Σταθάκης: Κανένα πρόσθετο μέτρο δεν προβλέπεται για την ολοκλήρωση του προγράμματος

Σταθάκης: Κανένα πρόσθετο μέτρο δεν προβλέπεται για την ολοκλήρωση του προγράμματος

Ισορροπημένο το αποτέλεσμα της συμφωνίας είπε ο Υπουργός Ενέργειας υποστηρίζοντας ότι η 
ελληνική οικονομία επανέρχεται πλέον σε μία τροχιά αξιόχρεης οικονομίας - Για τα δύσκολα μέτρα της διετίας 2019 -2020 υπάρχουν τα αντίμετρα είπε - Χαρακτήρισε καταστροφολογικά τα σενάρια της αντιπολίτευσης για τη ΔΕΗ 

Σταθάκης: Κανένα πρόσθετο μέτρο δεν προβλέπεται για την ολοκλήρωση του προγράμματος
«Ισορροπημένο» χαρακτήρισε το  αποτέλεσμα της συμφωνίας με τους δανειστές ο Υπουργός Ενέργειας υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς κανένα πρόσθετο μέτρο το 2018 και ότι τα δύσκολα μέτρα που αφορούν στην επόμενη διετία 2019-2020 θα εξισορροπηθούν από τα αντίμετρα.

Ο κ.
Σταθάκης στηριζόμενος στην πορεία των spreads και παρά το γεγονός ότι οι εταίροι δεν έχουν ξεκινήσει τη συζήτηση για το Ελληνικό χρέος, έσπευσε να υποστηρίξει ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει πλέον σε μία τροχιά... αξιόχρεης οικονομίας. Ο υπουργός ενέργειας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο χαρακτήρισε καταστροφολογικά τα σενάρια της αντιπολίτευσης για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ καθώς όπως είπε η επιχείρηση δανείστηκε χρήματα και θα εισπράξει άλλα 700 εκ. ευρώ από την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Παράλληλα σημείωσε ότι η παραχώρηση του 40% περίπου των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν είναι αποτέλεσμα του διαλόγου με τους Θεσμούς αλλά συνέχεια της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Κλείσιμο
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας: 

Για τη συμφωνία:
«Συνολικά το αποτέλεσμα της συμφωνίας πρέπει να κριθεί ως ισορροπημένο. Είναι πολύ θετικό ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς κανένα πρόσθετο μέτρο. Έχει κάποια δύσκολα μέτρα, κυρίως για μετά το 2018, αλλά τα μέτρα για το 2019 και 2020 εξισορροπούνται από ένα σημαντικό πακέτο αντιμέτρων, που απευθύνονται στις κοινωνικές ομάδες που θίγονται από τα μέτρα. Η ελληνική οικονομία επανέρχεται πλέον σε μία τροχιά αξιόχρεης οικονομίας. Οι θετικές εξελίξεις διαφαίνονται πρωτίστως από το κλασικό μέτρο των οικονομολόγων, που είναι το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου, το οποίο καταγράφει πτωτική τάση από 9% στο 6% και θα κατέβει ακόμη σε πιο χαμηλά επίπεδα μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και τη συζήτηση για το χρέος. Ανοίγει ο δρόμος για μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, στον οποίο επενδύει η κυβέρνηση.» 

Για τα ενεργειακά θέματα στη συμφωνία 
«Η συμφωνία προβλέπει την παραχώρηση του 40% περίπου των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε συνέχεια της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία επιβάλλει την πρόσβαση ιδιωτών στα λιγνιτωρυχεία. Το θέμα διαμορφώθηκε ανεξάρτητα από τη συζήτηση με τους Θεσμούς και τις μνημονιακές δεσμεύσεις, εφόσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή, το άνοιγμα του διαλόγου τώρα και τη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων μέχρι τον Ιούνιο. Στη συνέχεια, ακολουθεί η περίοδος του market test τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, που θα εξεταστεί εάν υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά. Τέλος η υλοποίηση των προτάσεων θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του προγράμματος. 

Το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας αφορά τα ΝΟΜΕ, των οποίων οι ποσότητες θα αυξηθούν κατά τι, με ταυτόχρονη πρόβλεψη για την αναθεώρησή τους προς τα κάτω αναλογικά με τα αποτελέσματα της ολοκλήρωσης του πρώτου πακέτου μέτρων. 

Το τρίτο σκέλος της συμφωνίας αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, όπου έχει συμφωνηθεί οι πάροχοι/διαχειριστές που θα διαγωνιστούν να προέρχονται από την Ευρώπη ή εάν προέρχονται από Τρίτη χώρα, να συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκή σύμπραξη.» 

Για το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά 
«Υπενθυμίζω ότι η ΔΕΗ παράγει μόνο το 50% της αγοράς και αγοράζει από ιδιώτες το υπόλοιπο, ώστε να φτάσει το 87%, που είναι το μερίδιο της στη λιανική αγορά. Η ΔΕΗ αγοράζει, δηλαδή, όλη την ενέργεια που παράγεται από τους υπόλοιπους εγχώριους παραγωγούς, λόγω της δεσπόζουσας θέσης που έχει στην λιανική αγορά. Αυτό πρέπει να εξομαλυνθεί μέχρι το 2020, ώστε η λιανική της να φτάσει στα επίπεδα της παραγωγής της, δηλαδή το 50%. 
Είναι αναπόφευκτο να γίνει αυτό και έχει άδικο η Νέα Δημοκρατία όταν το αμφισβητεί. Πρέπει λοιπόν και άλλοι να συμμετάσχουν, αφού από το 2018 θα εισαχθεί το target model, που είναι ένας διαφορετικός τρόπος λειτουργίας της αγοράς ενέργειας. Είμαστε σε μία μεταβατική κατάσταση. Η ΔΕΗ θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος και μια ισχυρή επιχείρηση, που θα καλύπτει το 50% της λιανικής αγοράς. Ταυτόχρονα θα μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς που υπάρχουν περιθώρια, είτε με σύναψη διεθνών συμπράξεων, είτε αναπτύσσοντας τομείς, όπως ο τομέας των ΑΠΕ, στον οποίο είναι αδύναμη. 

Αυτό είναι το στρατηγικό πλαίσιο στο οποίο η χώρα πρέπει να προσαρμοστεί. Αυτό το πλαίσιο αποτυπώνεται σε μία εθνική ενεργειακή στρατηγική που έχει Ευρωπαϊκούς στόχους και Ευρωπαϊκές δεσμεύσεις με ορίζοντα το 2030. Όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα της αγοράς και τη λειτουργία των αγορών, πρέπει να υποβάλλουμε στην Κομισιόν, μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, το πλαίσιο του σχεδιασμού μας για το 2030.» 

Για την κατάσταση της ΔΕΗ 
«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ έχουν κλιμακωθεί σταδιακά μέσα στην κρίση και όχι μόνο τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς η εταιρεία υπέστη πίεση από όσα συνέβησαν στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία. Ως αποτέλεσμα αυξήθηκαν τα χρωστούμενα από τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τα εμπορικά καταστήματα που έκλεισαν κτλ. Η ΔΕΗ έχει κάνει πολλά πράγματα στον τομέα αυτό, με ένα πακέτο ρυθμίσεων και συμφωνιών με τις βιομηχανίες και αυτή την περίοδο ετοιμάζει ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Το πρώτο πρόβλημα λοιπόν αντιμετωπίζεται. 
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τη δυνατότητα δανεισμού της υπό κανονικές συνθήκες. Για αυτό το ζήτημα φτιάχτηκε ένα καταστροφολογικό σενάριο από τη Νέα Δημοκρατία το οποίο έχει αποδειχτεί λάθος, διότι η ΔΕΗ πολύ πρόσφατα δανείστηκε από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες και επίκειται «ένεση» ρευστότητας περί τα 700 εκ. ευρώ από την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και τα καταστροφολογικά σενάρια που διαδίδει η Νέα Δημοκρατία είναι εκτός τόπου και χρόνου. Με συντεταγμένο τρόπο και με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων μπορούμε να φτάσουμε σε βιώσιμες λύσεις, οι οποίες θα είναι συμβατές με το στρατηγικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης