Τζανακόπουλος: Ανυπόστατα τα σενάρια για τη λήψη μέτρων το 2018

Τζανακόπουλος: Ανυπόστατα τα σενάρια για τη λήψη μέτρων το 2018

Επιτέθηκε στο ΔΝΤ: Οι επιφυλάξεις του αποδείχθηκαν αδικαιολόγητες - Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα - Επέμεινε ότι χωρίς συμφωνία για το χρέος δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα

Τζανακόπουλος: Ανυπόστατα τα σενάρια για τη λήψη μέτρων το 2018
Να σβήσει τη φωτιά που άναψε το ΔΝΤ με τις προβλέψεις του για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2018 επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγοντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι τα σενάρια για λήψη μέτρων το 2018 είναι ανυπόστατα.

«Ακόμα και αν υπήρχε ένα σενάριο να μην πιάσουμε τους στόχους το 2018 και δεν καταφέρναμε να πιάσουμε το 3,5% το 2018, το συγκεκριμένο ζήτημα έχει κλείσει από την πρώτη αξιολόγηση όταν πέρασε ο δημοσιονομικός διορθωτής (σ.σ. κόφτης μισθών και συντάξεων)» ανέφερε χαρακτηριστικά μετά από σχετική ερώτηση.

Παράλληλα επιτέθηκε στο
Κλείσιμο
ΔΝΤ με βάση το γεγονός ότι παραδέχθηκε ότι τα πλεονάσματα για το 2016 είναι υψηλότερα του στόχου λέγοντας ότι «αποδεικνύει πέρα απο κάθε πάση αμφιβολία ότι οι επιφυλάξεις που προκάλεσαν καθυστερήσεις ήταν αδικαιολόγητες».

Επιτέθηκε, δε, στην εισήγησή του στη Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζοντας την ως «παραθρησκευτική σέχτα που προβλέπει την καταστροφή του κόσμου».

Ευελπιστούμε σε μια γενική συμφωνία στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ

Μιλώντας για τη στάση της κυβέρνησης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ είπε ότι πηγαίνει με επιχείρημα την υπεραπόδοση στους στόχους του προγράμματος προσθέτοντας ότι σταθερή θέση είναι η μείωση του ύψους των πλεονασμάτων. «Ξέρετε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις σχετικά με το ζήτημα. Η Γερμανία σε προηγούμενο Eurogroup είχε καταθέσει πρόταση για 10ετη πλεονάσματα 3,5% αλλά χαρακτηρίστηκε από όλους υπερβολική και δεν γίνεται δεκτή από το ΔΝΤ και την κυβέρνηση. Εμείς κάναμε τις υποχωρήσεις μας τώρα είναι σειρά να κάνουν το ίδιο η Γερμανία και το ΔΝΤ. Μετά τη συμφωνία της 7ης Απριλίου κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση για κωλυσιεργία» πρόσθεσε για το θέμα.

«Επιδιώκουμε μια βιώσιμη λύση για το χρέος γεγονός που θα δώσει σήμα ότι η Ελλάδα περνάει την αβεβαιότητα» πρόσθεσε εξαπολύοντας ξανά επίθεση στη ΝΔ ότι «ποντάρει τα πάντα στο χάος».

Για το δημοσίευμα της Bild είπε ότι είναι εμφανές ότι γίνεται μια προσπάθεια από έντυπα συντηρητικών απόψεων να τσουβαλιάσουν όσους διαφωνούν με την «ορθοδοξία» της λιτότητας.

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες της κυβέρνησης από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ είπε ότι στην Ουάσινγκτον δεν λαμβάνονται αποφάσεις «αυτό που ευελπιστούμε είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία στο γενικό πλαίσιο που θα συζητηθεί μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαΐου ώστε να υπάρξει έγκριση του SLA αλλά και με όσο το δυνατόν πιο σαφή προσδιορισμό των μέτρων για το χρέος».

Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Περιγράφοντας τον προγραμματισμό της κυβέρνησης είπε ότι 25 Απριλίου επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια ώστε να αρχίσει η συγγραφή των κειμένων και  στόχος είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα εντός της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου και η ψήφισή τους μέχρι το πρώτο 15ημερο του ίδιου μήνα ώστε να δοθεί δυνατότητα στα τεχνικά κλιμάκια να συντάξουν το compliance report που θα κατατεθεί στο Eurogroup.

Εξειδικεύοντας για το στόχο των συζητήσεων για το χρέος είπε ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένας τόσος γενικός προσδιορισμός που να μην δημιουργεί πολιτικά προβλήματα στη Γερμανία και ένας τόσο ειδικός που να επιτρέπει στο ΔΝΤ να βγάλει μια θετική ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σε ερώτηση, δε, για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο οι βουλευτές να ψηφίσουν τα μέτρα χωρίς να υπάρχει συμφωνία για το χρέος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΟΙΚ έχουν δηλώσει ότι η εφαρμογή των μέτρων από 1η Ιανουαρίου 2019 δεν θα προχωρήσει αν δεν εφαρμοστούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

Συμπλήρωσε, δε, ότι αν υπάρχει κάτι που ικανοποιεί τη Γερμανία και το ΔΝΤ αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει θετική ανάλυση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους και αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Δεν «βλέπει» έκτακτο Eurogroup
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το απέκλεισε λέγοντας ότι «είχε μείνει ανοιχτό το ζήτημα αν θα έχουμε έκτακτο Eurorgoup αλλά από τα χρονοδιαγράμματα όπως αποτυπώνονται δεν φαίνεται ότι θα προλάβουμε να έχουμε κάνει τα απαραίτητα βήματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν τις 22 Μαΐου».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ξυδάκη ότι «θα έβλεπα με καλό μάτι έναν ανασχηματισμό» απάντησε ότι ο ανασχηματισμός αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα απορρέον από το σύνταγμα που ανήκει στον πρωθυπουργό και σε κανέναν άλλο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης