Μαξίμου κατά Στουρνάρα: Τον καλούν να μην «πολιτικολογεί» και να έχει καθαρό βλέμμα

Μαξίμου κατά Στουρνάρα: Τον καλούν να μην «πολιτικολογεί» και να έχει καθαρό βλέμμα

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιχείρησε να ταυτίσει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τις θέσεις της ΝΔ - «Είμαστε κοντά σε συμφωνία» - «Οι συλλογικές αποφάσεις δεσμεύουν όλους μας»

Μαξίμου κατά Στουρνάρα: Τον καλούν να μην «πολιτικολογεί» και να έχει καθαρό βλέμμα
Σφοδρή επίθεση κατά του Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε το μεσημέρι της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή τα όσα είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Οι θεσμικοί παράγοντες βεβαίως και δικαιούνται και έχουν υποχρέωση να κάνουν εκτιμήσεις για το πώς πορεύεται η οικονομία. Θα πρέπει να αποφεύγουν όμως την πολιτικολογία, να έχουν καθαρό βλέμμα και να βλέπουν ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση δεν βρίσκεται στην πλευρά της κυβέρνησης, αλλά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Αυτό που θα περίμενε κανείς, θα ήταν ένα καθαρότερο και μη πολιτικό βλέμμα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και επισήμανε: «Αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω, είναι ότι ο κίνδυνος το πρόγραμμα να μην βγει, θα αυξηθεί, αν δεν καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία. Όλοι όσοι τοποθετούνται, θα πρέπει να μας πουν, πέρα από το πότε, και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κλείσει η συμφωνία. Θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση της ύφεσης που προκάλεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις -που θυμάστε ποιοι ήταν οι υπουργοί Οικονομικών- οι προτάσεις του ΔΝΤ;» συμπλήρωσε, σε επόμενη ερώτηση για το θέμα, ο κ. Τζανακόπουλος.

Κλείσιμο
Μάλιστα, ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή τη συμφωνία με τους δανειστές, άφησε και πάλι αιχμές για τον νυν διοικητή της ΤτΕ. «Δεν φοβόμαστε την κυβερνητική πλειοψηφία, ούτε τον ελληνικό και, σε αντίθεση με όσα έκαναν οι Σαμαράς - Στουρνάρας, όλα θα έρθουν στη Βουλή» σημείωσε με έμφαση.

Κάνοντας επίμονη προσπάθεια να ταυτίσει τον κ. Στουρνάρα με τις θέσεις της ΝΔ, ο κ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε ότι είχε και την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά και σημείωσε: «Όσοι, επικαλούμενοι την ανεξαρτησία τους, θεσμικοί παράγοντες, επιλέγουν να αναπαράγουν το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αναρωτηθούν: ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στους δημοσιονομικούς στόχους το 2016, αν επιλέγαμε να συμφωνήσουμε στα 3,6 δισ. μέτρα του ΔΝΤ τον Δεκέμβριο του 2015;».

Και συνέχισε, ρωτώντας:

- Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας αν δεχόμασταν μέτρα λιτότητας 4,5 δισ. το 2018 και το 2019;

- Είναι η ελληνική κυβέρνηση ή το γερμανικό ΥΠΟΙΚ που, για λόγους εσωτερικής πολιτικής, αρνούνται τη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους;

- Είναι η παρούσα κυβέρνηση αυτή που σχεδίασε και υλοποίησε τα προγράμματα 2010-2014, που εκτίναξαν το ελληνικό χρέος από 120% σε 180%;

«Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι γνωστές στο πανελλήνιο. Ακόμα και αν διαφεύγουν από επιφανείς τεχνοκράτες που δημοσιολογούν» σχολίασε με νόημα ο κ. Τζανακόπουλος.

Ανοίγοντας ευρύτερο πολιτικό μέτωπο με όσους κριτικάρουν την κυβέρνηση, γιατί δεν κλείνει γρήγορα την αξιολόγηση, εξαπέλυσε επίθεση και στον Κώστα Σημίτη, με αφορμή τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού, που θα μεταδοθεί απόψε από τον ΣΚΑΙ. «Είναι ο τελευταίος που θα μπορούσε να καταθέσει προτάσεις για την ελληνική οικονομία. Είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι βλέπει πίσω από αυτού του είδους τις κριτικές προς την κυβέρνηση πολιτικές επιδιώξεις. Στο ερώτημα εάν βλέπει να εξυφαίνονται σενάρια για οικουμενικές κυβερνήσεις από όσους πολιτικολογούν, είπε «είναι πιθανόν», αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν βρίσκονται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης οι πολιτικές αλλαγές».

Φαιδρότητα και καταστροφολογία από τη ΝΔ

Ο κ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «κινείται στη φαιδρότητα και την καταστροφολογία» καθώς, όπως είπε, «είναι φαιδρότητα η θέση ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει μαζί με τους δανειστές σε σενάρια αυξημένης πλειοψηφίας».

Κάλεσε, δε, τη Νέα Δημοκρατία να πει «με παρρησία ότι όχι μόνο δεν θα ψηφίσει, αλλά και θα καταργήσει τη συμφωνία. Άλλα λέει μέσα και άλλα έξω, που λέει ότι θα διατηρήσει τη συμφωνία».

Απαντώντας στα περί εκλογών, ο κ. Τζανακόπουλος απέκλεισε, με ένα ξερό «όχι», ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως και αυτό του δημοψηφίσματος.

Κοντά σε συμφωνία

Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε κοντά στην τελική λύση, αρχής γενομένης από την τεχνική συμφωνία.

«Κατανοούμε την ανησυχία για τις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν φταίει η κυβέρνηση. Όσο πεπερασμένος χρόνος είναι για την ολοκλήρωση, άλλο τόσο είναι και αυτός της αντοχής της κοινωνίας στη λιτότητα» δήλωσε και διέψευσε ότι οι θεσμοί περιμένουν επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει, λέγοντας: «Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, ανταλλάσσονται καθημερινά δεκάδες e-mail, επομένως δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για κάθε μεμονωμένη επικοινωνία κυβέρνησης - θεσμών».

Επανέλαβε ότι ορόσημο είναι η εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ, όπου «ευελπιστούμε ότι θα πάρει μια απόφαση. Θα πρέπει να επιταχύνει το Ταμείο και να πάρει μια απόφαση, από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ανάκαμψη της οικονομίας».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «υπάρχει προβληματισμός σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις, αλλά γι' αυτές δεν ευθύνεται κατ' αρχήν η κυβέρνηση, αλλά οι παράλογες απαιτήσεις των Θεσμών. Ήταν στοιχειώδης υποχρέωση της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί, προκειμένου να φύγουν από το τραπέζι προτάσεις για μέτρα 4,5 δισ.».

Κληθείς να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων Δραγασάκη για τον κίνδυνο 4ου Μνημονίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «είναι λογικό όλοι όσοι εμπλέκονται με το πρόγραμμα να εκφράζουν τις ανησυχίες τους, αλλά η πεποίθησή μου είναι ότι σύντομα θα υπάρξει μια συμφωνία και μια συμφωνία για τα μέτρα για το χρέος, που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Ο κ. Τζανακόπουλος εμφανίστηκε ακόμα κατηγορηματικός ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε ψήφιση μέτρων πριν την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας αλλά, όπως είπε, «μεταξύ της τεχνικής συμφωνίας και της ολοκλήρωσης της συζήτησης για το χρέος υπάρχει πιθανότητα να ψηφιστούν κάποια μέτρα, αλλά όχι τα μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος».

Οι συλλογικές αποφάσεις δεσμεύουν όλους μας

Απαντώντας στα περί των εσωκομματικών αντιδράσεων, ειδικά στο θέμα της ΔΕΗ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε με νόημα ότι οι συλλογικές αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύουν αυτονόητα όλους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

«Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι απόλυτα ενιαία και συμπαγής» τόνισε, εκφράζοντας τη βαθιά πεποίθηση ότι η συμφωνία θα είναι τέτοια, ώστε να μην επιτρέψει την αμφισβήτηση από κανένα.

«Όταν έρθει η τελική συμφωνία θα κληθούμε να πάρουμε τις αποφάσεις και αυτές θα συγκριθούν με όσα είχε συμφωνήσει η ΝΔ, με όσα απαιτούν οι δανειστές κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, και τρίτον με τις προγραμματικές θέσει της κυβέρνησης» είπε.

Στο μπαράζ των ερωτήσεων που δέχθηκε για το θέμα ο κ. Τζανακόπουλος είπε, επίσης, ότι «σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε ένα σχέδιο που θα μπορούσε να συγκριθεί με το σχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ"», ενώ για την αντίδραση των συνδικαλιστών και τη στάση της κυβέρνησης, είπε ότι «ποτέ εμείς δεν τους αντιμετωπίσαμε ως εχθρούς, αλλά κάνουμε διάλογο». 

ΝΔ: «Να μας πει η κυβέρνηση τι διαπραγματεύεται έναν ολόκληρο χρόνο και τι έχει κερδίσει»

Να αναλογιστεί τη ζημιά που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, με την τεράστια καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, κάλεσε η Νέα Δημοκρατία τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου το γραφείο τύπου της ΝΔ σημείωσε χαρακτηριστικά:
 
«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα όφειλε να αναλογιστεί τη ζημιά που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα με την τεράστια καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης.  Αν έχει στοιχειώδη ευθύνη, θα έπρεπε να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι ακριβώς διαπραγματεύεται έναν ολόκληρο χρόνο και τι έχει κερδίσει για λογαριασμό των Ελλήνων πολιτών. Δυστυχώς, απολύτως τίποτα και η αβεβαιότητα εξαπλώνεται παντού στην οικονομία και την κοινωνία». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης