Σε «αναμμένα κάρβουνα» η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ... αλλά ψηφίζει τη συμφωνία

Σε «αναμμένα κάρβουνα» η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ... αλλά ψηφίζει τη συμφωνία

Ανησυχία για την καθυστέρηση  ολοκλήρωσής της μετά και το χθεσινό ναυάγιο 

Σε «αναμμένα κάρβουνα» η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ... αλλά ψηφίζει τη συμφωνία
Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην επίτευξη της λεγόμενης τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές και άρα η μη οριστικοποίηση του περιεχομένου των μέτρων που αυτή θα περιλαμβάνει, επιτείνει την αγωνία και τους φόβους στο εσωτερικό των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, καθιστώντας παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί μεν να «συμμαζέψει» την κατάσταση στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων και να περιορίσει τις εστίες έντασης, όμως το σοκ από τα μέτρα, που θα έλθουν σίγουρα, είναι μεγάλο, ενώ η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί εάν οι τελευταίες μάχες που δίνει η διαπραγματευτική ομάδα με τους δανειστές (για εργασιακά, συντάξεις, υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ) δεν φέρουν θετικό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να μην φουντώσει κάποιο κλίμα αμφισβήτησης των κυβερνητικών χειρισμών, κάποιοι βουλευτές έχουν ήδη στείλει μήνυμα ότι παρά τις αντιρρήσεις τους θα ψηφίσουν τη συμφωνία. Άλλωστε η αρχή έγινε με τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος σήκωσε μεν το θέμα της ΔΕΗ, καταγγέλλοντας την ιδιωτικοποίησή της, όμως ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία.

Με αφορμή το θόρυβο ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από Κοζάνη και Φλώρινα δεν θα ψηφίσουν ο βουλευτής της τελευταίας Κώστας Σέλτσας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, παρά να εγκρίνει τη συμφωνία, κάτι που άφησε να εννοηθεί και ο Δημήτρης Δημητριάδης της Κοζάνης.

Επίσης βουλευτές των ΑΝΕΛ, που ενημερώθηκαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Έφη Αχτσιόγλου για την πορεία της διαπραγμάτευσης εμφανίζονταν να συναινούν, έστω και με βαριά καρδιά, διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα τους θα ψηφίσει τη συμφωνία (Θανάσης Παπαχριστρόπουλος).
Κλείσιμο

Πάντως η αβεβαιότητα για το ακριβές περιεχόμενο και τον χρόνο έλευσης της συμφωνίας, θολώνει το εσωκομματικό και εσωκυβερνητικό πεδίο. Για σήμερα ήταν προγραμματισμένη επίσης ενημέρωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (ανάλογη με εκείνη των ΑΝΕΛ) για την πορεία της διαπραγμάτευσης, αλλά απομένει να φανεί εάν θα γίνει τελικά.

Το γεγονός ότι η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από το ΔΝΤ για σειρά κρίσιμων θεμάτων της διαπραγμάτευσης παραμένει, όπως επιβεβαιώθηκε και στο χθεσινό Euro Working Group, έκανε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αναβάλει για την προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος. Από τη στιγμή που δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία, κάθε ενημέρωση και συζήτηση είναι στον αέρα. Έτσι κι αλλιώς τον κεντρικό χειρισμό της διαπραγμάτευσης τον έχει το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία (αν και όχι πάντα με ταυτόσημες θέσεις) με το υπουργείο Οικονομικών.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης