Κασουλίδης: Ο Ερντογάν ελάχιστα νοιάζεται για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Κασουλίδης: Ο Ερντογάν ελάχιστα νοιάζεται για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αρχίσει να αναθεωρεί τη θέση της ότι μπορεί να ελέγξει την Τουρκία δια της ενταξιακής της πορείας

Κασουλίδης: Ο Ερντογάν ελάχιστα νοιάζεται για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
O Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μιλώντας στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται αναθεώρηση της θέσης ότι μπορεί να ελέγξει την Τουρκία δια της ενταξιακής της πορείας, αφού φαίνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος
Ταγίπ Ερντογάν νοιάζεται ελάχιστα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. 
Κλείσιμο

Ο κ. Κασουλίδης, ενημέρωσε την Επιτροπή για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης μεταξύ
Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Είπε επίσης ότι η Κύπρος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη συμφωνία τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας – ΕΕ, αν η Αγκυρα δεν εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας. Ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, η συμφωνία θα παρέχει τη δυνατότητα στην Τουρκία να εμπορεύεται προϊόντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιστρόφως, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς, περιλαμβανομένων της διακίνησης κεφαλαίων και ελευθεροποίησης των οδικών μεταφορών.

Θα παρέχει επίσης σε τουρκικές εταιρείες τη δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξήγησε περαιτέρω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει στη συζήτηση που αφορά το ζήτημα, προκειμένου να διασφαλίσει τα άλλα συμφέροντα της Κύπρου στην περίπτωση που η Τουρκία, εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας.

Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής, ο κ. Κασουλίδης είπε η Μάλτα έθεσε ως στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματευτικών εντολών για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας εντός της Προεδρίας της, αναφέροντας ότι ο στόχος της Μάλτας είναι υπέρμετρα φιλόδοξος με δεδομένο το ευρύτερο κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη. Ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμα πως φαίνεται ότι τα κράτη της ΕΕ δεν θα διακόψουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εάν η Άγκυρα δεν εφαρμόσει θανατική ποινή.

Ο κ. Κασουλίδης  είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία, υπό τη γενική επιφύλαξη ότι αν η Τουρκία δεν εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας δεν υπάρχει λογική να διεκδικεί και να θέλει άλλη εμπορική σχέση, συμμετέχει στη συζήτηση προκειμένου με ασφαλιστικές δικλείδες να διασφαλίσει τα συμφέροντα της, σε περίπτωση που η Άγκυρα εφαρμόσει τον Πρωτόκολλο.
Διευκρίνισε περαιτέρω ότι η θέση τη Κυπριακής Δημοκρατίας, δεδομένων των ιδιαίτερων λόγων που έχει λόγω της συνέχισης της στρατιωτικής κατοχής μέρους των εδαφών της δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συγκατανεύσει στην υιοθέτηση και εφαρμογή άλλης συμφωνίας αν δεν υπάρξει πλήρης εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας και πλήρες άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της.

Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών είπε ακόμα ότι έγιναν συντονισμένες προσπάθειες ώστε η υιοθέτηση της όποιας νέας συμφωνίας να ληφθεί με δύο αποφάσεις Συμβουλίου, εκ των οποίων η μία με ομοφωνία.
Τόνισε πως η Λευκωσία θα επιμένει στη νομική βάση για ομοφωνία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης