) για τις τηλεοπτικές άδειες, αφού ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον πρόεδρο της Νικόλαο Σακελλαρίου, ανακοίνωσε από το Μαξίμου τι αποφάσισαν οι σύμβουλοι Επικρατείας και με ποια πλειοψηφία (14-11).

Συγκεκριμένα, η κυρία Γεροβασίλη το βράδυ εκείνο είχε δηλώσει: «Το ΣτΕ που -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου. Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα, έκρινε συνταγματικό το "μαύρο" στην ΕΡΤ, έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία». 

«Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται», σχολίασε τότε η Όλγα Γεροβασίλη. «Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής».
 
Πάνος Σκουρλέτης
Τη σκυτάλη των αντιδράσεων για τους συμβασιούχους πήρε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος δήλωσε ότι  «το νομικό σύστημα της χώρας και η κοινωνική ευθύνη της κυβέρνησης παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι ούτε μία ώρα δουλειάς δεν θα μείνει απλήρωτη».

Ακόμη, ο κ. Σκουρλέτης έκανε  λόγο για «ακατάσχετο, και παντελώς ατεκμηρίωτο σχολιασμό, μίας εικαζόμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου» και για «αυθαίρετη και υπερχειλή πολιτικής σκοπιμότητας κριτική προς την κυβέρνηση με αφορμή ένα θέμα που δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια, αλλά σπεύδουν κιόλας με απίστευτο κυνισμό και χαιρεκακία να "πληροφορήσουν" τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ότι δεν θα πληρωθούν για την εργασία που έχουν ήδη παράσχει».

Επίσης, ο  κ. Σκουρλέτης είπε ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας «που θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή έργου στο δημόσιο τομέα, με απόλυτο σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στην ενωσιακή νομοθεσία».

Κεντρική  Ένωση  Δήμων Ελλάδος

Στο μεταξύ, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) σε  ανακοίνωση της τονίζει ότι η απόφαση εκθέτει πολιτικά τον κ. Σκουρλέτη, ο οποίος οφείλει -κατά τη ΚΕΔΕ- να ζητήσει συγγνώμη καταρχήν από τους εργαζόμενους, τους οποίους ουσιαστικά εξαπάτησε τάζοντας τους "λαγούς με πετραχήλια". 

Παράλληλα, η ΚΕΔΕ ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη  Τσίπρα να αντικαταστήσει άμεσα τον κ. Σκουρλέτη.

Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΕ ανέφερε ως προς το αίτημα αντικατάστασης του κ. Σκουρλέτη: «Ζητούμε από τον κ. Πρωθυπουργό να αλλάξει τον κ. Σκουρλέτη και να ορίσει στη θέση του ένα πρόσωπο που θα είναι ικανό να διαχειριστεί τα δύσκολα προβλήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Ένα πρόσωπο που θα είναι διατεθειμένο να κάνει διάλογο και θα μπορεί να δώσει λύσεις. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για άλλο χαμένο χρόνο».
 
Διοικητές νοσοκομείων

Το αρνητικό για την Κυβέρνηση 48ώρο έκλεισε με  ένα νέο πακέτο, τεσσάρων αποφάσεων του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν άκυρες ως μη νόμιμες τις απολύσεις 4 διοικητών και αναπληρωτών διοικητών κρατικών νοσοκομείων που έγιναν το 2015 από τον υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθού και  Παύλου Πολάκη, αντίστοιχα.

Οι διοικητές των νοσοκομείων παύθηκαν από τα καθήκοντα τους πριν την λήξη της 3ετους θητείας τους.

Ειδικότερα, το Γ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Τσιμέκα, εξέδωσε τις υπ' αριθμ. 1301-1304/2017 αποφάσεις του με τις οποίες κάνει δεκτές τις αιτήσεις 4   διοικητών και αναπληρωτών διοικητικών  δημόσιων νοσοκομείων και ακυρώνει τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις.

Όπως επισημαίνεται στις αποφάσεις του ΣτΕ οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τέθηκαν σε αργία οι διοικητές, κλπ. των νοσοκομείων είναι μη νόμιμες καθώς έχουν πλημμελή αιτιολογία, όπως πλημμελώς αιτιολογημένο είναι  και το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται  ότι το  πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Μαρτίου το ίδιο Τμήμα του ΣτΕ ακύρωσε 10 ακόμα απολύσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών δημοσίων νοσοκομείων.
 
Βασίλης Οικονόμου
 
Στο μεταξύ, ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας,      Βασίλης Οικονόμου με αφορμή τις 4 αποφάσεις του ΣτΕ σε δήλωσή του αναφέρει ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έδωσε ένα νέο "χαστούκι" στην Κυβέρνηση και στην προσπάθειά της να εγκαθιδρύσει ένα σκληρό κομματικό Κράτος».

Ακόμη, ο κ. Οικονόμου δήλωσε: «Υπενθυμίζεται ότι το 2015 με αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας παύθηκαν από τα καθήκοντά τους η συντριπτική πλειοψηφία των διοικητών και των αναπληρωτών διοικητικών των δημόσιων νοσοκομείων. 

Η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει, από την πρώτη στιγμή, τις παράνομες διώξεις που είχε εξαπολύσει η Κυβέρνηση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης