Γραμμή άμυνας από την κυβέρνηση σε τυχόν πιέσεις για πρόσθετα μέτρα

Γραμμή άμυνας από την κυβέρνηση σε τυχόν πιέσεις για πρόσθετα μέτρα

Κυβερνητικές πηγές «χαιρέτισαν» την αναθεώρηση των προβλέψεων του Ταμείου υποστηρίζοντας ότι αντίστοιχες προβλέψεις στο παρελθόν, έχουν πέσει έξω

Γραμμή άμυνας από την κυβέρνηση σε τυχόν πιέσεις για πρόσθετα μέτρα
Καμπανάκι συναγερμού χτύπησε στην κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.
Η έκθεση κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς αναθεωρεί μεν προς το καλύτερο τις προβλέψεις του Ταμείου για κάποιους στόχους, ωστόσο επαναφέρει την άποψη ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018 δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα μέτρα, που έχουν ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές.

Αυτή η επισήμανση του
ΔΝΤ
Κλείσιμο
αφήνει πολλά περιθώρια ανοιχτά για νέες απαιτήσεις από την πλευρά των θεσμών,
μόλις επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, προς το τέλος Απριλίου, προκειμένου να ετοιμαστεί η συμφωνία για τη β’
αξιολόγηση, αλλά και για το χρέος
και τα πλεονάσματα των επόμενων ετών.

Για την κυβέρνηση το θέμα έχει κλείσει ήδη, με βάση και την προσυμφωνία της Μάλτας, που δεν προβλέπει μέτρα για το 2018. Όμως ουδείς μπορεί πλέον να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να ανοίξει και πάλι η συζήτηση, εάν ειδικά το ΔΝΤ επιμείνει.   

Το Μαξίμου έσπευσε να τοποθετηθεί, διαμορφώνοντας μία πρώτη γραμμή άμυνας. Σε non paper που διένειμε τονίζει «σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018, καθώς το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από το Μάιο του 2016, στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής». Στέκεται δε ιδιαίτερα στις λανθασμένες προβλέψεις του ΔΝΤ και τις «διορθώσεις» που τώρα κάνει.

Αναφέρει το άτυπο σημείωμα του Μαξίμου:

«Χαιρετίζουμε την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα με βάση τη σημερινή έκθεσή του (Fiscal Monitor).

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έκθεσή του, το φθινόπωρο του 2016, το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το 2016. Αντί αυτού, τώρα αποδέχεται την υπεραπόδοση σχεδόν κατά 7 φορές πάνω από τον στόχο του 0,5% στο 3,3% ή αλλιώς κατά 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016!

Οι προβλέψεις για το 2017 είναι στο 1,8% (από 0,7% που προέβλεπε πριν), επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος.

Η πρόβλεψη για το 2018 είναι στο 2,0%, αντί για 1,6% που προέβλεπε τον Οκτώβριο του 2016. Ο στόχος για το 2018, βάσει του προγράμματος, είναι στο 3,5%, στόχος που σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την κυβέρνηση θα επιτευχθεί».

Τα σενάρια

Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει ενδεχόμενο να προκληθεί «ναυάγιο» στις συζητήσεις με τους δανειστές. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι η συμφωνία προχωρά και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι στις επαφές που θα έχουν οι υπουργοί Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Παπαδημητρίου αυτό το τριήμερο στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, θα υπάρξει πλήρης συμφωνία για όλα (δημοσιονομικά, μεταρρυθμίσεις, πλεονάσματα, χρέος). Ξεκαθαρίζουν δε ότι το όποιο θέμα για το 2018 έχει έτσι κι αλλιώς λυθεί και δεν χρειάζεται από τώρα καμία παρέμβαση για νέα μέτρα, αφού ισχύει η ενεργοποίηση του «κόφτη» στην απίθανη, όπως λένε, περίπτωση να μην επιτευχθεί ο στόχος. Απορρίπτουν επίσης και το σενάριο να επισπευστεί η μείωση του αφορολόγητου και αντί το 2020 να ισχύσει από το 2019.

Για παν ενδεχόμενο πάντως ετοιμάζονται να αποκρούσουν οποιαδήποτε πίεση ασκηθεί, ευθέως ή εμμέσως. Και να διαψεύσουν και τα σενάρια που αρχίζουν να επανέρχονται περί εκλογών σύντομα, εάν τελικά δεν υπάρξει συνολική και βιώσιμη συμφωνία με τους δανειστές.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης