Αγωνία για το χρέος στην κυβέρνηση - Στο υπ. Παιδείας ξεκινούν οι «περιοδείες» Τσίπρα

Αγωνία για το χρέος στην κυβέρνηση - Στο υπ. Παιδείας ξεκινούν οι «περιοδείες» Τσίπρα

Γι' αυτό η ψήφιση των μέτρων προγραμματίζεται για τις 18 Μαΐου, τέσσερις ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup - Στόχος οι βουλευτές να ψηφίσουν έχοντας μία ισχυρή πεποίθηση ότι η συμφωνία για το χρέος είναι δεδομένη και εξασφαλισμένη

Αγωνία για το χρέος στην κυβέρνηση - Στο υπ. Παιδείας ξεκινούν οι «περιοδείες» Τσίπρα
Όσο το δυνατόν πιο κοντά στο Εurogroup της 22ας Μαΐου θα ψηφίσει η ελληνική
Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τα μέτρα και αντίμετρα της συμφωνίας με τους δανειστές. Σκοπός του κυβερνητικού επιτελείου με την κίνηση αυτή είναι να περιμένει τις διεργασίες που στο μεταξύ εξελίσσονται σχετικά με την ρύθμιση του ελληνικού χρέους
. Το Μαξίμου θέλει οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού να δώσουν τη θετική τους ψήφο έχοντας μία ισχυρή πεποίθηση ότι η συμφωνία για το χρέος είναι δεδομένη και εξασφαλισμένη και ότι η έγκριση που θα δώσουν στον επώδυνο συμβιβασμό έχει νόημα και στόχο την έξοδο της χώρας από τον φαύλο κύκλο, που πυροδότησε η κρίση χρέους.
Κλείσιμο

Έτσι, το όλο χρονοδιάγραμμα θα πάει κατά δύο ημέρες πίσω, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, το πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί στις αρμόδιες Επιτροπές για συζήτηση με τη διαδικασία του επείγοντος στις 15 και 16 Μαΐου και όχι στις 11 και 12 που προβλεπόταν αρχικά. Η συζήτησή του στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει την Τετάρτη 17 Μαΐου και θα ψηφιστεί την Πέμπτη 18 Μαΐου.

Ο κ. Βούτσης εξήγησε ότι όταν οι βουλευτές κληθούν να ψηφίσουν τα μέτρα θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τις εξελίξεις σχετικά με το χρέος.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο μπορεί να μην φοβούνται διαρροές βουλευτών στις κρίσιμες ψηφοφορίες, ωστόσο είναι έκδηλος ο προβληματισμός για το πώς θα εκλάβει την υιοθέτηση του νέου πακέτου μέτρων η κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Ναυτιλίας, Πάνος Κουρουμπλής, δήλωσε ότι «οφείλουμε να ζητάμε κάθε ημέρα συγγνώμη, δεν έχουμε ικανοποιήσει τις προσδοκίες».

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, προειδοποίησε ότι «το τέλος των Μνημονίων δεν θα έρθει αυτόματα ως μια τυπική διαδικασία το καλοκαίρι του 2018, αλλά θα κριθεί από το τι θα κάνουμε από τώρα ως το καλοκαίρι του 2018, από την ικανότητά μας να οργανώσουμε από τώρα σε νέες βάσεις την πολιτική μας ζωή μετά το 2018, έπειτα από τα Μνημόνια και την επιτροπεία».

Να σημειωθεί ότι από σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινά τις επισκέψεις του στα υπουργεία. Πρώτος σταθμός το υπουργείο Παιδείας, όπου θα ενημερωθεί για την πορεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και τα νομοσχέδια που βρίσκονται υπό επεξεργασία (μεταπτυχιακα, πρυτανικές εκλογές, αλλαγές στο Λύκειο).


Αλλαγές στις Πανελλαδικές στα Μεταπτυχιακά και στα Πανεπιστήμια τα θέματα συζήτησης
Στις 10:30 το πρωί ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερωθεί από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για τα θέματα που αφορούν στο υπουργείο Παιδείας και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που θα ξεκινήσουν στις 7 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια.

Ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όλα τα θέματα που αφορούν στις αλλαγές στο λύκειο και την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια. «Έχουμε ένα σχέδιο για την Εκπαίδευση, πρέπει να ρυθμίσουμε τα θέματα της τριτοβάθμιας, έχουμε ένα σχέδιο για τον Ενιαίο Χώρο Έρευνας και Εκπαίδευσης, έχουμε ένα σχέδιο για το λύκειο, τα ΕΠΑΛ και τα ΓΕΛ» έχει δηλώσει ο κ. Γαβρόγλου χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «απαιτητικό και περίπλοκο». Σε αυτό το μήκος κύματος εντάσσεται και η δυνατότητα παρακολούθησης από τους φοιτητές του 25% των μαθημάτων ενός τμήματος συναφούς με το αντικείμενο του βασικού πτυχίου, μετά το τρίτο έτος σπουδών, δωρεάν, λαμβάνοντας και τα συγγράμματα που χρειάζονται, χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα από τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας αυτής.

Εξάλλου ο κ. Γαβρόγλου έχει ήδη προαναγγείλει ριζικές αλλαγές για το Λύκειο και τις πανελλαδικές εξετάσεις. Εχει αναφερθεί σε μείωση των μαθημάτων στο Λύκειο ενώ επαναλαμβάνει συχνά την πρόθεσή του για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με το βαθμό του απολυτηρίου του Λυκείου ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό από τώρα. Για τις αλλαγές στο Νέο Λύκειο έχει ανακοινώσει ότι μέχρι τέλος Μαΐου, θα μπορούν να υπάρχουν συνεννοήσεις ώστε τα παιδιά που θα πάνε πρώτη λυκείου, να γνωρίζουν το τριετές σχέδιο. Επίσης ο υπουργός έχει τονίσει ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αδιάβλητες αλλά δεν είναι αξιόπιστες.

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα τεθούν επίσης επί τάπητος θέματα που αφορούν στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ και στα Μεταπτυχιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες σε ο,τι αφορά στα Πανεπιστήμια αναμένεται ανάπτυξη στενής σχέσης ανάμεσα σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα, στο πλαίσιο του ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.
Επίσης επανέρχεται το Πρυτανικό Συμβούλιο (που είχε καταργηθεί από την Άννα Διαμαντοπούλου), θεσπίζεται η εκλογή αντιπρυτάνεων σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Τέλος, το 40% των φοιτητών απαλλάσσονται των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, βάσει οικονομικών κριτηρίων.

Ο κ. Γαβρόγλου έχει κάνει λόγο για «ρυθμίσεις που ενισχύουν το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι.»
ενώ αναφερόμενος στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (ΠΜΣ), ο κ. Γαβρόγλου έχει μιλήσει για «ανυπαρξία ενός σταθερού και καθολικά αποδεκτού ακαδημαϊκού και νομοθετικού πλαισίου» και για «αντιφάσεις που προέκυπταν από το συγκερασμό της ανάγκης ανάπτυξης των Π.Μ.Σ. αλλά και του δικαιώματος πρόσβασης των οικονομικά αδύναμων φοιτητών σε αυτά σε συνθήκες δημοσιονομικής δυσχέρειας, που δημιούργησαν ένα εν πολλοίς άναρχο τοπίο». Ο κ. Γαβρόγλου, δηλώνοντας υπέρμαχος των δωρεάν μεταπτυχιακών, έχει επιπλέον χρηματοδότηση σε όσα τμήματα εκπονούν ΠΜΣ χωρίς δίδακτρα, ενώ έχει προαναγγείλει τον συστηματικό και αυστηρό έλεγχο του (υποχρεωτικού) κοστολογίου των ΠΜΣ, ώστε να αιτιολογείται η επιβολή διδάκτρων. «Ετησίως θα δημοσιοποιείται, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα των Α.Ε.Ι., ο απολογισμός εσόδων-εξόδων κάθε Π.Μ.Σ., με αναγραφή της κατανομής των δαπανών ανά κατηγορία, και ιδίως του ύψους των τελών φοίτησης, των αμοιβών των διδασκόντων στα Π.Μ.Σ. και του αριθμού των διδασκόντων που τις εισέπραξαν.

«Η ελεύθερη πρόσβαση των φοιτητών στα Π.Μ.Σ. διασφαλίζεται ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Για τον λόγο αυτό ενισχύεται η ίδρυση δωρεάν Π.Μ.Σ., καθότι προσμετράται θετικά η λειτουργία τέτοιων Π.Μ.Σ. κατά τις επιχορηγήσεις των ιδρυμάτων» επαναλαμβάνει ο κ. Γαβρόγλου ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι «ταυτόχρονα ενισχύεται η δωρεάν φοίτηση σε όσες περιπτώσεις υπάρχουν τέλη φοίτησης, ορίζοντας ότι σε κάθε Π.Μ.Σ. το 40% των φοιτητών απαλλάσσονται των τελών φοίτησης, βάσει οικονομικών κριτηρίων. Αν οι φοιτητές με χαμηλό εισόδημα υπερβαίνουν το 40%, το υπουργείο θα εξετάζει τη δυνατότητα κάλυψης των τελών, με επιπλέον επιχορήγηση του ιδρύματος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης