Μετράνε με... έκπτωση και τις παραβιάσεις

Μετράνε με... έκπτωση και τις παραβιάσεις

Τέσσερα τουρκικά F-16 που παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο έκαναν μία και όχι 4 παραβιάσεις, λέει το ΓΕΕΘΑ -Συνολικά 18 τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα μπήκαν σήμερα στο Αιγαίο χωρίς άδεια

Μετράνε με... έκπτωση και τις παραβιάσεις
Αν υποθέσουμε ότι ένα τουρκικό αεροσκάφος κάνει μία παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, τότε τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη που μπαίνουν (μία φορά,όχι επανειλημμένα) χωρίς άδεια στον εθνικό εναέριο χώρο, πόσες παραβιάσεις κάνουν; Η απάντηση, με βάση τη λογική, θα έπρεπε να είναι απλή: Ένα αεροσκάφος μία παραβίαση, τέσσερα αεροσκάφη τέσσερις παραβιάσεις. 

Για το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας όμως, σήμερα Πέμπτη 27 Απριλίου υπήρξε μία παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από έναν σχηματισμό τουρκικών αεροσκαφών ο οποίος αποτελούνταν από 4 F-16. Η μέθοδος μέτρησης που ακολουθεί το ΓΕΕΘΑ έχει ενδιαφέρον: Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη μπαίνουν χωρίς άδεια στον εθνικό εναέριο χώρο κι αυτό συνιστά μία(!) παραβίαση επειδή τα τουρκικά F-16 είναι στον ίδιο σχηματισμό. 

Μόλις δύο ημέρες μετά το τουρκικό «όργιο» με τις 71 παραβιάσεις στο Αιγαίο, η προσπάθεια να γίνει έκπτωση στον αριθμό των τουρκικών παραβιάσεων ίσως συνιστά μια προσπάθεια να συρρικνωθούν και να παρουσιαστούν οι τουρκικές προκλήσεις λιγότερες αριθμητικά απ' όσες είναι στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, συνολικά 18 τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έκαναν έντεκα παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και μόνο μία παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου. Είπαμε: τα τέσσερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που μπήκαν χωρίς άδεια εντός της ζώνης των 10 ναυτικών μιλίων έκαναν μία παραβίαση και όχι τέσσερις...

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση αν και δεν παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Με την ίδια λογική, στο ΓΕΕΘΑ μετράνε μία υπέρπτηση πάνω από ελληνικό νησί παρά το γεγονός ότι συνήθως είναι περισσότερα από ένα τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που διέρχονται πάω από ελληνικό έδαφος. 
Κλείσιμο

Συνοπτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, σήμερα Πέμπτη 27 Απριλίου τέσσερα τουρκικά F-16, τρία αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235 και 11 τουρκικά ελικόπτερα -σύνολο 18 πτητικά μέσα- έκαναν 11 παραβάσεις και μία παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου. Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Και βεβαίως, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας «τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης