Τσακαλώτος: H Ελλάδα έχει διάφορα σχέδια για κρίσεις… από πόλεμο μέχρι ό,τι μπορείτε να φανταστείτε

Τσακαλώτος: H Ελλάδα έχει διάφορα σχέδια για κρίσεις… από πόλεμο μέχρι ό,τι μπορείτε να φανταστείτε

Αν διαλυθεί η Ευρωζώνη αυτοί που θα ωφεληθούν δεν θα είναι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες και τα κατώτερα – μεσαία στρώματα αλλά οι δυνάμεις του ακραίου δεξιού λαϊκισμού είπε ο Υπουργός Οικονομικών 

Τσακαλώτος: H Ελλάδα έχει διάφορα σχέδια για κρίσεις… από πόλεμο μέχρι ό,τι μπορείτε να φανταστείτε
Στις «θετικές» δυνάμεις που αναπτύσσονται εντός της ευρωζώνης κατέταξε τον Εμμανουέλ Μακρόν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνοντας το κοινωνικό πρόσημο της πρότασης του νέου προέδρου της Γαλλίας για αναδιανομή του πλούτου. 

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής υποστήριξε για τον κίνδυνο διάλυσης που διατρέχει η ευρωζώνη αλλά και για το αν τα μέλη της είναι προετοιμασμένα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο είπε πως η απειλή θα υπάρχει όσο η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.  

«Θα είδατε την αντιμετώπιση της ιδέας του Μακρόν να συγκεντροποιηθούν οι επενδυτικές δαπάνες και να υπάρχει μια αναδιανομή αναφορικά με το τι βάζεις και τι παίρνεις σε σχέση με την ανάγκη, θα είδατε τις αντιδράσεις της Γερμανίας και την υποστήριξη του Σουλτς σε αυτή την πρόταση. Άρα, νομίζω ότι η καλύτερη προετοιμασία είναι να αποφύγουμε αυτό το γεγονός και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας Ευρώπης που αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα που σας είπα». 
 
Αναφορικά με το αν η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για ενδεχόμενη κατάρρευση της ευρωζώνης υποστήριξε πως «είμαστε τόσο έτοιμοι όσο έτοιμες είναι όλες οι χώρες της ευρωζώνης. Η απάντηση λοιπόν είναι «όχι πολύ». Η κρίση θα είναι πολύ μεγάλη και θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Βεβαίως κάθε χώρα, και η Ελλάδα έχει σχέδια για τέτοιου είδους ζητήματα – από πόλεμο μέχρι ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε». 
Κλείσιμο

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης προκαλούνται γιατί τα μέλη της «δεν αντιμετωπίζουν  σοβαρά τα προβλήματα των μεσαίων και κατώτερων τάξεων. Έχει πολύ μεγάλο έλλειμμα στην Δημοκρατία να ακούσει τα αιτήματα αυτών των τάξεων. Όσο υπάρχει η αίσθηση σε αυτά τα στρώματα ότι πλήρωσαν την κρίση και δεν συμμετέχουν στην ανάκαμψη η ευρωζώνη θα είναι ευάλωτη. Τα καλά νέα είναι ότι τώρα ξεκινά αυτή η συζήτηση. Όταν μπήκα στο eurogroup αυτά τα θέματα δεν τα συζητούσαν. Ήταν πολλοί που έβαζαν το κεφάλι στην άμμο και έλεγαν πως το μόνο πρόβλημα είναι η Ελλάδα». 
 
Στο σχόλιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής που επικαλούμενους τον κ. Γ. Βαρουφάκη υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από πολέμιος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε υποστηρικτής της, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε «Μιλήσατε για πολέμιους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τώρα έγιναν υποστηρικτές. Εγώ ποτέ δεν ήμουν πολέμιος ήμουν πάντα σε κόμμα φιλικό προς την ΕΕ. Είμαι υπέρ του να μην διαλυθεί η Ευρωζώνη για ένα βασικό λόγο: αν διαλυθεί αυτοί που θα ωφεληθούν δεν θα είναι εργαζόμενοι και εργαζόμενες και τα κατώτερα – μεσαία στρώματα αλλά οι δυνάμεις του ακραίου δεξιού λαϊκισμού με κίνδυνο να επιστρέψουμε στην δεκαετία του ’30. Ξέρω ότι το εύχεστε νομίζω ότι που επιτρέπετε να μην το εύχομαι εγώ». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης