Βουλή: Με «συμψηφισμό» επώδυνων μέτρων και σκανδάλων ξεκίνησε η συζήτηση για την «υπόθεση Παπαντωνίου»

Βουλή: Με «συμψηφισμό» επώδυνων μέτρων και σκανδάλων ξεκίνησε η συζήτηση για την «υπόθεση Παπαντωνίου»

«Την ώρα που επιβάλλονται φόροι και "αιματηρές" θυσίες στους πολίτες κάνουμε ό,τι μπορούμε στο πλαίσιο του κράτους δικαίου για την απόδοση δικαιοσύνης» είπε ο Νίκος Παρασκευόπουλος - Για μηχανορραφίες έκανε λόγο ο Λοβέρδος

Βουλή: Με «συμψηφισμό» επώδυνων μέτρων και σκανδάλων ξεκίνησε η συζήτηση για την «υπόθεση Παπαντωνίου»
Για κυβερνητικό «επικοινωνιακό πυροτέχνημα», «επιλεκτική» ποινικοποίηση της πολιτικής και απόπειρα αποπροσανατολισμού των πολιτών από τα νέα επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα που θα ακολουθήσουν κάνει λόγο η αντιπολίτευση κατά την συζήτηση της πρότασης για προανακριτικη επιτροπή για τα εξοπλιστικά που υπογράφηκαν την περίοδο 2001-2004 από τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι θα την ψηφίσουν.

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για μηχανορραφίες, ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης έκανε λόγο για «βόμβες κρότου λάμψης» που στοχεύουν σε επικοινωνιακή θολούρα ενόψει των νέων δημοσιονομικών μέτρων, ενώ ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου κατήγγειλε «επιχείρηση αντιπερισπασμού» προκειμένου να «καλυφτεί» η έλευση του 4ου μνημονίου.

Από την άλλη πλευρά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος
περιέγραψε την στόχευση που έχει η κυβερνητική πρόταση για προανακριτική επιτροπή συνδυάζοντας τα επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα με τα σκάνδαλα διαφθοράς.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και εισηγητής της πρότασης για τον
Κλείσιμο
ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας στην συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επισήμανε ότι τη ώρα που επιβάλλονται φόροι και «αιματηρές» θυσίες στους πολίτες «εγκλήματα διαφθοράς από υψηλά ιστάμενους που συντέλεσαν στην διόγκωση των ελλειμμάτων  δεν ελέγχθηκαν. Γι αυτό και κάνουμε ό,τι μπορούμε στο πλαίσιο του κράτους δικαίου για την απόδοση δικαιοσύνης».

Πάντως, ο κ. Παρασκευόπουλος παραδέχθηκε ότι το αδίκημα της απιστίας για το οποίο ελέγχεται ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου έχει παραγραφεί ενώ για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες είπε πως «δεν αποκλείεται να είναι διαρκείας».

«Στη Βουλή έφτασαν οι 6 δικογραφίες για προμήθειες όπλων και αντισταθμιστικών ωφελημάτων (Α/Ω). Σε αυτές γίνεται αναφορά όχι μόνο του συνολικού ύψους των προμηθειών αλλά και της ζημίας του Δημοσίου από την πλημμελή εφαρμογή των συμβάσεων. Η συνολική ζημία αν αθροιστεί είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Δεν γίνεται βέβαια λόγος για χειροπιαστή δωροδοκία ή κάτι που να φαίνεται με αποδείξιμο τρόπο η αύξηση περιουσίας κάποιου προσώπου» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Παρασκευόπουλος για να υποστηρίξει « Όμως η εμπειρία έχει δείξει ότι φθάνει η ζημία του Δημοσίου και η απιστία για να ξεκινήσει έρευνα για ενδεχόμενη δωροδοκία».

«Το αξιόποινο της απιστίας φαίνεται να έχει εξαλείφει. Ωστόσο παρά την παρέλευση της αποσβεστικής προθεσμίας και άρα της παραγραφής του βασικού αδικήματος μπορεί αυτό το αδίκημα να οδηγήσει στο αδίκημα ξεπλύματος. Το έγκλημα ξεπλύματος δεν αποκλείεται να είναι διαρκείας» ανέφερε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης για να προσθέσει «Αυτά τα ζητήματα πρέπει η ίδια η επιτροπή να ερευνήσει και τεκμηριώσει. Αν διαπιστωθεί ότι τα αδικήματα δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων τότε θα πρέπει το δικαστήριο να αναλάβει τις υποθέσεις αυτές».

Ο ίδιος δε υποστήριξε ότι μια από τις ενδείξεις για ενδεχόμενο «ξέπλυμα» χρήματος «είναι το γεγονός ότι συγγενικό πρόσωπο του πρώην υπουργού  βρέθηκε σε λίστα καταθετών. Η δική μας κυβέρνηση έφερε νόμο για την χρήση ακόμα και υλικού που αποκτήθηκε παράνομα όπως είναι λίστες καταθετών».

Νωρίτερα, ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου (ΝΔ) εξήγησε πως «Η απιστία έχει υποπέσει σε αποσβεστική προθεσμία. Αναφορικά με το επικουρικό αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αυτό, δεν ανάγεται στα καθήκοντα υπουργού, άρα, δεν υπάρχει συνάφεια. Το επικουρικό αδίκημα θέλει πράξη που αποφέρει κέρδος που δεν το τεκμηριώνει η πρότασή σας αρά την καταθέσατε για επικοινωνιακούς λόγους» ενώ ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε την πτέρυγα της πλειοψηφίας για μηχανορραφίες.
 
Επίσης, ο εισηγητής της ΝΔ Αθανάσιος Δαβάκης επισήμανε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την πρόταση για προανακριτική εκφράζοντας παράλληλα επιφυλάξεις για το αν η κυβέρνηση επιθυμεί να «βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο».

«Επιχειρείτε με "βόμβες κρότου λάμψης" να κρύψετε τα νέα μέτρα που θα φέρετε στην Βουλή» υποστήριξε ο ίδιος.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σημείωσε ότι «η διαπραγμάτευση δεν τελειώνει και αυτό που εκφράζεται ως πεποίθηση είναι ότι η καθυστέρηση μεταφράζεται σε 4ο μνημόνιο και το 2017 σε χρονιά στασιμότητας. Επιχείρηση αντιπερισπασμού και επικοινωνιακής διαχείρισης του αδιεξόδου».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη «καταγγέλλει την επιχείρηση αντιπερισπασμού που κάνετε όπως και την επιλεκτική ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.Προτείνετε την σύσταση προανακριτικής για την έρευνα εξοπλιστικών που υπογράφηκαν την περίοδο 2001-2004. Θα υπερψηφίσουμε όπως υπερψηφίσαμε για λόγους αρχής την έρευνα για την δανειοδότηση κομμάτων αλλά και εκείνη για τον κ. Βαρουφάκη. Θα την υπερψηφίσουμε γιατί εμείς πρώτοι ζητήσαμε εξεταστική για τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση από την περίοδο ένταξης στην ΟΝΕ. Έλεγχος όλων των κυβερνήσεων: Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά, Τσίπρα. Να μάθει ο κόσμος για την εκποίηση της Δημόσιας Περιουσίας και τον αφελληνισμό των τραπεζών. Να έρθουν στο φως όλα χωρίς να μένουν στο απυρόβλητο συγκεκριμένα πρόσωπα. Επιλέγετε την διαφάνεια αλα καρτ. Σαλαμοποίηση ερευνών και προστασία συγκεκριμένων προσώπων. Δεν υπήρχαν μετά το 2004 – 2009 εξοπλιστικά προγράμματα ή στην τρέχουσα περίοδο;».

«Κάνετε άλλη μια εξεταστική για να σπρώξετε τον πολιτικό χρόνο προς το καλοκαίρι όταν και τότε θα ανακαλύψει ο κόσμος τα διαπραγματευτικά σας επιτεύγματα σας τα διαπραγματευτικά» είπε στο τέλος. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης