Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Φίλης και άλλα 12 στελέχη παρέδωσαν δική τους πρόταση

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Φίλης και άλλα 12 στελέχη παρέδωσαν δική τους πρόταση

Το κείμενο υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Δρίτσας, Χριστοδουλοπούλου, Λάμπρου - Πρόθεσή τους, ωστόσο, είναι να ενσωματωθεί στην κεντρική απόφαση, ώστε να μην δημιουργηθεί εσωκομματικό πρόβλημα

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Φίλης και άλλα 12 στελέχη παρέδωσαν δική τους πρόταση
Παρουσία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα  συνεχίζονται οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, με το κλίμα να είναι μέχρι στιγμής υποτονικό, δεδομένου των πρόσθετων μέτρων που φέρνει η συμφωνία του Eurogroup. Ακόμα και ο Νίκος Φίλης δεν θα  μπορέσει, όπως φαίνεται, να χαλάσει την ηρεμία που επικρατεί  στο κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, 13 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
, μεταξύ αυτών και οι Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου και κάποιοι από τους “53”, θα κατεβάσουν δικό τους κείμενο. Ωστόσο,  διαβεβαιώνουν ότι η πρόθεσή τους είναι η πρόταση να ενσωματωθεί στην κεντρική απόφαση και όχι να δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα.

Κλείσιμο






Η λέξη «αντίμετρα», όπως αναμενόταν, αποτέλεσε την ηρεμιστική ένεση για τους βουλευτές  και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δεν φαίνεται να υπάρξουν διαρροές στη ψήφιση των μέτρων. Μάλιστα, τα μέλη που συμμετείχαν στην ΚΕ καταχειροκρότησαν τον Αλέξη Τσίπρα κατά το μεγαλύτερο μέρος  της ομιλίας του, αν και παραδέχθηκε ότι στη συμφωνία του Eurogroup υπάρχουν μέτρα που δεν είναι αναγκαία, ούτε και θα τα επιλέγαμε. Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο ο συμβιβασμός που πετύχαμε ήταν τα αντίμετρα που, όπως είπε, θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα.

Τα τελευταία λεπτά της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα ήταν αφιερωμένα στους συντρόφους του: «Είναι στις δικές μας πλάτες να ξελασπώσουμε τη χώρα. Οι αποφάσεις του Ιουλίου του 2015 και σήμερα είναι αποφάσεις που όταν τις σκεφτόμαστε σε λίγα χρόνια θα είμαστε βέβαιοι ότι πράξαμε το σωστό. Το κόμμα, τα μέλη, οι βουλευτές έχουν αποδείξει ότι δεν φοβούνται την ευθύνη και τη μάχη και αυτό είναι κάτι στο οποίο η αριστερά είναι ιστορικά καταδικασμένη. Έτσι και σήμερα έχουμε καθήκον να συνεχίζουμε κοιτάζοντας μπροστά πιο συμπαγείς και πιο αποφασισμένοι στη διακυβέρνηση για ρήξη και τομές με το παρελθόν. Δεν ξέραμε; Μάθαμε, και δεν μπορούμε να αφήνουμε το παλιό να τρώει σαν το σαράκι το νέο για το στήσιμο της χώρας. Χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρά μαζί με την κοινωνία για να αφήσουμε πίσω τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Το ξέρετε πολύ καλά όπως κι εγώ σε αυτή την πορεία τίποτα δεν θα μας χαριστεί, όλα θα είναι αποτελέσματα μαχών και συγκρούσεων με όσους θέλουν να μας γυρίσουν πίσω. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτή η Κεντρική Επιτροπή, αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο λαός που μας στηρίζει να τους αφήσουμε να το πράξουν αυτό».

Μέτρα, αντίμετρα και χρέος 

Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν στο αποτέλεσμα του Eurogroup είπε ότι δεν οφείλεται μόνο «στις εξαιρετικές δυνατότητες της διαπραγματευτικής μας ομάδας ή στο ότι είχαμε την πολιτική βούληση» αλλά «γιατί αξιοποιήσαμε στο έπακρο τις πολιτικές συμμαχίες στο εξωτερικό εκμεταλλευόμενοι κάθε ρωγμή, εκμεταλλευτήκαμε τη συμμαχία των χωρών του Νότου, αναζητώντας συγκλίσεις σε επίπεδο ευρωπαϊκού κοινοβούλιο, αναζητώντας συμμαχίες στα συνδικάτα, κινητοποιώντας και χώρες του Βορρά. Θέλω να πω ότι η συνεισφορά της αριστεράς στη Γερμανία αλλά και της σοσιαλδημοκρατίας ήταν καθοριστική».Ο δεύτερος λόγος κατά τον κ. Τσίπρα «είναι γιατί η πολιτική μας στο εσωτερικό αποδίδει καρπούς και είχαμε ισχυρά επιχειρήματα στη διαπραγμάτευση». «Γιατί είχαμε αυτά τα αποτελέσματα; Γιατί τα δύο τελευταία χρόνια η χώρα σταμάτησε να έχει μια κυβέρνηση που η διακυβέρνηση αποτελούσε ταυτόχρονα όχημα πλουτισμού, ιδιοτέλειας και συμφερόντων. Εμείς δύο χρόνια δεν πήραμε δωράκια δεν διασπαθίσαμε το δημόσιο χρήμα, δεν κάναμε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, δεν βάλαμε τις λίστες στα συρτάρια» είπε και δέχθηκε ξανά το χειροκρότημα των συντρόφων του.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επισημαίνοντας ότι χωρίς αυτό (σ.σ. μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προκειμένου να υπάρξει ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) δεν υπάρχει εφαρμογή μέτρων όπως το αποφασίσαμε.

Ωστόσο επιχείρησε να κρατήσει σχετικά χαμηλούς τόνους για το γεγονός ότι ουσιαστικά, όπως είπε, επιστρέψαμε στο πλαίσιο της 20ης Φεβρουαρίου αναφέροντας ότι «δεν θα πω ότι είναι μια τρομακτική επιτυχία ότι επιστρέψαμε σε αυτό αλλά ότι αποτρέψαμε τις κινήσεις αυτών που επιχείρησαν να το ξηλώσουν αυτό το πλαίσιο κατά την άποψή μου είναι ένα γεγονός επιτυχίας».

Επίθεση στη ΝΔ και στον Κώστα Σημίτη 

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ μιλώντας για τους ανθρώπους που έτρεξαν εν μέσω της διαπραγμάτευσης έτρεξαν στη Γερμανία για να πάρουν την ευλογία του υπουργού Οικονομικών και τους ανθρώπους που δια των ανώτατων στελεχών τους δεσμεύονταν ότι αν ήταν στην κυβέρνηση θα υπέγραφαν ό,τι τους ζητούσαν. «Αποδεικνύουν τον όρο βασιλικότεροι του βασιλέως που είναι τουλάχιστον επιεικής για να περιγράψει τη ΝΔ του Μητσοτάκη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κατά τα άλλα ισχυρίζονται ότι φοράνε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Εμείς όμως για να μην το βλέπουμε θα έχουμε αχρωματοψία και δεν ξεχωρίζουμε το γαλάζιο. Αλλά ξεχωρίζουμε τη χορηγία στη φανέλα πότε είναι Siemens, πότε είναι οι φίλοι τους στις λίστες της φοροδιαφυγής» συνέχισε την κριτική του με τη φράση αυτή να αποτελεί τη μοναδική φορά μέχρι εκείνη τη στιγμή που δέχθηκε το χειροκρότημα των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Επανερχόμενος στην κριτική κατά του παλαιού συστήματος είπε ότι «η πρεμούρα που τους έχει πιάσει οφείλεται στο ότι φοβούνται ότι ο χρόνος θα μας επιτρέψει να ψάξουμε τις υποθέσεις στα ντουλάπια» κάνοντας ειδική αναφορά στην επανεμφάνιση Σημίτη μετά από 10ετια σιωπής τονίζοντας ότι δύο υπουργοί Εθνικής Άμυνας του είναι μπλεγμένοι στα σκάνδαλα των εξοπλιστικών.

Το σύστημα αυτό προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες δημοκρατικής ανατροπής το 2015, αυτό το σύστημα προσπάθησε να ανατρέψει την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση το 2015, αυτό το σύστημα προσπάθησε και τώρα αλλά δεν τους βγήκε και τώρα είναι αυτοί που βρίσκονται σε πλήρες στρατηγικό αδιέξοδο» συνέχισε σε υψηλούς τόνους εξαπολύοντας βαρείς χαρακτηρισμούς για την αξιωματική αντιπολίτευση: «θα ήταν προτιμότερο για τη χώρα η κυβέρνηση να έχει αντίπαλο με ιδεολογικές διαφορές που να έχει όμως αγωνία για το μέλλον της χώρας και όχι έναν εσμό εκδικητικών ακροδεξιών από τη μια και πορφυρογέννητων που πάσχουν από σύνδρομο στέρησης εξουσίας από την άλλη».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης