Αναστασιάδης στον γγ του ΟΗΕ: Καταγγέλλει την τουρκική προκλητικότητα αλλά όχι τον Έιντε

Αναστασιάδης στον γγ του ΟΗΕ: Καταγγέλλει την τουρκική προκλητικότητα αλλά όχι τον Έιντε

Το περασμένο Σάββατο ο Κύπριος Πρόεδρος με δηλώσεις του είχε κάνει δριμεία επίθεση στον κ. Έιντε λέγοντας πως υιοθετεί τουρκικές θέσεις και αυτό θα το διαβίβαζε στον ΓΓ του ΟΗΕ με την επιστολή του

Αναστασιάδης στον γγ του ΟΗΕ: Καταγγέλλει την τουρκική προκλητικότητα αλλά όχι τον Έιντε
Καμία αναφορά στον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δεν κάνει ο Κύπριος Πρόεδρος
Νίκος Αναστασιάδης στην επιστολή που απέστειλε χθες, Τρίτη, στον ΓΓ του
Κλείσιμο
ΟΗΕ,
Αντόνιο Γκουτιέρες.

Προφανώς ο κ. Αναστασιάδης έκανε δεύτερες σκέψεις αφού ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ λίγες ώρες νωρίτερα είχε εκφράσει την εμπιστοσύνη του ΓΓ του ΟΗΕ στον κ. Έιντε. Να υπενθυμίσουμε ότι το περασμένο Σάββατο ο Κύπριος Πρόεδρος με δηλώσεις του είχε κάνει δριμεία επίθεση στον κ. Έιντε λέγοντας πως υιοθετεί τουρκικές θέσεις και αυτό θα το διαβίβαζε στον ΓΓ του ΟΗΕ με την επιστολή του. Τη στάση του κ. Έιντε κατήγγειλε με επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επιστολή Αναστασιάδη, είναι λίγο μεγαλύτερη από τρεις σελίδες, ενώ ως παράρτημα επισυνάπτεται το έγγραφο που είχε ετοιμάσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, με τα 103 ανοιχτά σημεία της πρώτης ημέρας εφαρμογής της λύσης.

Στην επιστολή υπάρχει μία σύντομη αξιολόγηση των όσων επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες, αλλά σημειώνονται ταυτόχρονα και οι υπαναχωρήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς μετά τη Γενεύη. Αναφέρεται επίσης σε παράλογες απαιτήσεις οι οποίες αλλοιώνουν τον στόχο για βιώσιμη και λειτουργική λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην συμπεριφορά της Τουρκίας και την πρόκληση έντασης με την έκδοση NAVTEX, την παράνομη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών και άλλες ενέργειες που στοχεύουν στην παρεμπόδιση της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Τέλος ο πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει έτοιμος και αποφασισμένος να συνεχίσει με ειλικρινή διάθεση τις διαπραγματεύσεις για διευθέτηση του προβλήματος, καθιστά ωστόσο σαφές πως θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις για να πάνε στη Γενεύη, κάτι που αναμένεται ότι θα αξιολογήσουν οι δύο ηγέτες στην τελευταία τους κοινή συνάντηση με τον κ. Έιντε στις 17 Μαΐου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης