Αρθρογράφος της Hurriyet επιτίθεται στον Νίκο Κοτζιά

Αρθρογράφος της Hurriyet επιτίθεται στον Νίκο Κοτζιά

Πρωτοφανείς χαρακτηρισμοί: «Ζει στον δικό του εμμονικό κόσμο» και «η αντίληψη που έχει για την πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από εκείνη του υπόλοιπου πλανήτη» αναφέρει ο Yusuf Kanli για τον Έλληνα ΥΠΕΞ

Αρθρογράφος της Hurriyet επιτίθεται στον Νίκο Κοτζιά
«Ζει στον δικό του εμμονικό κόσμο», «η αντίληψη που έχει για την πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από εκείνη του υπόλοιπου πλανήτη», «οι δηλώσεις του είναι απολύτως στρεβλές». Αυτές είναι τρεις από τις πρωτοφανείς φράσεις που χρησιμοποιεί αρθρογράφος της Hurriyet Daily News για το πρόσωπο του Νίκου Κοτζιά
, στο σημερινό προκλητικό του άρθρο για τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών.

Στο δημοσίευμα με τον ειρωνικό τίτλο «Οι Έλληνες δεν χρειάζονται εχθρούς» (ο οποίος παραπέμπει στην φράση "με τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς") ο Yusuf Kanli κάνει λόγο για «άθλιες επιδόσεις του Νίκου Κοτζιά από τότε που ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών στην κυβέρνηση του
Αλέξη Τσίπρα
Κλείσιμο
». 

Εξαιτίας αυτών των επιδόσεων, συνεχίζει ο αρθρογράφος, ίσως η παραπάνω γνωστή έκφραση θα έπρεπε να γίνει για τους Έλληνες... «Όταν έχεις τον Κοτζιά υπουργό Εξωτερικών, τι να τους κάνεις τους εχθρούς».

«Εάν θέλει κάποιος να εντοπίσει τον λόγο που οι υψηλές προσδοκίες για τον πιο πρόσφατο γύρο των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο αντικαταστάθηκαν πρόσφατα από τον πεσιμιστικό ρεαλισμό που απηχεί η φράση "μάλλον τζίφος και αυτή τη φορά", μπορεί να ανατρέξει στην ηράκλεια συμβολή του Κοτζιά σε αυτήν την εξέλιξη», αναφέρει ο αρθρογράφος και συνεχίζει λέγοντας ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ «ζει προφανώς στον δικό του εμμονικό κόσμο και η αντίληψή του για την πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από εκείνη του υπόλοιπου πλανήτη».

«Πρόσφατα έκανε ορισμένες δηλώσεις το διάστημα από τις 25 έως τις 28 Μαρτίου, κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Κύπρο... Καμία από αυτές τις δηλώσεις δεν αντανακλούσαν την πραγματικότητα που υπάρχει στο νησί. Αντιθέτως, ήταν τόσο στρεβλές που δεν ξέρει κανείς από πού να πρωτοαρχίσει να τις καταρρίπτει» αναφέρει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να προσπαθήσει.

Και συνεχίζει: «Αρχικά ο Κοτζιάς είπε ότι η αίσθηση που αποκόμισε κατά τις διαπραγματεύσεις στην Γενεύη ήταν ότι η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη. Στην πραγματικότητα, τόσο οι τουρκοκυπριακές όσο και οι ελληνοκυπριακές πηγές μου με διαβεβαιώνουν ότι ο Κοτζιάς ήταν ο μόνος που σχημάτισε αυτήν την εικόνα. Όλοι οι υπόλοιποι κατάλαβαν ότι η πλευρά που δεν ήταν έτοιμη - ή μάλλον πρόθυμη - να διαπραγματευτεί ήταν η ελληνική».

Στο προκλητικό του άρθρο ο Kanli αναφέρεται και σε άλλες δηλώσεις του Κοτζιά, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησής του ότι το δικαίωμα παρέμβασης υπό την Συνθήκη των Εγγυήσεων ήταν κατά την γνώμη του ανύπαρκτο και παράνομο. «Είναι αλήθεια συγκλονιστικό να ακούω τον υπουργό Εξωτερικών μιας εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων να διατυπώνει έναν τέτοιον ισχυρισμό. Τουλάχιστον ως ακαδημαϊκός ο κ. Κοτζιάς θα έπρεπε να έχει καλύτερη γνώση του ζητήματος, όμως, όπως όλοι ξέρουμε, οι πολιτικοί μπορούν μερικές φορές να είναι φειδωλοί με την αλήθεια».

«Είναι στ' αλήθεια λυπηρό να βλέπω τον Έλληνα ΥΠΕΞ να αναφέρεται στους "Τουρκοκύπριους και τις τρεις μικρές μειονότητες στην Κύπρο" ομαδοποιώντας τις στην ίδια φράση, σε αντιδιαστολή με τους Ελληνοκύπριους, λες και οι Τουρκοκύπριοι είναι μια αμελητέα μειονότητα στο νησί», συμπληρώνει σε ένα άλλο σημείο του άρθρου του ο Kanli, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια στάση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε πρόσφατα σε άρθρο του πως η Τουρκία θα επεκτείνει ένα χέρι φιλίας και συνεργασίας προς τους Ελληνοκύπριους στην περίπτωση μιας συμφωνίας.

Συνεχίζοντας την επίθεση στον Νίκο Κοτζιά, ο αρθρογράφος τονίζει πως «Ένας υπουργός Εξωτερικών, θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον την διανοητική ικανότητα να κατανοήσει ότι η λύση στο Κυπριακό χρειάζεται τρία σημαντικά βήματα και από τις δύο πλευρές»

1) Να αναγνωρίσουν την ύπαρξη δυο ισότιμων λαών στο νησί.

2) Να κατανοήσουν ότι το νέο κράτος θα είναι μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δυο ισότιμων οντοτήτων

και

3) Να αναγνωρίσουν τις ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια και των δυο λαών και να κάνουν τις απαιτούμενες προσαρμογές στη διάσταση της ασφάλειας και τις εγγυήσεις ώστε αυτές οι ανησυχίες να αντιμετωπιστούν.


Καταλήγοντας ο προκλητικός αρθρογράφος διατυπώνει τις αμφιβολίες του σχετικά με το εάν τα παραπάνω γίνονται αντιληπτά από τον Έλληνα ΥΠΕΞ, διερωτώμενος σε σπαστά ελληνικά: Δεν έχετε κατανοήσει, Κοτζιάς?*
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης