Αναστασιάδης για Κυπριακό: Υπάρχουν προβλήματα στις συνομιλίες

Αναστασιάδης για Κυπριακό: Υπάρχουν προβλήματα στις συνομιλίες

Ο κύπριος πρόεδρος διερωτήθηκε τι θα πρέπει να πράξει ο ίδιος μετά τις τελευταίες παραβιάσεις της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αν ο Μουσταφά Ακιντζί εγκαταλείπει τις συνομιλίες μετά από ένα σφάλμα για μια ιστορική αναφορά

Αναστασιάδης για Κυπριακό: Υπάρχουν προβλήματα στις συνομιλίες
«Μακάρι και ο Μουσταφά Ακιντζί να έχει την ορθή αντίληψη περί της ομοσπονδίας», δήλωσε ο κύπριος πρόεδρος
Νίκος Αναστασιάδης, καλώντας τον τουρκοκύπριο ηγέτη να του υποδείξει ένα παράδειγμα ομοσπονδίας όπου γίνονται αποδεκτά τα όσα αξιώνει ο ίδιος ο κ. Ακιντζί για την κοινότητα του. Παράλληλα, ο κύπριος πρόεδρος είπε πως έχει κάνει συμβιβασμούς, όχι εις βάρος της ελληνοκυπριακής  κοινότητας, αλλά για να συναντήσει τις έγνοιες των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας στη Λευκωσία, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως υπάρχουν προβλήματα στις συνομιλίες και εξέφρασε τη λύπη του που ο κ. Ακιντζί τον καλεί να κατανοήσει τι είναι ομοσπονδία.

«Η απάντησή μου είναι μια: μακάρι και ο ίδιος να έχει την ορθή αντίληψη της ομοσπονδίας. Μακάρι και ο ίδιος εις όσα προβάλλει να μου βρει ένα παράδειγμα ομοσπονδίας όπου γίνονται αποδεκτά τα όσα αξιώνει για την κοινότητα του. Και αν υπάρχει έστω και ένα κράτος, ομόσπονδο κράτος που να προνοεί ανάλογες αξιώσεις, είμαι έτοιμος να αποδεχθώ την όποια λύση, τη λύση εκείνη»
Κλείσιμο
, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο Νίκος Αναστασιάδης  διερωτήθηκε τι θα πρέπει να πράξει ο ίδιος μετά τις τελευταίες παραβιάσεις της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αν ο Μουσταφά Ακιντζί εγκαταλείπει τις συνομιλίες μετά από ένα σφάλμα για μια ιστορική αναφορά που είναι ένα ιστορικό γεγονός(ενωτικό δημοψήφισμα του 1950).

«Κατηγορούμαι πολλές φορές ότι έχω κάνει υποχωρήσεις. Έχω, ναι, αποδεχθεί συμβιβασμούς, όχι εις βάρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά για να συναντήσω τις έγνοιες των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μου, για να αποδείξω ότι εννοώ αυτό το οποίο είπα και λέω. Επιθυμία μου είναι μια, όραμα μου είναι ένα: να δω την πατρίδα μας να επανενώνεται», σημειώνει στην ανακοίνωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ωστόσο πως υπάρχουν θέματα αρχής και περιορισμοί τους οποίους δεν μπορείς να υπερβείς, διότι δεν θα έχεις ένα λειτουργικό κράτος, δεν θα έχεις ένα βιώσιμο κράτος, δεν θα μπορείς να λειτουργήσεις την επομένη και το παράδειγμα του 1960 δεν είναι δυνατόν να το ακολουθήσουμε το 2017. Και είναι αυτά, συνέχισε, που πρέπει να προβληματίζουν και την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα γιατί παρακολουθούν ίσως πολύ πλησιέστερα το τι συμβαίνει στην περιοχή.

Ο Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται με ένα και μόνο όραμα, να δει αυτή την πατρίδα να είναι απαλλαγμένη από κατοχικούς στρατούς, να δει πως αυτή η πατρίδα δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών κρατών και πως κανένας των πολιτών δεν υστερεί των όποιων δικαιωμάτων έχουν οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων πολιτών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης